Omtrent fire kilometer fra Hovden sentrum ligger denne hytta med bruksareal på 53 Foto: Exbo

– Akkurat nå er fjellhyttemarkedet litt avventende etter en meget god høst, sier Eivind Bjorå, eiendomsmegler ved DNB Eiendomskontor på Hovden og i Lillesand.

Et søk på finn.no, viser at det første dag i februar er 65 fjellhytter til salgs med prislapp på to millioner kroner eller under i Agder-fylkene. 38 av disse er i Vest-Agder, mens 27er i Aust-Agder. Det er flest hytter til salgs i fjellene i Kvinesdal, Bykle og Åseral, viser oversikten.

– Det er generelt få eiendommer til salgs, noe som gjør det litt vanskelig for potensielle kjøpere, fortsetter Bjorå. Og får støtte fra bransjekollega Geir Flaa Johansen, eiendomsmegler hos A1 Eiendom. Han bekrefter også at det er lite å velge mellom for kjøperne.

– Det er mangel på det meste av hytter og leiligheter, forklarer han.

Likevel mener begge eiendomsmeglerne at det er fullt mulig å både kjøpe og selge fjellhytter. Dersom prisen settes riktig på objektene som er til salgs, finnes det et bra tilfang kjøpere i markedet, poengterer de.

– De eldre hyttene vi får inn, for eksempel, blir som regel fort solgt igjen. Dessuten opplever vi en etterspørsel etter fullstandardhytter og – leiligheter, og det meste som ligger nær alpinanlegg, sier Flaa Johansen.

Denne hytta på Solheimsmoen, omtrent 4 km sør for Hovden, har tre soverom og et boligareal på 53 kvadratmeter. Prisantydning er satt til 1,49 millioner kroner. Foto: privat

Den nye ”folkehytta”

Svenn-Erik Kvannes, megler for Exbo Eiendom, opplever at det er de litt dyrere hyttene som er de aller mest ettertraktede blant hyttekjøperne.

– Hytter i kategorien 2,8 til 3,8 millioner kroner, som ligger i nærhet til både alpin og langrenn, er de som selges best. Men de er en mangelvare i markedet, forteller han.

Bjorå i DNB Eiendom mener at hytter som ligger sentralt, som har en prislapp opp til 4,7 millioner, og som har et innholdsrikt interiør med gjerne fire soverom, to bad og en tv-stue, er den nye folkehytta.

– Men nyere hytter glemmer ofte å prioritere bodplass, og det er noe som etterlyses i markedet, sier han.

Megleren forteller at de også har hatt svært god erfaring med å selge mindre hytter, og viser til en konkret nyoppført småhytte-type på Brokke. Hyttemodellen legger opp til to soverom, hems og grei bodplass, og hvor prisen har ligget på rundt 1,8 millioner kroner.

– Disse har vi solgt 16 av de siste par årene, sier Bjorå.

På Hotellhøgda, omtrent 500 meter fra alpinbakken på Bortelid og 150 meter fra preparert langrennsløype, ligger denne 45 kvadratmeters leiligheten til salgs. Prisantydning er 1,19 millioner kroner. Foto: A1

– Brukes ikke bare om vinteren

Kjetil Lossius, eiendomsmegler hos Sørmegleren, selger fjellhytter på Ljosland. Han forteller at det har vært redusert aktivitet fra i høst, noe han tror skyldes at det har vært litt få brukthytter til salgs.

– Det som er litt typisk for fjellmarkedet, er at når det er mange hytter til salgs, så er det mye aktivitet. Når det er lavt utbud, slik som nå, er det mindre aktivitet.

Han opplever samtidig at Ljosland har blitt et stadig mer populært hytteområde, kanskje først og fremst fordi området både er snøsikkert og i underkant av to timers kjøretur fra Kristiansand.

– Dessuten er prisnivået på Ljosland mye lavere enn på Hovden og Sirdal. Ei hytte som koster rundt 2,5 millioner på Ljosland, må du regne med å betale 3,5 til 4 millioner for på Hovden og i Sirdal, estimerer han.

 Denne hytta med tre soverom og et bruksareal på 59 kvadratmeter, ligger ved Lille Bjørnevatn i Valle. Prisantydning er 590.000 kroner. Foto: DNB Eiendom

Fire soverom og kjørevei helt fram

Lossius mener at de mest populære hyttene på Ljosland, er de som er store nok til å huse en større familie. Helst skal hytta ha fire soverom, kjørevei helt fram og biloppstillingsplass til to-tre biler. Dessuten er det attraktivt at det er kort vei til både alpinanlegg og langrennsløyper.

Samtidig har jeg også i de siste par årene merket meg at det har blitt stadig mer populært å bruke hyttene som helårshytter. For noen år siden var folk stort sett på hyttene når det var vinter og snø, men nå brukes de flittig i alle årstider, sier han og tror det blant annet henger sammen med nordmenns interesse for toppturer.

– Hyttene brukes som utgangspunkt for dagsturer til ulike topper. Jeg gjør det selv, og nå er jeg nesten der at jeg synes det er finere å være på Ljosland om sommeren enn vinteren, sier megleren.