– Jeg visste at jeg måtte fortsette å trene. Spørsmålet var bare hvor skulle jeg ha treningsrommet.

Emil Sørskår fra Stavanger løfter ut splitter nye vektskiver av pappesker. Sammen med samboer Eline Sundvoll har han nylig flyttet til ny treromsleilighet på Hasle i Oslo.

Da koronakrisen inntraff og treningssentrene stengte i mars, bodde paret i Lørenskog. Sørskår, som trener crossfit til vanlig, bestemte seg kjapt for å lage sitt eget hjemmegym.

– Jeg begynte å kjøpe planker og tenkte å bygge det opp fra starten av – litt sånn som ingen andre gidder, tenkte jeg.

Emil Sørskår. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Responsen

– Alle gjorde narr av meg. Kamerater, svigerfamilie og damen. «Hva er det du holder på med?» sa de. Jeg gikk og drasset på en sekk med 30 kilo i materialer, og hun sto bare og filmet, ler 31-åringen og ser bort på samboeren.

Hun var i starten noe skeptisk til tanken om hjemmegym.

– Jeg spurte henne om jeg kunne ha det i stuen, hun sa nei. Jeg lurte på om jeg kunne ha det på verandaen, hun sa nei. Til slutt foreslo jeg boden, og det var visst greit!

Skal man bygge en hjemmegym, er det mye å passe på. Den skal jo tåle en del, påpeker Sørskår. Han brukte 6000 kroner på materialer fra Maxbo og selve utstyret.

– Mål nummer én når du bygger hjemmegym, er ikke å dø. Mål nummer to er ikke å ødelegge leiligheten.

Trend

Treningsekspert Yngvar Andersen, TV-profil fra NRK-programmet Puls, sier det er stadig flere som skaffer seg nødvendig treningsutstyr hjemme.

Han bekrefter at det er vanskelig å få tak i ulike former for utstyr for tiden. Selv står han på venteliste for å få tak i romaskin.

Andersen kjenner til flere som har lykkes med hjemmegym på loftsrom, i boder og i en del av garasjen.

– Bakdelen med boder og andre rom som er litt til overs, er at de gjerne ikke er de mest inspirerende rommene i hjemmet. Lite lys og trangt spillerom kan gjøre det lite tiltalende å være der. Det er nok ikke for alle, sier Andersen.

Hos ham er det gym i stuen.

– Det har vært en suksess. Det er lett tilgjengelig og gjør det mulig å være sosial mens man trener.

– Dette er virkelig tiden for å gjøre det enkelt å få til jevnlig trening. Det har både fysisk og mental effekt, sier Yngvar Andersen. Foto: Olav Olsen

Det er lite som trengs for å trene bra hjemme, fortsetter han.

– For styrketrening ville jeg ha prioritert en vektstang med en del vektskiver etter behov. For kondisjonstrening er det en bra mølle eller romaskin som står høyest i kurs.

Men det er fint å vite at man får gjort mye uten noe som helst utstyr også, understreker han.

– Det som uansett er vanskelig for de fleste, er å få det gjort.

Eline Sundvoll og Emil Sørskår er vanligvis medlemmer på et lokalt crossfitsenter som nå er stengt. – Vi har ryddet masse for å få plass her i boden. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Måtte starte på nytt

I juni åpnet treningssentrene igjen, og Sørskår solgte hjemmegymmen videre.

– Det var synd, men vi skulle selge leilighet og ville slippe å ha det med på lasset.

For få måneder siden var paret på visning på en leilighet på Hasle i Oslo.

– Da vi så boden, tenkte jeg «Yes, her skal vi ha hjemmegym». Og hun sa klart nei, ler han.

Men da treningssentrene denne måneden stengte for andre gang, fikk Sørskår viljen sin.

– Det er klart det er litt surt å måtte bygge det opp på nytt. Jeg tenkte jo «søren heller, nå er det på’an igjen», for jeg husket hvor mye jobb det var forrige gang.

Da Bent Høie fredag 6. november kunngjorde at treningssentrene stenger på nytt, satt Sørskår klar med handlelisten.

– Jeg hadde forberedt meg på å gjøre noen gode kupp og satset på at folk ikke tenkte det samme som meg. Likevel var det utsolgt på sekundet. Jeg brukte resten av dagen på å være sur og svidde av mye mer penger enn jeg skulle.

Resultat på hjemmegym nummer to: 16.000,-

Blant pappesker har paret god plass til å få unnagjort treningen. Foto: Elise Rønnevig Andersen

I den 12 m² store boden har han en olympiastang for vektløfting, bumperplater for å kunne slippe vektskivene i bakken, yogamatte og vektskiver.

– Og så har jeg knebøyrack med sikring. Kjekt å ha i tilfelle man ikke kommer opp i knebøyen og i stedet segner om og dør. Det hadde vært stusslig å bli funnet her nede alene i boden.

– Første gang han laget hjemmegym, synes jeg det var litt rart. Men nå er også jeg kommet litt i gang, sier Eline Sundvoll og legger til at hun ikke kommer ikke til å være her like mye som samboeren. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Paul Einar Borgen er arbeidende styreformann i Sportsmaster, en av mange leverandører av treningsutstyr. Han sier salget eksploderte 13. mars i år.

– Og siden da har vi hatt vesentlig høyere ordreinngang enn i de foregående årene. Den siste tidens nedstengning har forsterket dette ytterligere.

På våren og sommeren var det stort press på styrketrening. Håndmanualer, vektskiver, stenger og benker var mest populært.

– Nå ser vi at kondisjonsapparater som tredemøller, sykler, romaskiner og ellipsetrenere også kjøpes inn av mange.

Tror sentrene forblir stengt

I kjellerboden under leilighetsbygget deres på Hasle, er samboerparet godt i gang med første økt.

De regner med at treningssentrene kommer til å være stengt i lang tid.

– Myndighetene prøver å være optimistiske når de forsikrer folk om at de begynner med tre uker nedstenging, men det tror jeg er for ikke helt å drepe julegleden og ta bort motivasjonen hos folk. Jeg tror dette kommer til å vare lenger, sier Sørskår.

Han har ikke tenkt til å bygge opp et treningsrom for tredje gang. Dagens hjemmegym blir dermed stående.

Det har begge erfart å sette pris på.

– Det er god temperatur her, konstaterer Eline Sundvoll og legger til:

– Da sentrene stengte igjen, visste jeg umiddelbart at Emil ville gjøre alvor av planene om et treningsrom. Jeg vet hvor viktig det er for ham å få trent, og det er helt greit. Han går på veggen hvis ikke.

Emil Sørskår og Eline Sundvoll trenger kun ta heisen ned noen etasjer for å få unnagjort treningen. Foto: Elise Rønnevig Andersen