I begynnelsen av desember 1998 gikk ettromsen på Frogner i Oslo for 520.000 kroner til en mann fra Bærum. Han møblerte den med bokhyller og brukte den som kontor.

Nå lever eieren ikke lenger, kontoret er pakket sammen og leiligheten solgt. Prisen på 25 kvadratmeter som knapt har sett snurten av en hammer eller en malerpensel på 20 år, har steget til himmels.

– De som kjøpte sentralt beliggende leilighet i Oslo, har, om ikke vunnet i Lotto, vært veldig heldige, sier Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: Nordvik

Uenige om fortsatt prisstigning

Leiligheten ble solgt for 2,41 millioner kroner, pluss fellesgjeld på 64.000 kroner, i begynnelsen av april. Tre personer var med i budrunden.

– Boligen har stått på stedet hvil i 20 år. Dette er et rent svar på hvordan markedet har utviklet seg, sier eiendomsmegler og partner Alexander Johannessen i Nordvik.

Steget 440 prosent i pris

Siden 1998 har boligprisene steget nesten 200 prosent i Oslo og Bærum, justert for den generelle prisveksten. Hvis man går tilbake til 1992, er stigningen på 440,9 prosent. Det kan være vanskelig å tro.

– De som kjøpte sentralt beliggende leilighet i Oslo, har, om ikke vunnet i Lotto, vært veldig heldige. De kjøpte billig, og så har det ballet på seg. Den typer leilighet har steget mer på grunn av konsentrert kjøpekraft og befolkningsvekst, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– De senere årene er det kun Stavanger som har hatt negativ utvikling å snakke om, sier Geving. Foto: CF-Wesenberg

Oppgang i vestlandsbyer

Det er ikke bare i Oslo og Bærum prisene har hatt kraftig stigning. Den svakeste stigningen finner vi på Vestlandet utenom Bergen, der boligprisene har steget med hele 155 prosent siden 1992.

Prisene har steget mer i byene Bergen og Stavanger, henholdsvis 292 og 307 prosent siden 1992. Det til tross for at boligmarkedet har gått tregt i Stavanger de seneste årene. Oppgangen i begge vestlandsbyene har vært sterk også siden 1998.

Solid oppgang i Trøndelag og Nord-Norge

Også Trøndelag, spesielt i Trondheim, har man sett en solid prisoppgang siden 1992. I byen har boligprisene steget med hele 325 prosent, og utenom Trondheim har de steget med 185 prosent siden 1992.

I Nord-Norge har prisene steget like mye.

Boligprisene har nesten steget uavbrutt i 25 år, bekrefter Geving. Veksten var særlig sterk etter finanskrisen, men har flatet ut litt de siste årene.

Her kan du se prisene i ditt distrikt

Tabellen viser prisstigningen ulike byer og landsdeler i prosent siden 1992 og 1998.

Prisene er justert for den generelle prisveksten. Det vil si at tallene viser hvor mye mer boligprisene har steget enn andre priser.

Oslo med BærumAkershus utenom BærumSør-ØstlandetHedmark og OpplandTrondheimTrøndelag utenom TrondheimNord-NorgeAgder og Rogaland utenom StavangerVestlandet utenom BergenBergenStavanger
siden 1992440.9308175.9164.6325.2185.7185.8156.7155292.4307.5
siden 1998195.9151.9114.5105.7180.9122.1122.199.598.2159.3169.2

Kilde: SSB, omregnet fra nominelle priser

Er bolig en sikker investering?

I løpet av årene har boligprisene gått jevnt oppover tross jevnlige nedturer. IT-boblen på begynnelsen av 2000-tallet ga boligprisene en nedtur. Det samme med finanskrisen i 2008 og prisnedgangene i 2013 og 2017.

– Det er mange «dommedagsprofeter» som er veldig glade i å svartmale boligmarkedet. Selv med disse nedgangene viser det seg at bolig er en sikker investering over tid, sier Alexander Johannessen i Nordvik, og understreker at kortsiktig eierforhold kan være risikofylt.

Professor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole er ikke like positiv:

Det er lite trolig at prisene vil fortsette å stige like mye de neste 20 årene, mener han. Da vil boligene bli så dyre i forhold til inntekt og kjøpekraft at det ikke vil være mulig å kjøpe.

– Bygging og boligpolitikken vil holde prisveksten nede. Samtidig er vekst i bypriser høyere enn ellers. Folk vil flytte ut av byene, sier Grytten.

Det er sannsynlig at prisene flater ut over lengre tid, mener Ola H. Grytten. Foto: Helge Skodvin

Her har prisene steget mest i verden

Ikke noe annet land i verden har prisene steget så mye som i Norge. Federal Reserve Bank of Dallas har sammenlignet priser i mange land og kommet til at Norge er helt i toppsjiktet.

– Historisk sett har vi aldri opplevd maken. Vi kan sammenligne med slutten av 1800-tallet, da vi hadde en voldsom boble som endte med Kristiania-krakket, en bank- og boligkrise. Frem til krakket var det en voldsom stigning, men ikke like sterk som nå, sier Ola H. Grytten ved NHH.

Samme utvikling om 20 år?

Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund har sett boligtall tilbake til etterkrigstiden, korrigert for inflasjon. Veksten var normal og moderat frem til midten av 80-tallet, deretter steg prisene på grunn av velstandsøkning, sterk kjøpekraft, sterk befolkningsvekst og urbanisering.

– Om vi ser tilbake i 2039, vil prisutviklingen ha vært like bra?

– Det kan bli vanskeligere å gjøre gevinst som dette, ettersom prisnivået er høyere. Men det er vanskelig å spå. Ut ifra kjente drivere som rente, inntekt og boligtilbud kan prisutviklingen bli mer moderat de neste årene. Jeg tror ikke man kan forvente noe i nærheten av det samme, men Oslo har en tendens til å overraske.

Man kan ikke forvente å høste av boligmarkedet på samme måte utenfor byene, understreker Geving.

– De som tjener minst på boligen, er nok de som kjøper hus i Utkant-Norge hvor det ikke er samme befolkningsvekst. Over tid vil storbyene alltid være utsatt for mest trykk.