-He-he, det er kanskje litt ekkelt å tenke på. En svetter omtrent 175 liter i løpet av et år og mister 3 kilo hudceller og salter, og noe av dette blir jo liggende igjen i senga di, sier Key Account Manager hos Jensen Møbler, Jørn Pettersen.

Les også Sjekk den inspirerende retrobua

Professor ved Institutt for medisinsk biologi ved Universitetet i Tromsø, James Mercer, sier at svette er kroppens måte å kvitte seg med overskuddsvarme på. Hvis ikke kroppen selv klarer å regulere varmen med å endre adferd, som for eksempel å gå inn i et kaldere rom eller ta av seg varme klær, vil den reagerer med å svette.

-Hvor mye man svetter er individuelt, men det er ikke unormalt å svette opptil 0,7 liter i løpet av en time. Ved hard trening svetter enkelte opptil 2 liter i timen, og noen til og med enda mer, sier professor James Mercer.

Men det er ikke slik at svettemengden er konstant. Mercer sammenligner kroppen med en bank. Hvis vi bare tar ut penger uten å fylle på, blir det tomt. Derfor er kroppen avhengig av påfyll av veske for å kunne svette. Hvis ikke, blir den dehydrert. I tillegg til det vi svetter, taper vi også annen kroppsveske som lekker ut gjennom huden.

Sengetøyet er ofte klamt og fuktig på morgenkvisten. Rist dyner og puter godt og legg det i fotenden av senga, da får mest mulig av madrassen luft og den tørker raskere opp. Foto. Scanpix. Foto: Foto: Scanpix.no

– En av hudens funksjoner er å holde vesken i kroppen på plass, men siden huden ikke er helt tett, lekker det rundt 350 milliliter kroppsveske ut av huden i løpet av et døgn. Det kommer i tillegg til det en svetter, forklarer Mercer.

Men for at all denne svetten og kroppsvesken ikke skal blir liggende og skvulpe i senga di, anbefaler Pettersen hos Jensen Møbler av å ta noen forholdsregler.

-Det ene er å bruke riktig materialer i sengen. Utviklingen har de siste 20 årene gått mot mer tekniske materialer, som gjør at madrassen tørker raskere opp.

Les også Lukter det av treningstøyet?

Han mener overmadrassen er sengens mest kritiske punkt. Derfor anbefaler han å vaske den et par ganger i året, og ellers støvsuge den ofte.

-Hver gang du skifter sengetøy, bør du støvsuge overmadrassen. Da får du med deg en del av saltene og hudcellene kroppen avgir.

Men hva med all fukten som gjør at dyna og madrassen klebrer seg til kroppen?

-Når du står opp, bør du riste dyna og legge den i fotenden. Området der hoftepartiet ditt ligger, blir som regel mest fuktig, derfor bør det ligge fritt så det tørker opp i løpet av dagen.

Sengetøyet er ofte klamt og fuktig på morgenkvisten. Rist dyner og puter godt og legg det i fotenden av senga, da får mest mulig av madrassen luft og den tørker raskere opp. Foto. Scanpix. Foto: Foto: Scanpix.no

Hvor ofte bør en skifte sengetøyet?

-Vi gir ingen konkrete anbefalinger, og her handler det om å bruke sunn fornuft. Men det viktigste er kanskje å holde senga og rommet så tørt som mulig.

Hvorfor det?

-En tørrere seng gir et sunnere klima og dermed blir det vesetlig mindre grobunnen for sengemidd. Bruker man madrasser av tekniske materialer, tørker de dessuten raskere opp enn det som var tilfelle før i tiden.

Så alt man svetter i løpet av natta blir ikke liggende igjen i senga?

-Nei, heldigvis ikke. Mesteparten av svetten fordamper til luft, og mye går også tvers igjennom senga, avslutter han.