De siste ti ukene har vi snakket med til sammen 12 unge norske designere. Noen av dem helt i startfasen, ikke ferdig utdannet. Andre er godt etablerte i Norge eller i utlandet.

Felles har de 12 designerne at de ønsker å skape noe unikt. Noen av dem vil skape noe som kan leve lenger enn dem selv.

Det har haglet priser over flere dem, og alle har fått vist frem produktene sine i inn— og utland.

Disse 12 designerne bør du følge med på (i publisert rekkefølge):

Maria Bjørlykke (28)

Maria Bjørlykke ønsker å lage produkter som kan fremheve det poetiske i hverdagen. Hun foretrekker naturlige materialer som treverk, betong, ull, gips og porselen. Bjørlykkes produkter har fått mye oppmerksomhet, men de er foreløpig ikke i salg.

Fakta: Maria Bjørlykke er fra Volda og bor i Oslo. Hun fullfører mastergraden sin ved linjen for interiørarkitektur og møbeldesign ved Kunsthøgskolen i Oslo til sommeren.

Produkter: Blant annet Kantarell table som er inspirert av soppen og teboksen Tea Tins.

Slik har hun markert seg: Bordet Kantarell ble ble blant annet vist frem i New York og Los Angeles i fjor vår, og Tea Tins ble vist frem på Paris DesignWeek og på Klubben sin utstilling på DogA i Oslo i sommer.

mariabjorlykke.no

Bjørlykkes produkter: Kantarell table (midten øverst), Karaffel (høyre øverst) og Tea Tins (venstre nederst). Foto: Maria Bjørlykke/Camilla Akersveen

Domaas/Høgh

Ane Domaas og Kathrine Høgh (begge 26) vil lage enkle og funksjonelle produkter som løser et problem på en morsom måte. I tillegg drømmer de om at produsentene skal stå i kø for produktene deres. Duoen har jobbet sammen i snart tre år.

Fakta: Ane Domaas og Kathrine Høgh er fra Romerike, og gikk sammen på master i produktdesign ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Produkter: Glasslysestaken Blu, Bordlampen VI, lampen LM BOX, knaggrekken Cassiopeia, bordet Sammen, oppbevaringsserien Office og kjøkkenutstyrsserien OH.

Slik har de markert seg: Domaas/Høgh har vist frem sine produkter på Salone Satellite i Milano i 2013, nye produkter stilles ut igjen samme sted i april. De har også vist frem produkter på Gave— og interiørmessen i Lillestrøm, Designers Saturdays – Etablererutstilling, 100 % design i London, og Interiør & boligmessen i Bergen.

domaas-hogh.com

Domaas/Høghs produkter fra midten øverst: Lysetaken Blu, lampen LM BOX, knaggrekken Cassiopeia som kan vris, bordet Sammen med hull i overflaten som kan brukes til spill, og Shakers salt- og pepperbøsser som holdes sammen av en gummistrikk. Foto: Domaas/Høgh

Daniel Rybakken (29)

Daniel Rybakken bor og jobber i Gøteborg, men er fra Oslo. Siden han ble ferdig på skolen i 2008 har 29-åringen fått flere produkter i produksjon og vunnet anerkjente priser.

— Jeg liker å jobbe med døde materialer, i motsetning til mange skandinaviske designere som foretrekker tre, sier Rybakken.

Produkter: Blant annet lampen Counterbalance, speilet Aluminium Mirror, lampen Colour, speilet Tinted Mirror, lampen Ascent, lampen Light Tray og speilet Right Angle Mirror.

Fakta: Rybakken fullførte Master of Fine Arts i 2008 ved Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo og Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg.

