Mennesker i etableringsfasen har som regel andre ting å tenke på enn hytte. Først kommer utdannelse, familiedannelse og kjøp av leilighet. Så kanskje hytte.

Derfor var det en ganske utypisk handling Karoline Ellingbø (27) begikk da hun i 2015 plutselig slo til og investerte i fritidsbolig til et par millioner kroner i Raudalen – noen få kilometer fra Beitostølen.

– Vennene mine ble litt sjokket, ja, ler 27-åringen.

Hytte er jo ikke den mest typiske investeringen blant unge i 20-årene. At hun likte fjellet, at hun trivdes på Beitostølen og i traktene rundt – alt dette kjente de til i vennekretsen. Hun hadde jo vært med dem på tur en rekke ganger. Men at hun plutselig ville bli hytteeier, var de slett ikke forberedt på.

LUNT: Stuen er både romslig og koselig på samme tid. Foto: Leif Magne Flemmen
ÅPENT: Med unntak av soverommene og badet, er det ingen vegger og skiller. «Alt» flyter i ett. Mammas gamle treski viser vei opp til hemsen. Foto: Leif Magne Flemmen

Så annonse – ble nysgjerrig

Det var på en av venneturene til Beitostølen drømmen festet seg i henne.

– Mens vi har her oppe kom jeg til å bla i en publikasjon der jeg så en annonse for et nytt hyttefelt i Raudalen. Området ligger en liten biltur fra hotellene på Beitostølen. Jeg hadde for så vidt gått med en liten hyttedrøm inni meg, men hadde ikke gjort meg noen tanker om hvor. Nå ble jeg veldig nysgjerrig på dette feltet og de hyttetypene som var tenkt bygget her.

KJØKKEN: Sigdalkjøkkenet er standard. Karolines hyttebok er full av lovord og komplimenter som gjester fra en lang rekke land har skrevet inn. En dag fant hun en hyggelig hilsen sammen med en liten pyntegjenstand. En gammel skistav er blitt tørkepapirholder. Foto: Leif Magne Flemmen

– Kjempeinvestering

Da hun flyttet inn i sin nybygde hyttedrøm i mai 2016, hadde den kostet henne litt i overkant av to millioner kroner. Mye penger, medgir 27-åringen.

Kjøpet er gjort etter grundige overveielser. Faktisk har prosjektet allerede nå vist seg å være en kjempeinvestering, mener hun.

– Å ja?

– Hytta, tenkte jeg, skulle være mitt «rekreasjonssted» og en plass for sosiale samvær. Men jeg hadde også en tanke om at hytta kunne leies ut når jeg selv ikke brukte den. Nå er den blitt kjempepopulær på Airbnb. Jeg har følelsen av at «hele verden» har vært på besøk – folk fra USA, Australia, Saudi-Arabia, Kina, Finland og andre. Noen nordmenn også så klart.

SKOHYLLE: Den gamle kjelken er pusset, lakkert og gjort om til skostativ. Foto: Leif Magne Flemmen

Bor på Frogner

Ellingbø sier hun finansierte hyttekjøpet med en kombinasjon av boliglån og økonomisk bistand fra foreldrene sine.

I dag bor hun til vanlig i en leilighet på Frogner i Oslo, som hun kjøpte sammen med kjæresten i mai i fjor.

– Jeg er veldig glad for at jeg gjorde det i den rekkefølgen, for det hadde kanskje ikke vært en like stor prioritering å kjøpt en hytte rett etter en leilighet. Men når hytta betaler seg selv var jeg ikke redd for å investerte i leilighet sammen med samboeren min.

Ser en trend

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret sier Ellingbø trolig har hatt veldig flaks.

– Hyttemarkedet har kokt de siste årene. To millioner er billig for en hytte i nærheten av Beitostølen, som er blitt en helårsdestinasjon. For å treffe med en sånn investering er du helt avhengig av at prisutviklingen går i riktig retning.

Han sier han likevel ser at stadig flere i aldersgruppen 18–29 år sier de har planer om å kjøpe hytte eller fritidsbolig i løpet av de neste tre årene.

– Vi hører produsentene si at flere kjøper hytter og finansierer med utleie. De fleste nordmenn vil ikke leie ut, men yngre har nok et litt annet forhold til utleie.

Det er likevel ikke en investeringsmodell han vil anbefale.

– Du skal som sagt ha ekstremt flaks. Hytte er ikke noe du kjøper for å bli rik – du kjøper det fordi du er rik.

GAMMELT OG NYTT: De fleste av de gamle gjenstandene i hytta har en flik av slektshistorie fra Hadeland. Denne «kassesekken» brukte besteforeldrene når de var ute og plukket skogsbær. Foto: Leif Magne Flemmen

Stylet på egen hånd

Karoline Ellingbø har selv stått for stylingen av hytta. Selv om hun ønsket en minimalistisk stil, har hun vært bevisst på at hytta måtte oppleves som både lun og personlig.

– Den er jo fire meter høy, så jeg har vært opptatt av å gjøre den intim og varm, men uten å oppheve det enkle inntrykket, forteller 27-åringen.

Hun har ikke beveget seg langt for å finne elementer og gjenstander som kunne bidra i prosessen. De fleste fant hun i låven hjemme på gården på Hadeland.

Ferdigbeiset panel er brukt både i taket og på veggene. Ved å bruke den samme beisfargen også utendørs, har hun lyktes i å skape en fin samklang mellom det indre og det ytre.

En versjon av artikkelen har tidligere stått på trykk i Hyttemagasinet.