– Vi må ikke glemme at det fortsatt kan være en lang vekstperiode i hagen selv om hverdagen har begynt, sier Linda Rabbe Haugen, avdelingsleder på naturbruk ved Søgne videregående skole.

For når hverdagen er i gang blir det mindre tid til late dager i hagen, og man tenker kanskje ikke på at det fortsatt er mulig å gjøre mer enn å høste av det man sådde i vår. Men det er faktisk fullt mulig å skape nye smakfulle grønnsaker og urter selv om sommeren er på hell.

– Absolutt, men man må være litt bevisst på hva man planter og sår nå. Velg noe med kort vekstsesong, da er sjansen størst for at lykkes.

. En veldig hardfør urt som overlever ute i bedet gjennom vinteren. Blir det en mild vinter, eller har du drivhus, kan du omtrent høste gressløk året rundt. Et godt alternativ er å klippe den ned og fryse. Foto: Obp.no

Rabbe Haugen ramser opp både salat, urter, brokkoli og gulrøtter som man fint kan så nå og som blir spiseklart før frosten kommer.

– Tidligsortene som man sådde i vår og høstet tidlig, har kort vekstsesong. Man kan med hell velge samme type frø nå, for det viktigste er jo at de ikke trenger så lang voksesesong. Brokkolien kan blir kjempegod allerede i løpet av cirka 6 uker og små gulrøtter kommer også raskt opp, tipser hun.

Men, det handler om god jord og næring – og selvsagt spiller det som kommer ned ovenfra en viktig rolle.

– Velg bokashi-jord eller annen god grønnsakjord og husk godt med vann hvis høsten blir tørr. Jeg har høner i hagen og gjødsler med det som de legger fra seg, men om ikke du har den muligheten kan du gjerne kjøpe økologisk hønsegjødsel for å få litt fres på veksten nå som tiden er litt knapp.

Et annet tips er å legge frøene i vann før de sås.

– Da får man også litt fres på veksten, men gå i et hagesenter som har gartner og spør om råd. Det er ikke alle frøene som bør legges i vann først, og det er viktig å få riktig råd om hva slags frø som vokser raskt, sier hun.

Hun tipser også om at man kan så gulrøtter til langt uti i september og kanskje enda lengre, for så å dekke dem godt til gjennom vinteren.

– Da kan man høste nydelig gulrøtter allerede til våren, sier Rabbe Haugen ved Søgne videregående skole.

Persille er kanskje en tradisjonell urt, men langt fra kjedelig. Den piffer opp mange retter, og Kari Brekke hos Mester Grønn anbefaler å plante den i en krukke som kan tas inn om natta når det begynner å bli kaldt ute, dermed forlenger man vekstperioden. Foto: Obp.no

Velg flerårige urter

Katrine Hesnes Jarnes ved Hesnes Gatneri i Grimstad sier at man absolutt kan lykkes med å skape mat i egen hage selv om hverdagen er i gang. Det gjelder bare å tilpasse seg.

– Flerårige urter er et veldig godt tips. Det kan man få kjøpt i de fleste hagesentre, og både persille, gressløk, oregano, salvie og løpestikke er bare noen av eksemplene som kan klare seg i kjøkkenhagen utover høsten.

Og er du riktig heldig, kan du kanskje servere julemiddagen med gressløk i år.

– Man vet jo aldri hvor mild eller kald høsten og første del av vinteren blir. Men før frosten kommer bør man tørke eller fryse ned urtene. Både gressløk og persille er supert å fryse ned, så har du egenproduserte urter utover vinteren, sier Hesnes Jarnes.

Mange er varmekjære

Kari Brekke er gartner hos Mester Grønn. Hun sier at de ikke selger så mange urter og frø som skal plantes og sås om høsten, rett og slett fordi de er redde for at kundene skal sitte igjen med en dårlig opplevelse.

– Det er ikke alle som har så mye kunnskap om dette, og det er viktig for oss å selge varer som er tilpasset årstida. Mange av urtene er veldig varmekjære, og risikoen for at både tørke og temperaturen kan ta knekken på dem utover høsten er ganske stor, advarer hun.

Samtidig deler hun villig vekk tips til de som likevel vil forsøke seg.

– Velg i så fall noe som er robust, og gjerne urter som er litt stilkete. De er ofte mer herdet. Samtidig er gressløk veldig robust og klarer seg ute i bedet hele vinteren. Men dersom jeg for eksempel skulle plantet persille nå, ville jeg plantet i en krukke. Så kan man heller ta krukken inn om natten når det begynner å bli kaldere, råder hun.

Når det gjelder tomatene, har hun et annet tips.

– Mange vil nok opplever at tomatene ikke rekker å modnes før det blir for kaldt ute. Da kan man klippe av hele greinen med grønne tomater og legge den i kjøkkenvinduet, så kan de modnes ferdig der. Noen vil nok skrumpe inn før de blir røde, men det kommer litt an på sorten, sier Kari Brekke i Mester Grønn.