Tre etasjer, liggende trekledning, saltak og høye vinduer. Det arkitekttegnede funkishuset på Risløkka i Oslo er lett å få øye på. Her har Gunhild Bottolfsen (41) og katten Benjamin slått seg til ro, i nærheten av barndomshjemmet der foreldrene fortsatt bor.

Og rett ved siden av Bottolfsen, på samme tomt, er det et annet funkishus. Der bor søsteren og familien hennes.

– Søsteren min, samboeren hennes og jeg kjøpte et hus med tomt i 2012, delte den opprinnelige tomten i tre og solgte huset som sto der. Så bygde vi to hus tett i tett på det resterende arealet, sier 41-åringen.

UTSIKT: Fra overetasjen kan man kikke rett ned i stuen under. De glade fargene liver opp og gjør at man blir stående en stund for å se. Bottolfsen ønsket at en del av huset skulle være åpent mellom første og annen etasje, og med vindu i taket over sofaen får lyset strømme fritt Foto: Irene Sandved Lunde
GUNHILD OG BENJAMIN: Gunhild Bottolfsen og katten Benjamin trives godt i det nye huset på Risløkka i Oslo. Bottolfsen har fått akkurat den stilige og funksjonelle boligen hun ønsket seg. Foto: Irene Sandved Lunde

Tomten var liten og måtte utnyttes maksimalt, derfor gjorde Bottolfsen et litt utradisjonelt valg for en rullestolbruker: Hun bygget hus over tre etasjer.

– Det var rett og slett ikke stor nok tomt til å få hele boligen på én flate. Derfor ble huset bygget over tre plan med en utleiedel i kjelleren og hovedsoverom og hovedbad i annen etasje, sier hun.

Etter god tid med planlegging visste hun hvordan boligen skulle være:

Vedlikeholdsfri, universell og stilig.

FUNKIS: Huset er levert av firmaet Blå Bolig og er tegnet av arkitekt Steinar Sagen. Huset er kledd i liggende royalpanel fra Alvdal Skurlag. For å unngå for mye vedlikehold har Bottolfsen valgt et saltak i stedet for flatt tak. Huset har veranda med utgang fra annen etasje, og en terrasse på bakkeplan. Rundt huset er det lagt steinheller slik at Bottolfsen kommer seg enkelt rundt med rullestolen. Fra garasjen på fremsiden er det direkte inngang til huset. Foto: Irene Sandved Lunde

– Jeg ga egentlig husleverandøren Blå Bolig og arkitekt Steinar Sagen ganske frie tøyler da huset skulle tegnes, men hadde noen punkter som var viktige for meg. Det var selvfølgelig en forutsetning at boligen skulle følge krav til universell utforming og ha plass til en sjaktheis. Jeg ville ha saltak, vinduer og kledning utendørs som ikke trenger noe særlig vedlikehold, og bad og soverom i begge etasjer i tilfelle heisen ikke virker, sier hun.

Det skulle heller ikke stå tilbake på det estetiske:

– Jeg ønsket meg full takhøyde og synlige takbjelker i annen etasje. Og ett sted i huset skulle det være åpent fra første til annen etasje.

OPPDAGELSESREISE: Huset til Bottolfsen oppleves nesten som et galleri. Over alt henger det spennende kunstverk. Alle dørkarmene i huset er laget i heltre, noe som ikke bare gir et estetisk godt uttrykk, men også gjør at de tåler å bli kjørt borti med rullestolen. Foto: Irene Sandved Lunde
LOFTSSTUE: I annen etasje har Bottolfsen en koselig liten loftsstue med spennende detaljer, som vinduet fra tak til gulv og trebjelken i taket. Bildet over sofaen er «Humpty», laget av Bäst. Taklampen er Maze fra Northern Lightning. Heisen hun er avhengig av for å komme seg mellom etasjene, glir helt enkelt inn i det stilige huset. Foto: Irene Sandved Lunde

Selv om hun ikke får benyttet den selv, ville Bottolfsen ha en stilig innvendig trapp.

