Bakgrunn: Gjennom en serie artikler gir vi forbrukere tips og triks for å kunne leve grønnere liv. Ingen pekefingre, kun opplysning.

– Økonomien vår tilsier nok at vi kaster i overkant av hva vi burde. Et 20 år gammelt skap oppleves umoderne, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Nordmenn har brukt til sammen 28 milliarder på møbler de siste tolv månedene, ifølge Prognosesenteret. Møbelkjøp henger gjerne sammen med oppussing, og vi nordmenn ligger an til å pusse opp for 84,3 milliarder kroner i 2020.

Det er enklere å kjøpe nye møbler enn å reparere, tror Øye. Det handler om både møblenes kvalitet, hva slags verktøy husholdningene har tilgang på, men også om trender.

Hvordan blir man fornøyd med det man har? Og hvordan finner man møbler og interiør man kan like lenge uavhengig av trender?

1. Hva liker du best?

Man kan begynne med å bli trygg på hva man liker, anbefaler Kjersti Hoel Gazzola, interiørarkitekt MNIL for Romlaboratoriet. Hvis man bruker tid på å tenke før man raser ut på Ikea og kjøper alt man trenger, tar man kanskje mer bevisste valg, og mange vil oppleve at det dukker opp en rød tråd, tror Gazzola.

– «Dette kan jeg like lenge for det har jeg alltid likt.» Det er veldig individuelt hvorvidt folk stoler på egen smak. De fleste har egen smak, men har kanskje ikke tenkt over det, sier hun.

– Folk som er opptatt av det, vet at trender går i loop. Nå er det mye fokus på å kombinere gammelt og nytt. Det er helt greit å kjøpe brukt, sier Gazzola. Foto: Shutterstock / NTB

2. Hvilke funksjoner skal møbelet oppfylle?

Når du velger møbler, bør du tenke over om estetikken eller funksjonen er viktigst for deg, ifølge Gazzola. En kombinasjon av estetikk og funksjon kan være det riktigste for mange, mener hun.

Bruk også litt tid på å vurdere hva du skal bruke møbelet til, anbefaler Gazzola.

Ta spisestuestoler som eksempel. Skal du sitte godt? Skal du sitte lenge?

– Spesielt nyetablerte i små leiligheter ender gjerne med å ha gjestene rundt spisebordet hele kvelden. Kanskje bruker man stolene ett år og bytter dem ut fordi de er vonde, sier Gazzola.

Også sofa er viktig. Skal du ligge i den? Sitte og spise i den? Foretrekker du myke eller faste puter?

– Hvis man får folk til å tenke, er de fleste med på å kombinere gammelt med nytt. Det er nok noen som fremdeles bytter ut alt og vil ha bare nytt, men det er ikke så ofte vi er borti dem, sier Gazzola. Foto: Jo Michael

3. Tips til unge i etableringsfasen

– Hvis man skal etablere seg og faktisk trenger å kjøpe ting, kan man også tenke langsiktig og bruke tid. Det er alltids noe å ta med seg hjemmefra av arvegods eller fra venner. Kanskje kan man prøve å skaffe seg ting som har en verdi utover bare å løse en funksjon, sier Gazzola.

Hun tror en del unge er blitt mer bevisste og unngår å kaste seg på trender de kanskje blir lei.

Hva slags forhold man har til bruk og kast kommer helt an på hvem man omgir seg med, tror hun. Samtidig går det nærmest på automatikk at man fornyer seg når man går fra studentfattigdom og plutselig får lønn.

– Prøv å spare til det du ønsker deg i stedet for å kjøpe noe midlertidig. Et ikonisk møbel kan du ha hele livet og til og med gi videre som arv. Kjøp heller en dyr godstol enn masse ting du kan komme til å kaste, sier Gazzola.

– For mange er det tilfredsstillende å klare seg med det de man har. Når man ikke kjøper noe nytt hele tiden, må man se det gamle med nye øyne, sier interiørarkitekt MNIL Kjersti Hoel Gazzola. Foto: Shutterstock / NTB

4. Hva gjør man med tingene man ikke liker lenger?

Si du er lei et møbel. Det er fremdeles mye du kan gjøre med det, som ikke involverer kasting. Her er Gazzolas tips:

  1. Trekk om eller mal/fiks treverket. Enten hos møbeltapetserer eller ved hjelp av Youtube/internett generelt.

  2. Noen ting er så stygge at de blir fine etter hvert, mener Gazzola. Er det skikkelig harry, er det kanskje morsomt. Og kanskje har det en historie som gjør at det fortjener en plass i hjemmet?

  3. Prøv å se møbelet med nye øyne, anbefaler interiørarkitekten. Eller andres øyne. Sjekk hva vennene dine synes, og be dem om tips.

  4. Kanskje blir møbelet finere med noen puter eller en gammel lampe ved siden av. Plutselig funker det.

  5. Stå litt i det, ikke bry deg om at du ikke liker møbelet noe særlig akkurat nå. Husk at trender går i sirkel. Kanskje kan du lagre møbelet i boden litt og så vurdere igjen etter en stund?

  6. Hvis du maler en vegg eller bytter gulvet, kan det være møbelet plutselig passer inn likevel.

Tenk deg om før du drar ett sted og kjøper alt du trenger på en gang, anbefaler interiørarkitekten. – Man kan bli bergtatt av møbler og objekter. Noen kjøp er kjappe og man tenkte kanskje ikke over dem. Andre ting blir slitt eller er av dårlig kvalitet. Foto: Shutterstock / NTB

5. Noen ganger må noe ut

– Noen ganger må man bytte ut ting som er brukbare. Det er lov. Men tenk på om noen andre får bruk for det, sier Gazzola.

Gi bort, selg eller bytt. Flere gjenbruksstasjoner har gjenbrukscontainere der man kan plassere brukbare ting.

– Har du gjort et bomkjøp, tenker du deg kanskje om en annen gang.