Anne Jortveit og mannen har hatt ti solpanel på taket siden mars i fjor. De har et abonnement på solcellepaneler, de leier altså panelene.

Nyheten spredde seg fort til naboene på Høvik i Bærum. Nå har nærmeste nabo tolv paneler og en lenger nedi veien 30 paneler.

– Man får beskjed med en gang om man ikke har gode nok solforhold. Det er sløsing med ressurser om det ikke er nok sol på taket, sier Jortveit.

Etter sommerferien i fjor hadde de solgt strøm for 1136 kroner til Hafslund. Summen ble trukket av neste strømregning.

– Om vinteren er det mindre produksjon. Men om sommeren er dagene veldig lange og lyse, spesielt sammenlignet med en del sydeuropeiske land. Hvis det er snø og sol i april kan man også ha god produksjon, forteller Jortveit.

Hafslund har i overkant av 700.000 kunder. Av dem er cirka 250 plusskunder, kunder som selger strøm til strømleverandøren, og det er varslet flere plusskunder i år, ifølge kommunikasjonssjef Morten Schou.

SOLCELLEPANEL: Overskuddsstrømmen kan selges videre. Det fungerer best om sommeren i Norge. Foto: Frank May / NTB scanpix

Lønner det seg?

Hvor mye du sparer på solceller avhenger av hvor mye du betaler for solcelleanlegget og hvor mye du sparer på strømmen og nettleien du ikke trenger å betale.

– Strømmen du produserer, men som du ikke lenger behøver, kan du selge videre og derfor er den prisen du får for den strømmen viktig. Strømprisen er ofte høyest om vinteren når du trenger mye elektrisitet og solcellene produserer lite, og lavest om sommeren når du trenger lite og solcellene produserer mye, sier Eiliv Flakne, kommunikasjonssjef i Enova.

Prisene på solcelleinstallasjoner er på vei nedover fordi det er flere tilbydere, erfarer Flakne. Dessuten har noen aktører begynt å betale mer enn normal markedspris for overskuddsstrømmen.

Kostnadsstudien fra 2013 viser at elektrisitet produsert med solceller på eneboliger koster cirka 2,20 kr/kWh i Kristiansand og 3,0 kr/kWh i Tromsø og Bergen.

Hvis du skal skifte taket og solcellene erstatter takstein kan regnestykket bli gunstigere, ifølge Flakne. Hvis du trenger varme, kan det være mer lønnsomt å montere en solfanger som produserer varmt vann.