Trappen er i eik og glass, og er inspirert av norsk design. Men den er produsert i Litauen. Det er også eikedørene og parketten i huset.

Eikedetaljer går i tillegg igjen på lister, karmer og rekkverk for å skape varme i det ellers stramme huset. Blikket vårt blir likevel raskt dratt mot veggene.

Leken kunst og dansk design

For med full åpning mellom første og annen etasje i stuen er det blitt store vegger og plass til masse kunst.

Kunstinteressen er langt over middels for Bottolfsen, og de siste årene har hun opparbeidet en imponerende samling fargerike og lekne bilder fra favorittkunstnerne sine. Spesielt innenfor «urban art».

– Jeg elsker kunst og særlig det lekne uttrykket. Den svenske kunstneren Mic Linder er en av favorittene som jeg har flere originaler av, sier hun.

Det første bildet hun kjøpte, var «Maria» av den norske gatekunstneren Pøbel.

Brooklyn-kunstnere setter hun også høyt, og Bottolfsen synes at bildene hun omgir seg med gir en helt egen følelse i huset.

ÅPENT: For å virkelig understreke den store takhøyden har peisen fra Scan fått et topprør som går hele veien opp i taket. Det store bildet «Starry night» av Mic Linder gjør også sitt til at vi får oppleve hvor store veggene er. Legg merke til hvor lite TV-en gjør ut av seg når den inngår som en del av bildeveggen. Foto: Irene Sandved Lunde
SOV I RO: Soverommet er malt i «Tusen og en natt» fra Jotun, en farge som Bottolfsen valgte utelukkende på grunn av navnet. Blått er dessuten en god farge å sove i – den gir ro. Kunstverkene på soverommet er laget av Faile. Foto: Irene Sandved Lunde

– Kunsten setter et personlig preg og skaper en levende atmosfære. Det forteller også litt om hvem du er som person, sier hun.

Interessen for kunst fikk henne til å starte bloggen «Into Urban Art». Der deler hun kunnskap og tips om urban kunst, kunstnere, utstillinger, og hvor og hvordan du kan kjøpe kunst på nettet.

Sammen med bildene er fargerike interiørdetaljer og mye dansk design i boligen med på å understreke Bottolfsens sans for det visuelle.

PRAKTISK LØSNING: Bottolfsen valgte et stilrent og funksjonelt kjøkken fra Tvis. Kjøkkeninnredningen har kun to skap; med mikrobølgeovn og kjøleskap. Resten består av smarte skuffer i lav høyde. Foto: Irene Sandved Lunde

Skadet i sykkelulykke

Rullestolen har vært fremkomstmiddelet hennes siden Gunhild fikk en alvorlig ryggmargsskade i en ulykke med utforsykkel på Hafjell sommeren 2008.

Hun fikk ganske raskt beskjed om at hun ikke kom til å gå igjen.

Funksjonsnedsettelsen skulle ikke hindre henne i å skape den stilige boligen hun ønsket seg, og spesielt på kjøkkenet har hun klart å kombinere det funksjonelle og estetiske.

Den grå og stilrene kjøkkeninnredningen fra Tvis skjuler flere smarte løsninger.

– Det er åpent under vasken og koketoppen slik at jeg kommer til med rullestolen, og benken har hev-senk-funksjon. Det er ingen oppbevaring i høyden, og kjøkkeninnredningen har skuffer som går utover i stedet for dype skap, sier hun.

Sprutsonen over vasken er malt i den tidsriktige fargen «sjøalge» og rammet inn med eikelister. Kjøkkenviften og blandebatteriet er hvite, og de lekne og fargerike bildene og interiørdetaljene finnes også her.

– Jeg vil gjerne vise at det går an å ha en stilig bolig selv om man har en funksjonsnedsettelse, slår Bottolfsen fast.