Til tross for sterk prisutvikling har mer enn en femtedel solgt bolig med tap i 2020, viser tall fra Prognosesenteret. Eiendom Norge advarte nylig mot hete budrunder og kupping. Strekker man seg for langt nå, kan man tape penger.

En by skiller seg negativt ut. Nesten 60 prosent tapte penger da de solgte bolig i byen. En annen kommer bedre ut med nærmere ti prosent tap. Det er noen faktorer som går igjen når folk taper penger på å eie bolig. Både hvor lang tid de har eid boligen og når de kjøpte den.

– For mange har ikke prisveksten vært nok til å dekke opp for kostnadene knyttet til kjøp og salg. Transaksjonskostnadene spiser opp den potensielle gevinsten, sier Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret.

1. To ytterpunkter i 2020: Oslo og Rogaland

Oslo: 9,2 prosent tapsandel

  • Tapsandelen er generelt lav: Men andelen er relativt høy for dem som har eid tre år eller kortere.

  • Kjøpte på topp: Flere av dem som tapte penger, kjøpte på forrige topp i årsskiftet 2016/2017 og solgte i 2020.

  • Tapte på raskt salg: Av dem som har eid kort, altså maks tre år, solgte 21,2 prosent med tap. Boliger solgt etter mellom tre og seks år, ga tap til 10,1 prosent.

  • Lav tapsandel: Veldig få tapte penger på boligsalget når de hadde eid mer enn seks år. Kun 0,7 prosent.

  • Tapsandel boligtyper: Enebolig 12,2 prosent, småhus 9,6 prosent og selveierleiligheter 10,8 prosent.

Rogaland: 61,5 prosent tapsandel

  • Hjalp med prisstigning: I begynnelsen av 2020 lå tapsandelen på 64 prosent, ifølge Macic. Men andelen falt underveis i året mens boligprisene steg.

  • Stavanger ligger litt lavere: med 59,3 prosent totalt for fjoråret. Også i Stavanger sank tapsandelen mens boligprisene steg.

  • Flat utvikling: I Rogaland falt boligprisene fra 2013 til 2016. Prisene har vært flat med en liten økning i fjor.

  • Størst tap for medium eietid: Tapsandelen for dem som har eid mindre enn tre år er 67,4 prosent, mellom tre og seks år er 76,2 prosent, for mange kjøpte på topp i 2013/2014. Eietid på mer enn seks år har litt lavere tapsandel med 49,9 prosent.

  • Enebolig best ut: Småhus og leiligheter kommer dårligst ut med tapsandel på henholdsvis 67,1 prosent og 72,5 år. Eneboliger lå lavere med 43,7 prosent.

2. Kjøpte du bolig 2016/2017?

Eiendom Norge har også sett på tapsandel. Fokuset er på boliger under 40 m2 som ble solgt første gang fjerde kvartal 2016. 39 prosent av dem ble solgt med tap senere. Eiendom Norge har ikke trukket fra dokumentavgift eller meglerutgifter.

– Det sier noe. Man bør være klar over at alt ikke går til himmelen. Det er mulig å tape penger på et boligkjøp. Spesielt som det er i Oslo for øyeblikket med svak tilbudsside, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Lauridsen ber folk være litt bevisste hvis boligen går over normal salgsverdi. Det kan ta lang tid før markedet er på samme nivå.

Har du tapt penger på boligkjøp? Send en mail til shm@schibsted.no

3. Hvorfor taper man penger når boligprisene stiger?

Enkelt forklart fordi prisveksten ikke har vært sterk nok til å dekke transaksjonskostnadene, forklarer Macic.

Tapsandelen er høyest blant unge, fordi de bor kortere enn befolkningen for øvrig. Prisveksten rekker ikke innhente salgs- og kjøpskostnadene. Tapsandelen er nede på 10,9 prosent nasjonalt for dem som har eid lenger enn seks år.

Ta boligmarkedet i 2016/2017 i Oslo som eksempel. Det var vilt, ifølge Macic:

  • Mange boligkjøpere trodde døren var lukket for alltid om de ikke slo til.

  • Men prisene falt fra mars til desember 2017.

  • Prisene steg litt i første halvår 2018 før de falt igjen etter sommeren.

  • Fra mars 2017 til mars 2020 var prisveksten ikke-eksisterende i Oslo og helt marginal på landsbasis.

  • Tapet ble større om man kjøpte på topp i 2017 og solgte i begynnelsen av 2020 da utviklingen var flatere enn resten av året.

– Derfor er tapsandelen er høyere for dem som har eid kort. De kjøpte på forrige topp og transaksjonskostnadene har vært større enn prisveksten gjennom 2020, sier Macic.

4. På boligjakt nå? Slik bør du tenke

Macic anbefaler at man har litt is i magen. Kjøper du på topp, må du bo lenger for å unngå tap, mener hun. Hun synes det er vanskelig å si hvor lenge man bør eie samme bolig, men mener i alle fall tre år.

– Det finnes unntak og lure kjøp, men den store massen viser seg å ikke tjene på eie så kort tid, sier Macic.

Lauridsen i Eiendom Norge er enig:

– Svaret er at man kan tjene hvis man har langt tidsperspektiv. Eier man bare noen år, trenger det ikke være tilfelle.

Folk kan tape penger selv når de har eid samme bolig i fire år, ifølge Eiendom Norges tall. Men hvis man eier fire-fem år, vil man kanskje komme ut av den ordinære tapsrisikoen, tror Lauridsen.

– Såfremt det ikke skjer noe i markedet, som finanskrise eller lignende, sier han.