«Her kunne jeg bodd»-tanken dukker opp idet du går over dørstokken. Det er ikke et slott, men kanskje en vanlig toroms. Hva er det som gir den umiddelbare gode følelsen?

Koselige hjem har noen ting til felles, mener ekspertene. Det meste kan du lett fikse selv. To eksperter har listet opp hvilke faktorer som teller og hvorfor de gir det lille ekstra. Hvordan ligger hjemmet ditt an? Og hva kan du gjøre for å få et hjem der både du og gjestene trives?

– Jeg tror disse hjemmene man liker umiddelbart har en personlig stil eller uttrykk. Du kan se hvem som bor der, samtidig som det er harmonisk. Ofte er det litt uanstrengt. Det er hjem du kan slappe av i, sier Monica David-Andersen, interiørarkitekt i Ramsøskar.

Hvis rommet er stort og tomt med få og små møbler, oppleves det som lite intimt og lunt, mener hun. Det er heller ikke så heldig om hjemmet er så fullt av ting at folk ikke har noe sted å gjøre av seg. Kontraster er vel og bra, men forsøk å skape harmoni, ikke kaos, anbefaler interiørarkitekten.

Interiørarkitekt Monica David-Andersen. Foto: Gry Traaen

Man føler seg hverken utfordret eller truet

Noen er gode på å sette sammen ting og skape atmosfærer, mener Heidi Pettersvold Nygaard, senior interiørarkitekt i Snøhetta.

I norske hjem er det noen interiørgrep som fungerer, uansett hva slags smak man har, mener hun.

– Hvis man går inn og tenker «åh, så deilig det var her», har eieren lyktes med å sette sammen en komposisjon. Mange ting harmonerer sammen i en palett. Som besøkende føler man seg hverken utfordret eller truet, sier Nygaard.

– Summen av elementene henger sammen. Det er litt som når du hører en sang eller en duft du liker, legger hun til.

Begge interiørarkitektene anbefaler å ha ulike teksturer og overflater hjemme. Bildet er fra en leilighet på Tøyen i Oslo. Foto: Jeanette Bækkevold
Interiørarkitekt Heidi Pettersvold Nygaard Foto: Privat

Syv tips for et koseligere hjem:

1. Personlighet og førsteinntrykk

Vis hvem du er: Våg å være personlig når du innreder, anbefaler Monica David-Andersen. Vis hvem du er og ikke tenk på mye på dagens trendbilde.

Tør du å bruke litt farger? Det kan skape lunere stemning og gjøre hjemmet mer personlig.

Arvegods: – Hjemmet kan godt reflektere dem som bor der. Vis hva historien din er og bruk arvede ting du liker, sier David-Andersen.

– Du trenger ikke velge Instagrams mest populære tapet. Det viktige er at du liker den, legger hun til.

Hive jakken på gulvet: Førsteinntrykk er viktig, ifølge Heidi Pettersvold Nygaard. For eksempel at du kommer inn og ser et fint tre ut av vinduet foran deg.

– Interiøret bør også være slik at man føler seg komfortabel med en gang. Det må være litt sånn at du kan hive fra deg skoene og jakken på gulvet. Men man kan godt trives et sted selv om man synes interiøret er utfordrende, spennende og annerledes i forhold til egne preferanser, sier Nygaard.

Et eksempel på bruk av personlige ting og gammelt med nytt. Gamle spisestuemøbler og nytt kjøkken. Bildet er fra en leilighet på Rosenhoff i Oslo. Foto: Rita Lindås
Bruk ulike teksturer, anbefaler interiørarkitektene. Plankeveggen på kjøkken bryter opp her. Bildet er fra et hus på Konnerud i Drammen. Foto: Irene S. Lunde

2. Riktig belysning

Unngå motlys: Når du entrer et rom eller et nytt sted, vil ubehagelig motlys gjøre stort inntrykk på deg, mener Nygaard. For eksempel sterkt sollys eller feil fargetemperatur på lyset.

– Hvis lyset er behagelig og ikke rettet direkte mot deg, slapper du mer av og føler deg umiddelbart ivaretatt og velkommen, sier Nygaard.

Stearinlys: På grunn av de stadig skiftende årstidene, hvor flere av dem er kalde, grå og mørke, er vi nordboere opptatt av levende lys, mener hun.

Tre typer belysning: Belysning kan skape god stemning og godt miljø, mener David-Andersen. Lyset kan deles inn i tre: allmennbelysning, stemningslys og funksjonslys. Noe for å se og fungere i hjemmet, noe for stemning og noe hvis man skal arbeide.

