Du skal være forsiktig når du beveger deg mellom eplene til Sabine Struycken. Da fotografen dunket borti ett av dem, stoppet verden et lite sekund.

BEGRENSET: Sabine Struycken samarbeider med Royal Delft. Eplet hun lener seg på, er det første i en begrenset produksjon på ti. Foto: Jonas Haarr Friestad
KOSTBART EPLE: Har du 412.000 kroner å investere i kunst, kan eplet bli ditt. Foto: Jonas Haarr Friestad

Det gikk bra. Litt rugging, og så slo eplet seg til ro på pidestallen igjen.

Gjennom sin butikk Insideout Luxury begynte Sabine et samarbeid med Royal Delft. Det resulterte i Royal Blue Collection, lansert i 2012.

Serien består av keramiske epler fra 6 til 85 centimeter. Skulle du ikke være fornøyd med størrelsene eller mønsteret til Royal Delft-maler Caroline Hartman, tilbys det også epler laget etter kundens ønsker.

Maks ti store

Billig er det ikke. De minste eplene koster snaue 400 kroner, mens det største av de serieproduserte kommer opp i 45.000. Det måler 43 centimeter. Dette kan du også få i begrensede opplag til 56.000 kroner.

Når det gjelder de største på 85 centimeter, vil det maksimalt bli produsert ti. Prisen? Den oppgis bare på forespørsel på nettsiden, men Sabine har svaret: 412.000 kroner.

– Foreløpig har vi ikke solgt noen. Jeg startet med å lage det største eplet etter en bestilling, men det tok for lang tid å få det ferdig, forteller hun.

Dermed er hun blitt sittende igjen med det første kjempeeplet, som nå pakkes forsiktig inn og tas med fra utstilling til utstilling. I det minste er det et skikkelig blikkfang, og ikke alt er like knuselig.

– Stilken er av tre, forteller Sabine.

FLISER: Fliser er produsert i Nederland siden 1500-tallet. Inspirasjonen kom først fra Italia, før kinesisk porselen ble tingen å etterligne. Derfra kom den blå fargen. Foto: Geir Flatøe
ETTERLIGNING: Tinnglasur ble brukt for å etterligne det kinesiske porselenet som Det nederlandske ostindiske kompani brakte hjem på 1600-tallet. Fatet på bildet kan også stamme fra for eksempel England, som etter hvert utkonkurrerte Nederland. Foto: Geir Flatøe

Siden 1653

Royal Delft er eneste gjenværende av de 32 potteriene som ble anlagt i den nederlandske byen Delft på 1600-tallet.

I 1919 kom kongelig-tittelen, og i 2003 kunne De Koninklijke Porceleyne Fles (Royal Delft) feire at det var 350 år siden David Anthonisz van der Pieth gjorde huset sitt om til en fabrikk.