Denne saken ble først publisert i fjor, men er hentet frem igjen til nye lesere.

Dusjdører: kanskje det aller verste å vaske. Spesielt når jobben er blitt utsatt, og dusjdørene er hvitgrå av sjampo og hudfett.

Hvilket middel eller kjerringråd krever minst mulig innsats og skrubbing? Vi har testet flere midler og tre metoder med ting de fleste har i skapet. Og vinneren var klar når det gjaldt å å fjerne skitt og fett fra dusjdøren.

Når hudfett blander seg med kalk i vannet, dannes en hinne av såkalt kalksåpe. Og den er vanskelig å få av, erkjenner vaskeekspert Else Liv Hagesæther. Blandingen løser seg nemlig ikke opp i vann.

Man må ha et surt middel for å løse opp kalksåpe, som for eksempel eddik. Det er ett av kjerringrådene vi har testet.

Hagesæther, som har skrevet flere bøker om vasking, sverger til vann og grov mikrofiberklut. Hun avslutter med å dra nalen over glasset. Men hennes viktigste tips er å holde veggene rene hele tiden. Når det begynner å sette seg hudfett, går hun over med kluten. Da blir det lite skrubbing og skippertak.

Vaskeeksperten er skeptisk til sprayprodukter:

– Man kan ofte stille dysen slik at det kommer større dråper. Men aerosolene legger seg i luften likevel, slik at man puster dem inn. Det enkle er ofte det beste, også når det gjelder dusjen, sier Hagesæther.

Dusjdørene er ikke blitt vasket siden 16. september. Vi brukte dem i testen. Foto: Dan P. Neegaard
Kjerringråd mot vaskemidler. Foto: Dan P. Neegaard

Fra best til dårligst: Her er resultatet

1. Oppvasksåpe og eddik

To deler oppvaskmiddel og én del eddik blandes sammen. Tipset fanget vi opp fra Dinside, som kalte det et vidundermiddel. Sur eddik møter fettløselig såpe.

Slik gikk vi frem: Vi påførte middelet med klut, gnikket litt på enkelte flekker, lot det virke noen minutter og skyllet av. Blandingen drypper voldsomt og lukter vondt. Det kunne med fordel vært fylt på en spruteflaske for enklere påføring. Mye smuss forsvinner mens vi drar såpeblandingen utover glasset. Det er enkelt å skylle av.

Resultatet: Når vi drar fingeren over, er det ikke noe fett igjen på glasset. Etter tørking både ser det bra ut og kjennes helt rent. Metoden krevde minimalt med skrubbing. Det mest møkkete området ned mot gulvet ble rent uten problemer.

Oppvasksåpe og eddik blandes sammen. To deler oppvaskmiddel og én del eddik. Foto: Dan P. Neegaard
Middelet skal til pers. Foto: Dan P. Neegaard

2. Klar baderomsspray

Sprayen skal fjerne kalk og baderomssmuss effektivt uten unødvendige kjemikalier, ifølge markedsføringen.

Slik gikk vi frem: Vi fulgte bruksanvisningen og sprayet glasset med 20–30 centimeters avstand fra topp til bunn. Deretter lot vi middelet få virke og dro over med en fuktig klut. Vi avsluttet med å skylle og tørke glasset. Det lukter godt og mildt.

Resultatet: Middelet renner fint nedover veggen og er greit å jobbe med. Fettet fjernes enkelt med klut uten særlig gnikking. Glasset oppleves som fettfritt når vi drar fingrene over etterpå. Det er knapt fett igjen nederst etter skylling og tørking.

Klar baderomsspray sprayes på glasset. Foto: Dan P. Neegaard
Frem med kluten. Foto: Dan P. Neegaard

3. Eddik

Eddik er surt og skal være effektivt på kalk. Nivået av kalk varierer fra hjem til hjem, og det kan være avhengig av rørene og vannkilden, ifølge Hagesæther.

Slik gikk vi frem: Den fuktige kluten dynkes med eddik. Deretter vasket vi dusjdørene fra topp til bunn. OBS! Kluten må vætes før man har på eddik. Da trekker vannet inn i kluten og eddiken kan enklere overføres til overflaten man skal vaske.

Resultatet: Eddiken gjør fettet noe mer medgjørlig. Lukten er ikke god, men forsvinner når vi skyller over. Det meste av fett og såpe forsvinner, selv med vanlig klut. Etter skylling er overflaten ganske blank og fettfri, men det er litt å gå på. Nederst i det verste området er det derimot helt fritt for fett.

Eddiken påføres våt klut. Foto: Dan P. Neegaard
Eddiken dras utover med kluten. Det lukter ikke særlig godt. Foto: Dan P. Neegaard

4. Grov mikrofiberklut

Hagesæthers foretrukne metode. Kluten skal være grov.

Slik gikk vi frem: Kluten blir vætet godt med varmt vann. Vi vasker fra topp til bunn i sirkler og avslutter med å skylle og tørke.

Resultatet: Det er ganske greit å gå over med kluten og lite motstand. Vi savner noe såpe for enkelte flekker, men det meste går bort. Veggen tørkes etterpå, og den virker mer ru, bitte litt fettete, selv om den ser ren ut. Den nederste delen blir fin og fettfri.

Grov mikrofiberklut til pers. Foto: Dan P. Neegaard

5. Jif Baderom Spray

Jifs baderomsspray «tar effektivt bort kalk og smuss og gir et skinnende rent og velduftende bad, ifølge markedsføringen», ifølge produsenten.

Slik gikk vi frem: Vi fulgte bruksanvisningen og sprayet glasset med 20–30 centimeters avstand fra topp til bunn. Deretter lot vi middelet få virke og dro over med en fuktig klut. Vi avsluttet med å skylle og tørke glasset.

Resultatet: Sprayen glir litt unna når man vasker, den oppleves som lite drøy. Vi må bruke litt mer makt med kluten. Etter skylling og tørk er dørene blanke, og det er ikke fettrester igjen på den øverste delen. Problemet er at den nederste delen ikke blir ordentlig ren.

Jifs baderomsspray sprayes på feltet. Foto: Dan P. Neegaard
Etter noen minutter går vi over med kluten. Foto: Dan P. Neegaard

6. Jif Skurekrem original

Jifs skurekrem etterlater skinnende rene flater – både på kjøkken og bad, helt uten å ripe, ifølge markedsføringen.

Slik gikk vi frem: Vi fulgte bruksanvisningen og sprutet skurekrem på overflaten og gned med en fuktig klut. Deretter skyllet vi glasset og tørket av vannet.

Resultatet: Skurekremen er litt grisete når man heller rett på. Det blir rester på gulvet som må skylles vekk. Det er nok bedre å ta kremen på en klut og gni rett på, men det er greit å ha litt mer middel å jobbe med. Kluten glir fint med skurekremen over flekker og fett. Etter skyllingen, dro vi fingrene over. Det var fremdeles litt møkk igjen, og glasset føltes ujevnt. Det samme etter tørking med tørr klut.

Skurekremen skal testes. Foto: Dan P. Neegaard
Dusjdøren får en omgang med kluten. Foto: Dan P. Neegaard