Slik har han markert seg: Fem av Rybakkens produkter er i produksjon, i tillegg har han vunnet flere priser, blant annet Forum AID Awards: Best Student Work 2009, Elle Decorations Lamp of the Year 2013 og Young Talent 2010, Bo Bedres Lamp of the year 2012 og Young Designer of the Year 2010, beste designer på SaloneSatellite 2009, og svenske Guldstolen for Ascent. I år er Rybakken en av de nominerte til den prestisjefylte industridesignprisen Compasso d'Oro, Gullkompasset, for Counterbalance.

www.danielrybakken.com

Rybakkens produkter fra midten øverst: Lampen Colour med Andreas Engesvik, lampen Ascent som Luceplan produserer, speilet Aluminium Mirror, lampen Counterbalance som produserer av Luceplan og lampen Light Tray som også er i produksjon. Foto: Daniel Rybakken studio/Kalle Sanner/Luceplan

Kristine Bjaadal (33)

Kristine Bjaadal ønsker å lage produkter som vekker følelser hos folk. Bjaadal har fått mye oppmerksomhet for duken Underfull som har et skjult mønster som kommer frem når den blir våt, «duken som gjør søling til poesi». På sikt håper hun på å være designer på fulltid.

Fakta: Bjaadal, som er fra Fyresdal, har gått ett år tegning og fotografi ved Borups Højskole i København, ett år på Einar Granums kunstfagskole, ett år på Kunstskolen i Rogaland, bachelor i interiørarkitektur og møbeldesign, og master i design med Kunsthøgskolen i Oslo.

Produkter: Duken Underfull, kaffesettet Siska Slow Coffee Collection, stolen Ladybug, porselensformen Cloche, beholderen Cloche, treskrinet Keepsake og kaffekoppen og brettet Svale.

Slik har hun markert seg: Kristine Bjaadal har fått mye oppmerksomhet som designer, og er blitt omtalt i flere magasiner. Produktene hennes er blitt utstilt i stort omfang, blant annet på DogA i Oslo, på London Design Festival, Insidenorway i New York, To Declare i Helsingfors, og på Nature of Norwegian Design i Praha. Hun har vunnet Blueprint Awards "Best use of materials", og ble nominert til årets nykommer av Bo Bedre Design Awards. I 2013 fikk Bjaaland Statens Kunstnerstipend.

www.kristinebjaadal.no

Bjaadals produkter fra midten øverst: Duken Underfull der mønsteret i duken kommer frem hvis man søler, porselensformen Cloche, beholderne Hold, treskrinet Keepsake og kaffesettet Siska Slow Coffee Collection. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Kristine Bjaadal/Ellen Johanne Jarli/Kaja Bruskeland

Heidi Winge Strøm (33)

Heidi Winge Strøm har fortalt oss at hun knapt visste hva hun søkte på da hun søkte studier i design i 1999, men at hun fant sin plass etter hvert. Siden 1999 har hun blant annet designet sin egen kolleksjon, tekstiler for privatfly og gourmetrestauranten Le sur Mesure.

Den samfunnsengasjerte designeren har i tillegg jobbet med vevere i Guatemala gjennom et Design uten grenser-prosjekt, og hun har hatt work shops med kvinner fra asylmottak i Bergen.

Fakta: Winge Strøm er fra Skien, men pendler mellom Oslo og Paris. Hun har tatt en «Master of European Design» ved Glasgow School of Art, og gikk tekstillinjen ved ENSCI textile i Paris.

Produkter: Kolleksjonen Folkdays som består av kvalitetsprodukter laget av håndverkere fra fattige deler av verden, teppekolleksjonen Chinoiseries i samarbeid med Ramy Fischler, og kolleksjonen Hws fabrics er Heidis egen.

Slik har hun markert seg: Winge Strøm har produsert tekstiler for blant annet Lacoste, Snøhetta, Patrick Jouin, Mandarin Oriental Hotel og Design uten Grenser. Winge Strøm mottok Annette Thommessens Minnepris i 2011 for arbeidet med kulturell veving i samarbeid med Senter for byøkologi, ble nominert, en av tre, som årets unge designer 2013 av Norsk Form.

