Ukens tips: Store, nye boligprosjekter kan oppfattes som sterile, mener interiørarkitekt Trond Ramsøskar. Hvordan kan man skape en bolig med personlig særpreg?

Eksperten: Trond Ramsøskar, interiørarkitekt MNIL. Driver Ramsøskar Interiørarkitekter.

1. Kjedelig og lite personlig uten historie

Forutsetningen for en personlig stil er at vi lærer oss å ta vare på egen historie, mener Ramsøskar.

– Gjenstander som betyr noe for oss, gir uttrykk for vår identitet. Hvis ingenting i interiøret forteller hvor du kommer fra, blir det fort kjedelig og lite personlig.

2. Gode minner

Ta vare på det som gir deg gode følelser. Det kan være en gjenstand som du har arvet eller kjøpt på en vellykket ferietur. Det kan være et møbel som minner deg om barndommen eller om et stadium i livet du ser tilbake på med glede.

3. Løft frem enkeltgjenstander

Velg med omhu, og tenk på mengdeforholdet. Er halvparten gammelt og halvparten nytt, vil rommet virke uferdig og rotete, mener Ramsøskaer. Det kan se ut som om du ikke har klart å bestemme deg for stil. Kunsten er å løfte frem enkeltgjenstander. Da oppnår du kontrasteffekter som gir et levende interiør.

Begynn med å teste farger på soverommet, for eksempel. Når du får det til å fungere, er det enklere å prøve seg på allrommene. Bildet er fra et hus i Eidsvåg i Bergen. Foto: Ingvild Festervoll Melien

4. Farger er følelsesstyrt

– Farger liver opp et kjedelig interiør og er et av de mest personlige virkemidlene du kan bruke. Det skyldes at det er følelser som bestemmer hvilke farger du liker. Preferansene dine forandrer seg lite gjennom livet, sier Ramsøskar.

5. Begynn med farge i gangen eller soverommet

Mange synes farger er litt skummelt, men Ramsøskar har råd:

– En pute eller et håndkle i sterke farger kan ikke redde et hvitt rom. Begynn med å teste farge i et rom. Begynn med entreen og fortsett med soverommet. Hva med en fargerik tapet bak sengen, en dyp farge på de resterende veggene og en ensfarget gardin?

Ramsøskar foreslår at man maler garderobeskapene ton-i-ton med veggen, gjerne i en litt mørkere farge. Når du har designet hele soverommet, blir du tryggere i valgene dine og kan fortsette til de åpne rommene i boligen.

Tommel opp for planter og levende vekster. Bildet er fra et hus ved Holmendammen i Oslo. Foto: Karen Gjermundrød

6. Lag din egen fargebase

Lag din egen fargebase med farger som appellerer til deg. Duse, lyse farger fungerer best med hvitt, som understreker det lette uttrykket. Klare, sterke farger kommer best til sin rett med svart, fordi det gjør fargene tydeligere.

Gjennomgangsarealene tåler sterke og klare farger. I oppholdsrom bør veggfargen være lysere og roligere, mener Ramsøskar. Det gir en mer avslappende atmosfære.

Her har eieren virkelig lekt seg med farger. Bildet er fra et hus ved Holmendammen i Oslo. Foto: Karen Gjermundrød

7. Ikke bare veggene som kan males

Dørblad, tak, listverk, vindusposter og gulvlister trenger ikke være hvite. Ramsøskar har malt gulvlistene i samme farge som veggene, mens dør og dørlister er svarte. Det gir en sømløs overgang mellom vegg og gulv, samtidig som dørene blir en kontrast.

Når dør og dørlister er i samme farge, virker dessuten dørene større, erfarer han.

Hjemme hos interiørarkitekten. Dørkarmen er malt svart og listene er malt i samme farger som tapetet og veggen. Foto: Trond Ramsøskar
Nesten usynlige lister. Foto: Trond Ramsøskar

8. Nok lys i hvert rom

– Belysning er et effektivt virkemiddel. Grunnregelen er at det må være riktig lysmengde i alle rom. Lyset må også være av riktig type. Du bør ikke ha hyggelys der du trenger arbeidslys, eller omvendt, sier Ramsøskar.

Tenk som en scenograf, anbefaler han. Velg lyseffekter som fremhever deler av interiøret ditt, for eksempel enkeltgjenstander med et sterkt personlig preg.

Kontraster og wow-effekt i form av fargerikt bilde på veggen. Bildet er fra en leilighet på Skøyen i Oslo. Foto: Anne Bråtveit

9. Konkrete råd – spesielle lyseffekter

  1. Ledlys bak hodegjerdet lyser opp og gir liv til et eventuelt tapet.

  2. Lys på gardiner og lamper, som lyser opp vegger og tak har samme effekt. Rommet virker større, og detaljer fremheves.

  3. Ledlys i trappetrinnene fører til at opptrinnene skiller seg tydelig fra inntrinnene. Dette gir skyggeeffekter, og trappen ser straks mer eksklusiv ut.

  4. Ledlys kan legges i bokhyller, i klesskap og i nisjer. Alt dette forsterker enkeltelementer, løfter helhetsinntrykket og får boligen til å bli mer personlig.

10. Lek deg med kontraster

– Kontraster er grunnmuren i enhver innredning. Farger er én måte å skape kontrast på, men det finnes mange andre velprøvde metoder. Skal et hjem bli personlig, må kontraster være på plass. Hvis ikke, blir inntrykket fort monotont, sier Ramsøskar.

Kontraster kan være klassisk og nytt, feminint og maskulint, lyst og mørkt eller lett og tungt:

  • For eksempel klassiske møbler i nytt interiør. Eller omvendt.

  • Lette, feminine møbler i rustikke betongomgivelser.

  • Hvite vegger og mørkt gulv eller mørke vinduslister med hvite vegger.

  • En kombinasjon og lette og tunge møbler. Det skaper dessuten balanse.

Pasteller passer bra med lyse farger. Her er en wow-effekt i form av gul stol og stort, fargerikt maleri. Bildet er fra et hus ved Nordåsvannet i Bergen. Foto: Marianne Wie

11. Få inn en wow-effekt

Blikkfanget kan være en lampe eller et stormønstret, fargerikt teppe. Ramsøskars egen wow-effekt er noen fargerike bilder av Kjartan Slettemark.

12. Ta inn naturen

Grønne vekster gir god atmosfære, mener eksperten.

– Men vil du har et personlig preg, bør du ikke velge moteplanter. Hva med å gå for barndomsminner? Selv har jeg tatt vare på kaktusene etter min mor. Det er vanskelig å tenke seg noe som er mer personlig, sier Ramsøskar.