Gartner Frøydis Andersen hos Plantasjen forteller at skulpturelle planter er kjempepopulært nå. Foto: Kari Byklum

Grønne planter fungerer som reneste lykkepillen i de rette omgivelsene. At gartnere lever lengst og at mennesker reagerer positivt på mikroorganismene i jorda, er hevet over enhver tvil.

Men det er som mat. Kjøtt er ikke kjøtt, og planter er ikke planter.

For at de grønne plantene skal påvirke miljøet vårt optimalt, er det noen forutsetninger som må være på plass. De må rett og slett trives.

— Det selges mange palmer og grønne planter som ikke vil overleve gjennom vinteren. Fra naturens side er dette planter som lever i tropiske miljøer med mye lys, og vi klarer ikke å skape slike miljøer i våre norske stuer. Det er ikke nok lys, og derfor vil ikke planten trives over tid, hevder gartner Morten Bragdø ved Randesund Hagesenter.

Derfor anbefaler han folk å være bevisste når de velger grønne planter til hjemmet sitt.

Jo større, jo bedre. Vær klar over at det kan være vanskelig å holde liv i planter som fra naturens side vokser i tropiske, varme og lysere miljøer enn her hjemme i Norge. Foto: Kari Byklum

Paradoksalt nok kan grønne planter ha motsatt effekt hvis de ikke trives. Se før og etter:

Plantene på trives

— For at en plante skal vokse og trives må den fotosyntere, det betyr at den må ha nok lys til å kunne dra nytte av det. Det er fotosyntesen planter bruker for å bygge seg opp og bli sterk. Hvis ikke lysforholdet er optimale for planten, vil den begynne å ånde. Det betyr at den bruker av oksygen i lufta og tærer på det den har i seg.

Howeia Forsteriana (Kentia) er en robust palme som klarer seg greit innendørs gjennom den norske vinteren. Den trives ekstra godt hvis den dusjes innimellom Foto: Randesundhagesenter.no

Gjør det noe? - Ja, da vil den ikke ha noen gunstig effekt på innemiljøet, heller tvert i mot. Det blir som en menneskekropp som ikke får mat, da begynner man å tære på fettreservene på kroppen, forklarer gartner Bragdø.

Du husker kanskje den klassiske bregnen fra barndommen? Nå er den superaktuell igjen. Foto: Sandra Werud

Men det er heldigvis flere grønne planter som trives i norske stuer.Bragdø mener at Kentia-palmen og fikentre er eksempler som vil trives trass beskjeden lysmengden.

— Og har du en mørke krok, er Sjømannens trøst (Aspidistra) er plante som vil klare seg greit der, sien han.

Kork er trendy igjen:

Selger haugevis

Hos Plantasjen i Kristiansand er det kanskje grønnere enn noen gang om dagen.

Arekapalmen er en svært trendy stueplante akkurat nå. De lærde strides om den klarer seg gjennom vinteren eller ei, det gjenstår å se. Foto: Plantasjen.no

Gartner Frøydis Andersen forteller at det ikke er uvanlig at folk kommer og kjøper flere store grønne planter av gangen.— Det virker som folk er lei av det grå og kalde, og vil ha mer liv og varme inn i hjemmet. Og store planter er jo supre til det, sier hun.

Vindusblad er en robust og skulptural bladplante med store, blanke, grønne blader og lange luftrøtter. Foto: Plantasjen.no

Andersen forteller videre at utvalget av grønne planter alltid har vært bra, men at trenden har snudd den siste tiden.— Nå ser vi at mange flere vil ha store grønne planter, som brukes som skulpturer i rommet. Det skal bugne, forklarer hun.

Ante ikke at det skulle bli så vellykket:

Kan være krevende

Hun erkjenner at en del av de store plantene kan være utfordrende å holde liv i.

Den står som en skulptur i rommet. Foto: user

— Mange av dem krever mye lys, og det er viktig å tenke på nå som ikke det er så mye dagslys. Og siden det er tørrere luft inne enn planten er vant til fra naturens side, bør den dusjes regelmessig.Hun mener de typene som fra naturens side vokser under vegetasjon og opp gjennom trær, vil klare seg bedre i det norske innemiljøet enn de plantene som er vant til fri tilgang på lys og varme.

Også interiørgiganten Ikea satser stort på planter. Kommunikasjonsrådgiver i Ikea Stine Odland, mener det er naturlig at grønne planter har fått sin renessanse.

— Grønne planter gjør rom lunere. Nå er det jo mange som har hus med store rom og åpne løsninger, og da er det perfekt å bruke planter til å gjøre det mer intimt og hyggelig, mener Odland.

Les også: