Prisene for fritidsboliger på fjellet steg med 5,4 prosent det siste året.

Den gjennomsnittlige norske fjellhytten koster nå 1,76 millioner kroner.

Og salgene går raskere: Gjennomsnittlig salgstid synker fra 106 til 83 dager.

Her går hyttene fortest

Raskest går det i Ringsaker med 35 dager. Tregest går det i Bykle med 136 dager.

– Salgstiden er normalt lenger i fritidsboligmarkedet enn i det ordinære boligmarkedet. Gjennomsnittlig salgstid har gått vesentlig ned, noe som bekrefter det høye aktivitetsnivået som har vært i hyttemarkedet det siste året, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i pressemeldingen.

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer, sier selgere fremdeles må belage seg på en pris under prisantydningen. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

... og her koster de mest

Fra februar 2017 til januar 2018 ble det totalt solgt 3905 fjellhytter i Norge – en nedgang på to prosent fra året før.

Kommunene Trysil, Krødsherad og Sigdal (Norefjell) og Ringsaker (Sjusjøen) topper statistikken over flest omsetninger, mens de høyeste medianprisene finner vi i Øyer, Tinn og Hol.

Fjellhytter beliggende ved langrennsløyper steg med 5,2 prosent det siste år, mens fjellhytter beliggende ved alpinanlegg steg med 5,8 prosent.

Dyrere ved kysten og i utlandet

Sjeføkonom David Lund i Prognosesenteret er ikke overrasket over at fjellhyttemarkedet holder seg sterkt, til tross for et svakt boligmarked.

– På etterspørselssiden er dette egentlig to ulike markeder. De som etterspør fritidsboliger er gjerne litt eldre og har en tryggere formuesposisjon enn mange av de i boligmarkedet, sier Lund.

Sjeføkonom David Lund i Prognosesenteret sier fjellhyttemarkedet fungerer svært godt. Foto: Foto: Prognosesenteret.

Han mener boliglånsforskriften som kom i fjor, og som teoretisk sett også kunne begrenset hytteetterspørselen, ikke har rammet de som etterspør hytter i like stor grad.

Lund peker også på at det de siste årene er blitt dyrere å kjøpe fritidsbolig i utlandet, på grunn av den svake kronen.

– Dessuten står tilbudet langs kysten fast. Kysthyttene er dyre, mens på fjellet er det mer enn nok av både tilgjengelige tomter og produsenter som bygger nye hytter.

Fremdeles under prisantydning

I snitt ble fritidsboliger på fjellet solgt 0,5 prosent under prisantydning.

Som tidligere må selgeren fortsatt belage seg på å akseptere en pris noe under prisantydning, noe som er normalt i hyttemarkedet.

– Det er fortsatt mye å velge iblant fritidsboliger på fjellet, men kjøperne er vesentlig mer aktive enn for bare få år siden, sier Dreyer i pressemeldingen fra Eiendom Norge.

Interessen vil vare

Fritidsboligstatistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no.

Tallene for 2017 viser en fortsatt sterk utvikling i markedet for fjellhytter.

Eiendom Norge ser få tegn til at markedet for fjellhytter vil svekke seg i tiden fremover.

– Etter en økning i antall omsetninger de senere årene stabiliserer transaksjonsvolumet seg nå på et høyt nivå. Det har i flere år vært stor interesse for å kjøpe seg hytte på fjellet, og det ligger an til at interessen for å anskaffe seg fjellhytte vil holde seg ut vintersesongen, sier Dreyer.

Abonnementsavisene Aftenposten, BT, Aftenbladet og FVN er i samme Schibsted-konsern som Finn.no.