Bakgrunn: Gjennom en serie artikler gir vi forbrukere tips og triks for å kunne leve grønnere liv. Ingen pekefingre, kun opplysning.

Eksperten: Hanne-Lene Dahlgren, vegetarentusiast, analytiker og forfatter. Står bak @hannelenesvegetar på Instagram med 34.000 følgere og har skrevet En skikkelig digg kokebok – kjøttfri favorittmat, samt en oppfølger med samme navn.

Kan fredagstacoen bli klimavennlig? Ja, mener Hanne-Lene Dahlgren. Bytter man ut hovedingrediensen i retten, blir den langt bedre for klimaet. Se oppskrift og forslag lenger ned i saken.

Hanne-Lene Dahlgren Foto: Line Dammen

Spis som besteforeldrene dine

– Den siste rapporten fra Framtiden i våre hender viser at 24 prosent av nordmenns personlige klimautslipp, kommer fra maten vi spiser. For å minske utslippet må vi spise mer frukt, grønnsaker, nøtter, belgvekster, frø og korn, og mindre av kjøtt (spesielt rødt), ost og oppdrettsfisk, sier Dahlgren.

Flere av råvarene vi bør spise mer av, blir produsert i andre land. Det er likevel mer klimavennlig å spise dem enn kjøtt, forklarer hun og viser til at transport av mat kun står for rundt 6 prosent av matens totale klimautslipp.

– Vi har økt kjøttforbruket drastisk i Norge på bare 30 år. Ved å redusere mengden, kommer vi egentlig nærmere slik våre besteforeldre levde, men med et mye større utvalg av frukt og grønt.

Selv om man begrenser mengden kjøtt, ost og oppdrettsfisk i hver rett, kan man beholde matkultur, kos og kjente smaker, påpeker Dahlgren. Det handler om å sette sammen retten på riktig måte.

Samtidig lærer vi oss å like nye ting hele tiden, mener hun.

– De færreste likte vel sukkerfri brus da det kom?

Fire tips for å bruke mindre kjøtt:

  1. Alle monner drar. Om man reduserer fra 100 gram kjøttdeig til 50 gram kjøttdeig pr. porsjon og erstatter med linser, vegetardeig eller grønnsaker, vil rettens klimautslipp nesten halveres.

  2. Hvis man heller vil spise en helt grønnsakbasert rett noen dager, og en med kjøtt andre dager, vil også utslippene dine gå mye ned. I det store og det hele så koker det ned til å forsøke å spise grønnere oftere, ifølge Dahlgren.

  3. Den vanlige norske tacoen består ofte av kjøttdeig, ost, mais, rømme, krydder og noen grønnsaker. Salsa og guacamole er ofte tilbehør. Dersom man lager retten helt tradisjonelt med 400 g kjøttdeig til 4 porsjoner, gir retten et utslipp på 3,8 kg CO2e pr. porsjon. Bytter du kjøttdeigen med et vegetarisk alternativ, blir utslippene 1,2 kg.

  4. Hvis du bytter ut kjøttdeigen med mye krydder, norsk blomkål og masse godt tilbehør, er utslippene på 0,2 kg. Og det smaker skikkelig godt, mener Dahlgren.

Dahlgren har brukt Klimato.se for å regne ut klimaavtrykket. Klimato.se jobber med restauranter og matvareprodusenter for å finne avtrykket på retter og produkter. Den norske tacoen er etter oppskrift på Matprat.

Begrens mengden rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter av rødt kjøtt til 500 gram pr. uke, anbefaler Helsedirektoratet gjennom sine kostråd. Et alternativ til taco med kjøtt, er blomkåltaco. Foto: Line Dammen

Dahlgrens blomkåltaco

Crispy blomkål:

  • 1 blomkål i små buketter

  • 3 ss olje, oliven eller kokos

  • 1 ts spisskumin

  • 1 ts karri

  • 1 ts tandoorikrydder

  • 1 ts kyllingkrydder

  • 1/4-1/2 ts cayennepepper (husk at disse varierer veldig i styrke)

  • 1/4 ts ingefærkrydder

  • 3 ss revet kokos/kokosmasse

  1. Sett ovnen på 210 grader, over- og undervarme.

  2. Del blomkålen i små buketter i samme størrelse. Skjær vekk den grove enden på stilken og litt av det ytterste skallet, men kutt resten av stilken i små biter.

  3. Vend blomkålen i olje, deretter krydderet. Bland inn kokosen til slutt.

  4. Spre blomkålen utover et stekebrett, og stek i 15–20 minutter. Blomkålen kan godt bli småbrent noen få steder.

Mangosalsa:

  • 1/2 mango i terninger

  • 1/4 rødløk finhakket

  • 1/4-1/2 lime

  • frisk koriander til pynt

Rør sammen ingrediensene.

Grønn mos (eller lag vanlig guacamole):

  • 1 avokado

  • 1/2 stor boks hvite bønner (115 gram)

  • 1/2 ts salt

  • 1/4-1/2 lime

  • 1/4 ts hvitløkskrydder

Bland ingrediensene med stavmikser. Smak til med lime og salt.

Tilbehør:

  • 6–9 små tortillalomper

  • 1 neve finsnittet rødkål

  • 1/2 frisk chili i skiver

  • Chili-majones: Bland Sriracha med plantebasert majones eller kjøp ferdig