– Det har lenge vært drømmen å eie et eget biljardbord. Jeg er vel en av få som følger med på snooker-VM og China Open, sier Jan Einar Dahl.

Da han og kona skulle bygge drømmehuset med plass til hele storfamilien, var målet i sikte. Et semiproft 8-fots bord var til salgs i byen, og det ble hans.

Jan Einar Dahl og Eirin Rønbeck Dahl er nå begge glade i biljardbordet, selv om det tok litt tid for sistnevnte. Foto: Alf Ove Hansen
Biljard har vært en hobby i mange år, og endelig fikk Jan Einar Dahl sitt eget bord. Foto: Alf Ove Hansen

Finstuen som forsvant

– Det tok vel rundt to måneder før Eirin aksepterte bordet. Det tar jo litt plass, sier Jan Einar.

– Jeg hadde sett for meg en finstue, og var litt deprimert. Nå er jeg derimot fornøyd! bedyrer Eirin.

For det er nemlig ikke små vinduer de har satset på. Biljardbordet er nemlig plassert i husets del med mest utsikt.

– Vi fant ut at når en bor ved sjøen, så kan det ikke bli nok store vinduer. Inspirert av hotellresepsjoner tegnet vi 1. etasje i 5-5,75 meters høyde med vinduer fra gulv til tak. Det ble også vinduer mellom spisestue og mannehulen min, sier Jan Einar.

Tappetårn

For det var ikke nok bare med kuler og kø. Her måtte det også en bar til med et ekte tappetårn. Der var kona helt enig.

– Vi bestiller fat fra utlandet. Det måtte være Estrella. Vi er en del i Spania, og har fått sansen for det ølet. Det beste rådet vi fikk, var for øvrig å ha en oppvaskmaskin i baren. Nå slipper vi å springe opp og ned med kopper og kar, sier paret.

Den ene veggen ble dekorert av Steffen Aronsen rett på den ene, høye veggen. Maleriet viser utsikten slik den var for 100 år siden. Den andre veggen ble det siste stoppested for et ekte isbjørnskinn fra 1955, skutt av en i familien og plassert på en finérplate.

Prikken over i-en i husets underholdningsavdeling er rett bak en skillevegg. Der er det plass til et state of the art-høyttaleranlegg og en 65 tommers TV. Så får Jan Einar i alle fall sett yndlingslaget, selv om flagget måtte vike. Der sa kona et bestemt nei.

Huset er nesten 400 m², og før påbygget så det ut som nabohusene. Foto: Alf Ove Hansen
En del av mannehulen har selvsagt TV og et solid høyttaleranlegg. Skjermet fra de store vinduene med en dekorativ skillevegg. Foto: Alf Ove Hansen
Rødt, svart og hvitt er Eirins yndlingsfarger. Det preget interiøret. Foto: Alf Ove Hansen

Sosialt i saunaen

Eirin sa derimot ja til badstue, som hun er oppvokst med på hytta.

Jan Einar hadde vedfyrt badstue i barndomshjemmet, som det tok fem timer å få varm nok. Selv gikk han for en elektrisk variant. Han mener selv puritanerne hjemme i Krampenes ikke ville kjent forskjell i en blindtest.

– Badstu er viktig for alle fra Nord-Varanger. Det er en stor del av vår kvenske kultur. Den sosiale biten er viktig for meg. Det har foregått mange løsninger av verdensproblemer i en badstu. Dersom en klarer å snakke, her kan det fort bli 100 grader!

Eirin har fått frie hender med resten av huset. Hun var ikke i tvil om fargevalget.

– Jeg elsker rødt, hvitt og svart og det preger alt.

Spiseplass til 22, inget barnebord er nødvendig her. Bordet er laget i Vadsø kretsfengsel, og er i furu fra Pasvik. Foto: Alf Ove Hansen

Fengslende bord

Det svarte, lange eikebordet i spisestuen er hele 1,20 x 5 meter, og sørger for at 22 mennesker kan spise julemat og ha det trivelig sammen. Inget barnebord er nødvendig her.

– Det er laget av innsatte i Vadsø kretsfengsel, med furu fra Pasvik. Det tok seks måneder å få det ferdig, da verksmesteren er nøye på det. Beina er også laget der, og er i syrefast stål. Det var verdt å vente på!

Plass var nemlig et stikkord da familien skulle bygge hus. De måtte ha fire bad og nok soverom, utsikt og enkelt vedlikehold. Da Jan Einar selv er tømrer, visste de hva de gikk til. Eller gjorde de det?

– Vi kjøpte et hus fra 60-tallet, og har bygd på det. Utvendig er huset i samme form som det gamle, men fasadeplater og vinduer er skiftet. Hadde jeg visst det jeg vet i dag, hadde jeg revet alt, bygd på nytt og spart en halv million. Alt måtte rives, fôres på og bygges ut. I dag kreves det 0 mm avvik i nybygg, før var 2–3 mm avvik helt greit. Det ble derfor 300 timer med oppretting.

Paret elsker utsikten, og har etter hvert også lært seg å sette pris på de sjeldne fuglene som kommer til Varanger. – Spesielt den rare fuglen med fargeknott på nesen, sier Jan Einar Dahl og mener Stelleranda. Foto: Alf Ove Hansen
Havet kan være noe kaldt, så Dahl foretrekker boblebadet på terrassen. Foto: Alf Ove Hansen

Gress? Nei takk!

Med god hjelp fra venner og familie kom de i mål, etter 4500 arbeidstimer.

– Vi har nå pusset opp i tre år, og det er enda ting igjen. I sommer skal grillavdelingen på plass, sier paret.

De er derfor glad for at de valgte en robust og vedlikeholdsfri kledning til huset. De har også bortprioritert plen og hage.

– Uteområdet består av terrasser på tilsammen 210 m². Den ene har et boblebad. Jeg bader aldri i havet. På resten av området har vi kvarts fra Tana. Jeg liker nemlig ikke å klippe gress! sier Jan Einar.

Han har avslutningsvis et par gode råd til andre som vurderer å renovere eller bygge nytt.

– Ikke mas på hverandre, og finn deg en fantastisk kone!

Ingen sau på velkomstbenken ved inngangen, her er det rein som gjelder. Foto: Alf Ove Hansen
Ikea-kjøkkenet med to stekeovner er romslig, og den god benkplassen brukes til filetring av fisk. Vegg i vegg ligger også et praktisk kjølerom. Foto: Alf Ove Hansen