– God og variert belysning bør prioriteres. Ikke bare taklamper og downlights, som er fine hvis man skal lage mat eller se klærne i gangen. Det blir for kjedelig. Å kunne dimme ned lyset er bra. For eksempel for mer intim stemning til middag, sier David-Andersen.

3. Ulike materialer og teksturer

Mykt mot hardt: Begge interiørarkitektene anbefaler å ha ulike teksturer og overflater hjemme. Det skaper spennende og mer kontrastfylte miljøer, peker David-Andersen på. For eksempel myke tepper på harde gulv, treverk kombinert med betong, messing mot marmor, blankt mot matt og gammelt mot nytt.

Gardiner og tepper gjør hjemmet lunere og hyggeligere, mener hun. En stor og god bokhylle er veldig undervurdert for hyggelig atmosfære. Og har rikelig med tekstur.

Tenk på skogen: Det er litt som når man går i naturen, der det er stor variasjon i både farger og teksturer, påpeker Nygaard. Som lyng, mose og stein. Det blir sjelden feil hvis man kombinerer naturlige elementer, mener hun.

Farger kan gjøre et hjem mer personlig, som her. Bildet er fra et nyoppusset 60-tallsrekkehus i Fredrikstad. Foto: Irene S. Lunde

4. Ikke for ryddig

– Hvis det er for ryddig, tør gjestene ingenting. Mange bruker veldig mye tid på å lage stilleben bestående av mange fine designting. Det kan være hyggelig, men det bør fortsatt være en eller annen form for «rot» til stede. Som et nøkkelknippe, et par votter eller lignende på kommoden. Det viser at «her bor det folk», sier Nygaard.

Men det finnes også en grense mellom personlig rot og for mye rot, mener David-Andersen.

Her er det ryddig, men fremdeles personlig. Bildet er fra et hus i Holmenkollen. Foto: Signe Dons

5. Planter for et levende miljø

Trenger ikke være grønt: – Planter minner oss om naturen. Det trenger ikke være grønne planter, bare det er noe levende som gror og spirer, sier Nygaard.

Hvis du har et stort vindu mot skogen, trenger du ikke ha skogen inne, mener hun. Da er det nok at du kan se ut på naturen, og føle at den er en del av ditt innemiljø.

Ikke vissent: Det er en grønn bølge i norske hjem, bekrefter David-Andersen. Hun foreslår at man har en miks av store og små planter. Noen alene og noen i grupper. Og visne planter er ikke hyggelig, påpeker hun.

Levende lys, planter og blomster er hyggelig. Bildet er fra et nyoppusset 60-tallsrekkehus i Fredrikstad. Foto: Irene S. Lunde
Personlig og spennende kjøkken. Bildet er fra et hus i Sør-Odal. Foto: Karen Gjermundrød

6. Nostalgi og duft

Trygghetssøking: Nostalgi og trygghet er en viktig bit av puslespillet.

– Tenk tilbake på hva som fikk deg til å føle deg trygg som barn. Kanskje peisen og kortspillet på hytta. Erfaringer og minner har mye å si for hvordan man innreder eget hjem, sier Nygaard.

– Det mest vellykkede interiøret forteller noe genuint om dem som bor der. Det føles bra for dem som er på besøk. De kan fornemme de underliggende preferansene og personlighetene til dem som bor der, legger hun til.

Boller og kaffe: Også duft kan trigge følelser. Det går rett inn, positivt og negativt, erfarer Nygaard.

– Mange liker grønnsåpeduft. Duften av boller og kaffe kan vel aldri gå galt. Ikke alle liker duftlys eller bållukt, men det er ditt hjem. Det er du som oftest er der.

Ulike soner og sittegrupper er positivt. Som en kjøkkenøy. Bildet er fra en loftsleilighet i Lillestrøm. Foto: Jeanette Bækkevold

7. Naturlige samlingspunkter og soner

– Er rommet stort? Prøv å lag soner. For eksempel et sted man kan sette seg ned med en bok, sier David-Andersen.

– Tenk på naturlige samlingspunkter. Det kan være en hyggelig kjøkkenøy der gjesten kan sette seg mens du lager mat, legger hun til.

Dette kan ødelegge stemningen, ifølge David-Andersen:

  • Ikke overdriv: Ikke stapp hjemmet så fullt at folk ikke har noe sted å gjøre av seg.

  • Altfor åpent rom: Hvis rommet er stort og tomt med få og små møbler, oppleves det lite intimt og lunt.

  • Unødvendig rot: Selv om det bor ungdommer i huset, vil man ikke nødvendigvis snuble over skolesekker, rot og sko når du kommer hjem til noen.

  • For mange kontraster: Det er fint med kontraster, men forsøk å skape en harmoni. Unngå at kontraster blir kaos.