Mot slutten av året går normalt antall boliger til salgs ned, og prisene synker gradvis før jul.

Det er det man ikke har klart å selge som blir satt ned i pris, erfarer Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen. Samtidig mener han utbudet av boliger til salgs nå er høyere enn normalt for årstiden.

Du kan prøve deg på en halv million i avslag på en bolig til mellom fem og ti millioner kroner. Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen

Andreassen anbefaler spesielt å se mot nyboligene for kupp. Salg ser bra ut i regnskapet, og det begynner å haste i november og desember.

— Best prisavslag får du av nervøse utbyggere som er avhengige av å vise bankene at de har solgt noe. Da må man forhandle. Du kan prøve deg på en halv million i avslag på en bolig til mellom fem og ti millioner kroner.

PRISAVSLAG: Det kan du få av utbyggere, mener Jan L. Andreassen. Foto: Sven Christian Fender Teigen

Men det er lettere å få avslag på oppgraderinger og tilbehør, utbyggerne kan gi oppgraderinger for et par 100.000 kroner uten at det koster dem noe særlig, mener Andreassen.Når det gjelder bruktbolig kan man søke etter boligene som har ligget lengst ute for salg.

På tide å kaste noe:

Vet du hva du vil ha? Kjør på, mener eksperten

Det er vanskeligere å spotte hvilke boliger som er populære når markedet går saktere, mener Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret. Er det stappfullt på visning kan det bekrefte det man trodde, at boligen har mange gode kvaliteter.

PLAN: Har du en plan bak kjøpet er det samme når du handler, mener Bjørn Erik Øye. Foto: Paal Audestad

— Å være alene på visning kan være vanskelig, er ikke boligen attraktiv? Eller er markedet kjølig? Det er en fordel å kjøpe en bolig flere liker, så folk vil kjøpe den av deg når du selger, sier Øye.Vet du hva du vil ha: pris, beliggenhet, type bolig? Da spiller det ingen rolle når du kjøper, mener Øye. Og du kan være heldig å få prute.

SØK TILBAKE: Gå langt tilbake i søket, så finner du kanskje noe som har ligget lenge ute for salg. Hvis bildene i tillegg ser ut til å være tatt i sommer, grønn plen og grønne blader på trærne, vet du at boligen kan ha ligget ute en stund. Foto: Faksimile Finn

— Man vil gjerne bli kvitt boligen før julen setter inn. Det er vanskeligere å få solgt nærmere jul, så det blir kanskje enklere å prute. Leier helt frivillig:

Mange boliger i Stavanger – få i Oslo

Det er store variasjoner i antall bruktboliger til salgs forskjellige steder i landet. I Bergen er nivået på linje med nivået i 2011 og 2013, egentlig ganske normalt. For i 2012 og 2014 var antallet boliger til salgs lavt, forklarer Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør for Eiendom Norge.

I Stavanger er det 900 bruktboliger til salgs nå, mot 500 i fjor og forfjor. Tallet er høyt.

KJØPERS MARKED: Når det er mange boliger ute, er det bra for kjøper, mener Christian Dreyer. Foto: Torstein Bø, NTB scanpix

— Når det er mange boliger ute, er det bra for kjøper og mindre bra for selger. Det er mer å velge i, mindre konkurranse og budgiverne sprer seg, sier Dreyer.I Trondheim var det flere bruktboliger til salgs i 2014 og 2013 enn nå.

Oslo er helt på bunn ifølge Dreyer, det er veldig få brukte boliger til salgs.

— Jeg tror ikke man vil oppleve å gjøre gode kjøp i Oslo, men samtidig så roer det seg sesongmessig, sier Dreyer.

I Kristiansand ser man at tilbudssiden og antallet boliger øker.

Les også: