Familien på fem flyttet bare 100 meter opp i veien da de for to og et halvt år siden pakket flyttelasset. Tidligere bodde de i et hus bygd i 1958. Det var tre etasjer høyt, et mikkmakk å male utvendig og hagen var en skrå hjørnetomt – midt i krysset og med innsyn fra alle sider.

– Vi ønsket oss terrasse, en privat hage og et hus som det skulle være enklere å bo i helt til vi blir gamle. At det er enkelt å male, er derfor en fordel, sier Anne Gilje Gunnarshaug i Haugesund.

Og malt, det har hun gjort til de grader. Hjemmet deres er et godt eksempel på hvordan du kan forandre en 1968-er på lavbudsjett.

Ikke en eneste krone er brukt på hverken å skifte ut dører, tak, gulv, vinduer eller vegger. Romløsningen er den samme som da huset ble bygd. Det eneste som er endret er fargene.

Det kom garantert godt med at de som bygde huset var de samme som bodde i det helt til Gunnarshaug kjøpte. Huset var godt vedlikeholdt og viste svært lite tegn til slitasje.

Spisestuemøblene er også kjøpt brukt. De flotte stolene betalte hun 200 kroner stykket. De er laget på en norsk møbelfabrikk på 60-tallet. Foto: Irene Jacobsen
Slik så stuen ut før den ble malt. Foto: Eiendomsmegler A
Anne Gilje Gunnarshaug jobber i Steinerbarnehagen i Haugesund. Også på hjemmebane er hun opptatt av kreativitet, farger og at interiøret gjerne kan både underholde og overraske. Foto: Irene Jacobsen

Fargekoder

Hun har rullet over alle tak vegger, inkludert kjøkkeninnredningen og mange gulv. Til og med glasset i et par dører har hun malt over.

Først malte hun alt hvitt. Det gjaldt også parketten i stuen. Det var likevel aldri planen å bo i et helhvitt hus.

Men det var en rask løsning som gjorde at de kunne flytte inn og kjenne på hvordan rommene fungerte og hvordan dagslyset påvirket rommet – for så å velge farger.

En og annen knalsk detalj sniker seg inn i interiøret. Denne lampen bestilte Gunnarshaug i svart, men den som lå i esken var oransje. Nå er hun glad de byttet om. Foto: Irene Jacobsen
Det store skapet lengst til venstre er et bruktkjøp. Skapet til høyre er farens gamle tannlegeskap. Stolene og sofaen er alle kjøpt brukt. Foto: Irene Jacobsen

Fargene de bor i nå, er valgt på impuls. Som regel får hun en fargeidé på kvelden og stikker og kjøper maling neste dag.

Den raskeste måten å gjøre det på, er å ta en vegg om gangen, flytte alt som står i veien litt ut på gulvet og rulle over. Veggmaling tørker raskt, så etter noen timer er alt hengt på plass igjen. Og skulle det bli feil, er det jo bare å male på nytt.

– Farger forandrer seg i lyset. De ser annerledes ut i kveldslys og dagslys. Derfor blir det kanskje ikke som du hadde sett for deg. Litt prøving og feiling må gjerne til. En farge jeg har brukt på dørene i kjelleren, trodde jeg skulle bli fin på peisen, men her oppe i alt lyset fungerte den ikke i det hele tatt. Da var det bare å male om, sier Gunnarshaug.

Slik så stuen ut før den ble malt. Foto: Eiendomsmegler A
Den gamle rokokkosofaen gjorde stuen for gammelmodig og er derfor dekket av et teppe laget av vintage sarier. Foto: Irene Jacobsen

Arv og brukthandel

Interessen for interiør fikk hun tidlig. Begge foreldrene var opptatt av både interiør og kunst, og i mange år hadde faren et lite kunstgalleri i Skudeneshavn.

Søstrene og de voksne niesene deler samme interesse, så farger, møbler, tekstiler og interiør er fort et samtaleemne når storfamilien møtes.

Gunnarshaug er svak for tekstiler. I Århus i Danmark har hun en favorittbutikk hun alltid er innom i løpet av ferien. Det er der hun har fått tak i de indiske sariteppene. Gamle hekletepper er kjøpt på bruktbutikker, nettet og loppis.

Gunnarshaug samler på fine tekstiler og er svak for alt som er vevd, strikket, heklet – gamle saritepper og fine stoffer. Derfor gjemmes de heller ikke vekk i et skap, men ligger fremme. Foto: Irene Jacobsen

– Om alt i huset er fra Ikea, eller om alt er designmøbler, synes jeg det fort blir kjedelig. Det er miksen av gammelt, nytt, design, kunst og plakater som er spennende. Men mye gammelt kan fort føles som å bo i et museum. Balansen er hårfin.

Hun bruker ikke mye tid på å lete hverken på Finn eller Facebook etter møbler, men slår til raskt når noe dukker opp.

– Ting er bare ting. Jeg har ikke noe nostalgisk forhold til det. Så når noe nytt kommer inn i huset, må noe annet ut, selges eller gis bort.

Slik så kjøkkenet ut før. Foto: Eiendomsmegler A
Kjøkkenet er nesten 40 år gammelt. Nå har det fått et strøk maling. Bordet ble kjøpt for en 50-lapp. Stolene er fra Hauge skole i Haugesund. Foto: Irene Jacobsen

Kunsten å innrede

Originalkunst mikses med plakater og kort kjøpt på kunstgallerier. Her i huset finner du alt fra ungenes tegninger fra de var små, til italienske Gino Scarpa, Gunnar S., Nils Aas, Svein Strand og plakater fra ARoS (Aarhus Kunstmuseum). Pluss en blyantskisse som Vebjørn Sand lagde av henne da hun var 14 år.

Søsteren Elisabeth Giljes bilde, som har vært med på høstutstillingen i Oslo, har fått plass i gangen sammen med madonnafigur hun har fått av moren.

– Du trenger ikke ha samme stil som meg for at jeg skal like interiøret. Jeg liker mye forskjellig. Her hos oss har jeg landet på at det er de grumsete pastellene som er stikkordet.

Detaljene: Levende planter gir en ekstra piff. Foto: Irene Jacobsen
Ny vase, broderte puter fra bruktbutikken, et nyinnkjøpt salongbord i marmor, og en designlampe kjøpt på auksjon. Det er miksen som gjør susen. Foto: Irene Jacobsen
Er du på jakt etter noe som ingen andre har, som denne lille lampen over sofaen, er bruktbutikken stedet å lete. Foto: Irene Jacobsen
Etter to år med hvitmalt gulv er huseierne svært fornøyde. Det ser ut til å tåle både slit og bruk. Kommer det et lite hakk, maler de kun den lille flekken som er skadet. Foto: Irene Jacobsen

Fargetrendene 2021

Fra gyllen rosa til Marokkansk ørkensand, leire og stein, sand og jord. Varmt og rustikt, nøytralt, diskret og dempet. Dette er ord malingsprodusentene brukte da de slapp 2021-fargekartene.

Britiske og amerikanske artikler om fargetrendene 2021 trekker ofte frem korona som en grunn til at vi enda mer enn før ønsker at hjemmet vårt skal være en lun og trygg hule, god å bo i, god å komme hjem til.

Her hjemme lanserte Jotun som vanlig mange nye farger, men denne gangen relanserte de også noen av klassikerne sine. Nordsjø fortsetter samarbeidet med influensere, og denne gangen er det Anna Kubel som har vært med å blande sine åtte favoritter.

På Butinox-bloggen tipses det om hvordan du kan male både badekaret og gi gul parkett et nytt liv – og om hvordan du lykkes med rosa. For nå hører den ikke lenger bare hjemme på barnerommet.

Flügger skriver om å bryte den hvite vanen, om å la fargene gå fra rom til rom, om hvilke farger det er godt å sovne – og våkne til. Og om hvordan du kan gjøre små rom større ved å velge mørke farger.

Den knallrosa Marilyn har fått plass i gangen. Hun ble litt for voldsom for den støvete pastellen i resten av huset. Legg merke til at også glassdøren har fått et strøk maling for å gjøre det litt mindre gjennomsiktig helt inn til stuen. Foto: Irene Jacobsen
Et plassbygd garderobeskap fra 1968 fungerer bra som vedlagring – men like mye er den et dekorelement. Foto: Irene Jacobsen
Veggen og pipa er malt. Foto: Irene Jacobsen