Fem spørsmål og svar om insektet som kalles Majorstubillen; brun pelsbille.

Preben Ottesen var den første i Norge til å oppdage Brun pelsbille i 1983. På det tidspunktet mistenkte han at det nye skadedyret ville bli et fremtidig problem i Norge. – Og det har den blitt, sier han. Foto: Olav Olsen

Eksperten: Preben Ottesen.

Utdanning: Doktorgrad fra Universitetet i Oslo med insekter som forsøksdyr.

Jobber som: Avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll, Folkehelseinstituttet.

1. Hvordan oppdager man brun pelsbille hjemme?

De voksne billene trives i et varmt og tørt innendørsklima. Man kan ofte finne dem i vinduskarmer, spesielt om våren, ettersom de flyr mot lyset og møter vinduet på sin vei.

Billene kan leve under lister og i sprekker i gulvet.

– Har man et gulvteppe av ull eller skinn over et gulv med sprekker, kan man gjerne se at det myldrer av larver om man løfter på teppet. Tar man ut sofaputene, er det ikke sjelden at man finner dem der også fordi det ofte ligger matrester, støv og hudavfall der som de kan livnære seg på, sier Ottesen.

Larvene trives også i svette, skitne ullklær, som for eksempel gamle ullsokker. Finner man små hull i ulltøy, med oppflisede og uregelmessige kanter, kan det være et tegn på at en har fått pelsbille i hus. Hvis man synes det er ubehagelig mange av dem, bør man lete etter hovedkilden der larvene utvikler seg.

2. Hvorfor får man dem i hus?

På varme sommerdager flyr billene lett fra hus til hus gjennom åpne vinduer.

– Bor man i urbane strøk er det derfor større sjanse for spredning enn om man bor et sted der boligbebyggelsen er spredt. Har de først etablert seg i en bygård, kan de fort spre seg videre, sier Ottesen.

Brun pelsbille kalles gjerne «Majorstu-billen» fordi den i mange år kun fantes på Majorstuen i Oslo. Den er fremdeles mest vanlig i Oslo, men har de siste årene også spredt seg til flere steder i landet, blant annet til Trondheim, Lillehammer, Bergen, Kristiansand og Tromsø.

– Dårlig renhold kan også ha betydning for utviklingen av brun pelsbille hjemme, da de blant annet finner næring i støv. Er man dårlig til å støvsuge, vil skadedyret dermed ha mer å livnære seg av, sier avdelingsdirektøren.

Det er ikke verdens undergang om en har fått dette hjemme. Preben Ottesen

Slik ser en brun pelsbille-larve ut. Foto: Ingrid Emilie Thoresen Bakker

3. Hvilken skade gjør brun pelsbille?

Brun pelsbille finner næring i støv, som i stor grad består av hår, hudavfall og matsmuler. De kan også spise pels, skinn, plantefrø, tørre insekter og i mindre grad ull.

– Har man verdifulle gjenstander av disse stoffene, kan brun pelsbille utgjøre økonomisk skade. Annet enn det, vil dette skadedyret først og fremst kunne være en psykisk belastning for dem som har fått det i hus. Men det er viktig å påpeke at det ikke er verdens undergang om en har fått dette hjemme, sier Ottesen.

4. Kan man spre skadedyret videre?

– Ja, man kan få den med seg i bagasjen. En av de vanligste henvendelsene vi får, handler om hvordan en kan forhindre å få med seg brun pelsbille på flyttelasset når en først har fått det i hus. For å unngå dette kan man riste alle klær og gjenstander av pels, skinn og ull godt. Da vil skadedyret ramle av, forteller Ottesen.

Er man virkelig redd for å få det med seg, kan tøyet sendes til et fryselager eller settes i en badstu. Da er det viktig at ting spres godt utover fordi det ofte tar lang tid før kjernetemperaturen blir kald eller varm nok.

5. Hvordan blir man kvitt det?

– Ved godt renhold. Støvsuging er det aller viktigste, særlig på steder en ikke støvsuger til daglig, hvor det er vanskelig å komme til. Det kan for eksempel være bak bokhyller, langs lister og under kjøleskap og komfyr. Har man brede plankesprekker, vil fuging kunne bedre situasjonen, forklarer avdelingsdirektøren.

Om man klarer å finne ut hvor larvene trives i boligen sin, er det særlig viktig å støvsuge hyppig her. Pass også på å kaste støvsugerposen etterpå. Men om man klarer å bli kvitt dem, kan det likevel hende at man får dem tilbake senere, da de som nevnt flyr inn gjennom vinduer. Det er vanskelig å forhindre at dette skjer, men om man er fryktelig redd, kan man sette opp netting i vinduene om sommeren. De flyr nemlig kun på varme sommerkvelder.