www.heidiwstrom.com

Winge Strøms produkter fra midten øverst: Servietter og duker laget til gourmetrestauranten Le sur Mesure i Paris, lue fra Folkdays, pleddet «after the typhoon» laget etter kunstneropphold i Taiwan, interiørdesign i privatfly i samarbeid med Ramy Fischler og teppekolleksjonen Chinoiseries laget med Ramy Fischler for Tai Ping Carpets. Foto: Donald J./Heidi Winge Strøm/Ute Klein

Hunting & Narud

Amy Hunting (29) og Oscar Narud (35) dro til London fra Norge hver for seg, men samarbeider under navnet Hunting & Narud. De ønsker å skape og utforske nye opplevelser i rom gjennom objekter. De designer for gallerier og produsenter, gjør interiører og utstillingsdesign. Høydepunktet er soloshowet paret gjorde sammen for Gallery Libby Sellers.

— Etter vi slo oss sammen har vi fått mange henvendelser og tilbud. Det er ekstra hyggelig når designmuseet i London ringer og vil jobbe med oss fordi noen har anbefalt oss, sier Oscar Narud.

Fakta: Hunting og Narud er fra henholdsvis Drammen og Oslo. Hunting har en bachelor i "Rom- og møbeldesign" ved Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, mens Narud har en bachelorgrad (Hons) i Product Design fra Central St.Martins i London fra 2001, og mastergrad i Design Products fra Royal College of Art fra 2006. Produkter: Speilene Copper Mirror Series og Rise & Shine, i tillegg til en rekke egne produkter.

Slik har de markert seg: De har gjort et interiørprosjekt for Wallpaper* Magazine, og har hatt utstillinger for V&A Museum, London Fashion Week, British Council, 100% Norway og Royal College of Art. Flere av designduoens produkter er i produksjon.

www.huntingandnarud.com

Amy Hunting og Oscar Narud har jobbet sammen som Hunting & Narud i et par år. Blant annet har de laget Copper Mirror Series (til høyre) som ble utstilt i London-galleriet Gallery Libby Sellers. Foto: Bella Fenning/Gideoen Hart

Bjørn Jørund Blikstad (32)

Bjørn Jørund Blikstad har en skapertrang som har resultert i priser. I tillegg til å skape møbler gjør han private oppdrag, for eksempel undervisning og innredning i butikker.

Fakta: Blikstad fullførte master i interiørarkitektur— og møbeldesign ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2009. Han er fra Trysil og bor i Oslo.

Produkter: Imeüble og Imeüble #two

Slik har han markert seg: Hyllemodulen Imeüble var på forsiden av det anerkjente magasinet Wallpaper*, og Blikstad fikk Merket for god design i 2012 for samme hylle. Imeüble er nå utstilt i Brussel, den henger på norske ambassader i Midtøsten og i Roma. Hyllemodulen har også blitt vist frem i blant annet London, Seoul, Bergen og senest på Stockholm Furniture Fair.

www.imeuble.no

Bjørn Jørund Blikstad med hyllemodulen Imeüble #two som ble lansert på Stockholm Furniture Fair i februar. - Jeg ville lage en kobling mellom minner og fysisk oppbevaring, så man skulle finne frem lettere, sier Blikstad om tanken bak Imeüble-hyllene. Foto: Jonas Harr Friestad

Sverre Uhnger (31)

Sverre Uhnger lanserte nylig hele to sofamoduler som ble vist frem på Stockholm Furniture Fair, en for VAD og en for Mitab med Marius Myking.

Han jobbet som møbelsnekker i noen år før ønsket om å formgi selv ble for sterkt. Derfor søkte han seg inn på designstudier.

Frem til nå har han hatt et bein å stå på som håndverker, og et som designer. Han har blant annet vært med på å restaurere Høyesterett etter 22. juli, og har vært med på å restaurere vinduene i Eidsvoll-bygningen.

Fakta: Uhnger, som er fra Bærum, gikk møbelsnekkerlinjen på videregående, siden Kunsthøyskolen i Bergen der han gikk møbel— og romdesign/interiørarkitektur i tre år, inkludert utveksling ved Aalto-universitetet i Finland.

