«Nyere enebolig med vesentlige feil og mangler». Det er ikke sånn nyere eneboliger normalt beskrives av eiendomsmeglere som skal selge dem.

Men det nesten 200 kvadratmeter store huset på Siggerud i Akershus ble bygget i 2015 og er solgt av forsikringsselskapet som hevingssalg. Én takstmann anslår at feilene vil koste 2,7 millioner kroner å utbedre, en annen vurderer prislappen til 700.000 kroner.

Ferdigattesten ble trukket tilbake av Ski kommune august 2016 fordi avløpssystemet ikke fungerer og kloakken går rett ut i naturen.

Feilene og manglene skremte ikke kjøperne. Prisantydningen var tre millioner, men huset ble solgt 1.120.000 kroner over prisantydning tirsdag denne uken.

Overflatene er pene, men det er mye som må fikses, forteller megler. Foto: Mariel Lødum, Inviso

Her er noen av feilene/tingene som må utbedres:

  • Vesentlige feil ved det elektriske anlegget. Man må åpne parkett og vegger blant annet for å komme til, ifølge megler.

  • Avløpssystemet/avløpsledning. Kloakken går ut i naturen.

  • Yttertaket må utbredes.

  • Bæringen er ikke tilfredsstillende.

  • Pipe og ildsted, ikke godkjente produkter.

  • Ventilasjon.

  • To baderom har ikke fall til sluk. Må ta opp gulv og fikse membran og fall.

  • Vaskerom.

  • Oppvarming.

  • Carport, fundamentert feil.

  • Manglende FDV dokumentasjon

  • Ferdigattest er trukket tilbake.

Rundt 18 takstmenn og andre fagpersoner har vurdert huset.

Budrunden gikk så det suste

Budrunden startet på 2,8 millioner kroner om morgenen og ble avsluttet 76 bud senere halv åtte om kvelden.

Eiendomsmegler Olav Håvard Storås hadde sett for seg stor interesse for eiendommen, men trodde de fleste ville slå det fra seg på grunn av alle usikkerhetsmomentene.

– Det gikk så det suste. I begynnelsen hadde vi med noen privatpersoner også, men det var to håndverkere som bød mot hverandre på slutten. Det var ingen overraskelse at to fagfolk bød mot hverandre, men jeg hadde ikke trodd de skulle holde på så lenge, sier Storås.

– Eiendommen er flott bildemessig, og det er fint når man kommer inn også. Det er spotter i taket og fin parkett. Men du har en eiendom som må bygges opp på nytt fra grunnen av. Taket er feilmontert, og huset er ikke koblet til kloakk. Bæreevnen i bjelkelaget er feildimensjonert, sier Storås.

Begge badene må fikses, blant annet fall til sluk er feil. Foto: Mariel Lødum, Inviso

– Kjøpte strøkent hus, og så kom kalddusjen

Huset ble i utgangspunktet kjøpt for 6,5 millioner kroner i 2015. Glenn Ulrik Halvorsen, advokat og partner i Oslo advokatkontor, la frem saken i tingretten da kjøpet ble hevet.

– Klientene mine kjøpte et strøkent hus, og så kom kalddusjen. De ble kastet på gaten av kommunen da ferdigattesten ble trukket. Det begynte med at de oppdaget at det elektriske anlegget var brannfarlig og fant noen andre feil, sier Halvorsen.

Han har erfaring fra flere dekningssalg tidligere. Boligene går for lavere summer enn de ble kjøpt for i utgangspunktet, erfarer Halvorsen.

– Ingen vanlige boligkjøpere kjøper sånne boliger. Det er håndverkere eller håndverksfirmaer. Det er ofte stor usikkerhet knyttet til hva som må gjøres med boligen, sier Halvorsen.

Peisen er ikke godkjent. Foto: Mariel Lødum, Inviso

Vanskelig å vurdere verdien

Forsikringsselskapet Claims Link solgte huset som dekningssalg.

– Det er svært vanskelig å vurdere verdien på en eiendom med konkrete behov for utbedringstiltak. Det er til slutt markedet som bestemmer hva boligen er verdt, sier Mille Haslund Mellbye i forsikringsselskapet.

– Omfanget av nødvendige tiltak og kostnader til utbedring gjorde at forsikringsselskapet på vegne av selger aksepterte heving av kjøpet, sier Mellbye.

Det er sjelden en bolig har så store avvik at det er aktuelt å akseptere heving, forteller hun. Generelt blir alle hevingssalg lagt ut for salg med alle skaderapporter tilgjengelig. Verdien vil påvirkes av omstendighetene og behovet for utbedringer.