Familien er ute på sykkeltur i Vadsø. Forbi Havnegata, lokalavisen Finnmarken og ned mot indre havn. De passerer det gamle ishuset, som sørget for is til fiskeindustrien. Nå en tom og deprimert bygning.

– Se, her er det nye huset vårt! sier far.

– Du tuller! sier de tre andre i familien i kor.

Ottar og Ruth Zahl Jonassen har jobbet hardt for Ishuset. – I dag får vi mye skryt for sluttresultatet, og for at vi har stått ut i de verste stormene og har gjennomføringskraft. Foto: Alf Ove Hansen

Ottar Zahl Jonassen sier at jo da, han spøkte litt. Mest mente han likevel alvor.

– Jeg så et potensial i det ikoniske uttrykket og tenkte: «Fader, dette kan bli kanontøft.» Det var også litt galskap, jeg må jo si det.

Det såkalte Ishuset hadde ligget brakk i 11 år. Han fikk kjøpe det svært rimelig, mot at han selv fjernet alt innhold.

Og for å gjøre en flerårig historie kort – som involverte både kommune, flerfoldige avisoppslag, offentlige nei og Fylkesmannens ja – fikk han til slutt lov å bo i et industriområde.

Før Foto: Privat
Før Foto: Privat
Før Foto: Privat

Dyrt å tømme huset

Både han og kona Ruth er vokst opp i Vadsø, og etter mange år på Østlandet kom familien på fire hjem i 2011. Hun er sykepleier, han har eget konsulentselskap for bedrifter som vil etablere seg i Varanger.

Ombygging og renovering ble startet med stort pågangsmot.

– Vi startet med å fjerne ammoniakktanker, produksjonsutstyr, ismaskin og kjøle- og fryseutstyr. Bare å tømme huset kostet 300.000 kroner.

På det meste har de vært 47 gjester i allrommet. Fra kjøkkenet har kokken en storslått utsikt. Foto: Alf Ove Hansen
Den røde tv-stua er blant annet dekorert med et fototapet av et gammelt glassmaleri med motiver fra Varanger. Foto: Alf Ove Hansen

Stål i ben og armer

Så startet prosessen med betongsaging. Bare ordet frembringer fremdeles svetteperler på Ottars panne.

– Det var 35 cm dype vegger med kamstål, og det viste seg at det var enormt mye mer armering enn vi trodde. Det var et solid bygg, og arbeidsfolkene som utførte betongsagingen slet ut både seg selv og maskinene. Totalt fire–fem uker med to–tre mann i arbeid. Ut av det fikk vi en gang og et oppholdsrom på bakkeplan.

Lisa gikk for en tropisk stemning på rommet sitt, med flamingoer. Foto: Alf Ove Hansen
Eric var ikke i tvil om hva han ville ha på sin vegg. Det måtte bli fototapet med en stor hai! Foto: Alf Ove Hansen

Utfordringene med å gjøre om et industribygg til et hjem var ikke over. Vann og avløp måtte også på plass.

– Vi forsøkte først med kjernebor, men det gikk ikke. Så ble det satt pigger på gravemaskinen, og igjen støtet vi på sinnssykt dimensjonert kamstål. Først laget vi et stort hull, deretter brukte vi en stor vinkelsliper før vi igjen fikk pigget oss inn til neste lag. Vi arbeidet oss 60 cm dypt inn i sokkelen før vi fikk koble til vann og avløp. Det var helt vilt!

Familien oppholder seg mest i vinduskarmen. Det er ikke så rart, da de har hvert sitt vindu å kikke ut av. Den plassbygde benken er hele 12 meter. Foto: Alf Ove Hansen
Familien oppholder seg mest i vinduskarmen. Det er ikke så rart, da de har hvert sitt vindu å kikke ut av. Den plassbygde benken er hele 12 meter. Foto: Alf Ove Hansen
Familien holder seg i form med tre etasjer. De har likevel tenkt på at dette er et hus som skal være praktisk fremover, så det er lagt opp til heis. Foto: Alf Ove Hansen
Det er få hvite vegger i Ishuset. De ble så glad i retroblå, at den går igjen fra første etasje opp til tredje og hele allrommet. Foto: Alf Ove Hansen

Vasker vindu på 20 minutter

Neste steg var å bygge andre etasje. Først måtte det store rommet deles inn i flere. Bevæpnet med en lasermåler og en sprayboks delte han inn alle rommene.

– Jeg var helt sikker på at alle soverommene skulle være vestvendt mot indre havn. Alle tre har to vinduer hver. Badene var jeg sånn passelig sikker på hvor skulle være. Vi måtte bare ta hensyn til utvendige og eksisterende betongribber, som er bæreelement.

I tredje etasje er det stue og kjøkken i ett. Bak stua er det plass til et kontor. Det mest slående med rommet er de store vinduene, med en 12 meter lang stedsbygd sitteplass. Havutsikten er slående. Rengjøringen, slik at horisonten kan nytes, er Ottars ansvar. Konsekvensen av at han en gang klaget på konas arbeid.

– Vinduene er selvrensende, ikke selvvaskende. Med en vannførende teleskopbørste med kost og fire dyser, tar det kun 20 minutter å vaske alle sammen.

Gult, rødt og blått

Fargevalgene er spreke. Fra knallgul gang i ungdomsavdelingen til rød tv-stue i førsteetasje. Retroblått ble gjennomgangsfarge langs trappeveggene og i hele det store oppholdsrommet. De forsøkte først med hvitt, med det ble for sterilt og sykehuspreget.

En stor egeninnsats er også lagt ned her, og de er også takknemlige for all hjelp de har fått av familie, venner og håndverkere i byen.

– Jeg var mentalt og fysisk utladet etter betongsagingen, og tenkte det var helt uaktuelt å male selv. Så var det snøstorm ute. Jeg begynte å sparkle, fikk ånden over meg og tenkte at dette fikser jeg. Med Seal og annen god musikk på full guffe var jeg optimist, og det gikk litt sport i det.

Badekaret har utsikt mot verden, og etter hvert skal også badstu på plass. Foto: Alf Ove Hansen

Ingen latter, takk!

Ottar Zahl Jonassen har noen tips til andre som drømmer om ta over et industribygg.

– Gi gass. Følg drømmene. Sjekk om bygget kan brukes boligformål. Det blir alltid dyrere enn du tror, og det tar tid.

Selv gikk han høyt ut i lokalmedia med et i utgangspunktet håpløst prosjekt. Han mener at hadde ikke dette blitt en suksess, ville han blitt latterliggjort.

– Det er jo en drivkraft i seg selv!