Produkter: Loungesystemet Courage og et loungesystem for VAD, sofaen Tuck, Oo-lampen, The O pendant lamp, finérserien Neer series, og produkter for Others.

Slik har han markert seg: Sverre Uhnger har flere produkter i produksjon, i tillegg startet han Klubben (Norwegian Designers Union) med Sara Polmar og Victoria Günzler for å fremme unge norske designere. Han har også gjort en del prosjekter med Frelsesarmeen gjennom Fairtrade-merket Others (tidligere Sally Ann).

www.uhnger.no

Sverre Uhngers produkter fra midten øverst: Sofaen Tuck, sofamodulen Courage for Mitab med Marius Myking, The O pendant lamp, Oo-lampen og sofamodulen Courage. Foto: Ingvild Holthe Bygdnes/Jon Marius Nilsson/VAD/Sverre Uhnger/Mitab

Caroline Olsson (30)

Caroline Olsson er opprinnelig utdannet kunst— og håndverkslærer, men skjønte at hun heller ville bli designer.

Nå jobber hun deltid i Norsk Designråd og lager produkter som designer – gjerne i tre og glass. Hun tar ofte utgangspunkt i gamle teknikker og glemte objekter når hun skaper produkter.

— Gjennom assosiasjonene håper jeg produktene gir brukerne minner fra fortiden når de ser på produktet, uten at det blir for tydelig, sier Olsson.

Fakta: Olsson, som er fra Eidskog og bor i Oslo, ble ferdig utdannet kunst- og håndverkslærer fra Høgskolen i Oslo 2007, og har master i produktdesign fra Høgskolen i Oslo og Akershus.

Produkter : Lampen Switch, lampeserien Skog, Skog telys, rammen Epaulette, lampen Turn, lampen Curious, bordet Bambi, lampe- og oppbevaringsboksen Pencil Light og lysestakene Hill.

Slik har hun markert seg: Olsson har flere produkter i produksjon, og har vist frem produktene sine i blant annet London, Paris, Milano og Stockholm. Hun var prosjektkoordinator for Merket for god design og Unge Talenter i 2013, og koordinator for 100% Norway 2013. Olsson har vunnet flere priser, blant annet «Blueprint Award, Best New Product» for Curious-lampen, Elle Decoration «Årets unge designer» i 2011, og 2. plass for Bambi i Muuto Talent Award. Hun har også blitt spurt om å stille ut på Wegners 100-årsmarkering i Danmark.

carolineolsson.no

Caroline Olssons produkter fra midten øverst: Bordet Bambi med bøybare bein, lampen og oppbevaringsboksen Pencil Light, rammen Epaulette som produserer av danske Menu, lampen Switch og lampeserien Skog som produserer av Magnor Glassverk. Foto: Kaja Bruskeland/Linn Valheim Vandli/Espen Grønli, Magnor Glassverk

Martin Solem (28)

Martin Solem bor og jobber fra København som fast ansatt i designfirmaet HAY. Hans første produkt på markedet, barstolen Daddy Longlegs, produseres av det Italienske møbelfirmaet Cappellini og er til salgs verden over.

Fakta: Solem, som er fra Arendal og bor i København, har gått ett år på «møbel— og romdesign/interiørarkitektur» på Kunsthøgskolen i Bergen, fire år på tilsvarende «møbel og rum» på Danmarks Designskole i København

Produkter: Barstolen Daddy Longlegs, oljelampen Norwegian Oil, bord- og benk Urbanshelter og speilet Miroir.

Slik har han markert seg: Solem har fått tildelt priser og satt produkter i produksjon mens han gikk på skolen. Solem har også utstilt flere av produktene sine i for eksempel Milano, Paris, London, Stockholm og New York. Som oftest sammen med designvenner i Norge og i regi av utstillingsinitiativer som 100% Norway, Klubben og LookToNorway.

cargocollective.com/martinsolem/

Barstolen ble laget til utstillingen 100% Norway i London i 2011, ett år senere var den en del av italienske Cappellinis kolleksjon. Foto: Solem/Nicola