Her er krusifiks fra Verona, vase fra Paris og bamse fra Cape Town, pledd fra Toronto, hvitløk fra Gardasjøen og et banner fra San Francisco.

– Banneret fra et mesterskap i fekting fant jeg i en bruktbutikk i San Francisco en gang jeg var på tur med min mor. Jeg tenkte at det kunne bli et hyggelige minne fra akkurat den turen, sier Helge Gjertveit (40) og viser oss rundt i den 82 kvadratmeter store leiligheten midt på Olaf Ryes plass.

Og sånn har han i grunnen tenkt på hver tur han har vært på. Han er konsulent i reklamebyrået Try og reiser mye både gjennom jobben og privat.

En hjørnesofa i ullstoff virket som en god idé da den ble bestilt, men Helge var ikke like overbevist da det ble sommer og han lå på sofaen iført shorts. Bildene på veggen er kjøpt i Norge, Spania og Italia. Foto: Jeanette Bækkevold

– Jeg liker å besøke markeder og morsomme butikker når jeg er på tur. Utfordringen blir å få med seg tingene hjem, så møbler og store ting har jeg ikke brydd meg om å kjøpe i utlandet. Jeg har riktignok hatt med meg malerier som håndbagasje på fly, men som regel slår fornuften inn før jeg kjøper større ting, sier Gjertveit.

Mange krav

Han er opprinnelig fra Haugesund, men har bodd i Oslo siden 1997. Leiligheten på Grünerløkka kjøpte han for snart to år siden.

– Jeg har bodd et par andre steder i nærheten tidligere, og jeg ønsket meg virkelig en fin, gammel leilighet med stor takhøyde, sier Gjertveit som også hadde en hel del andre krav som måtte oppfylles: Han ville ha vedovn, fløydører, stukkatur, rosett og balkong, absolutt ingen gjenboere, og leiligheten skulle ligge midt på Grünerløkka.

– Og da kryr det ikke av muligheter, for å si det forsiktig.

Tre bilder fra New York, tatt av fotografen Dag Alveng, har fått plass på veggen over kurvstolen. Pleddet har Helge kjøpt i Toronto. Foto: Jeanette Bækkevold
I entreen har Helge beholdt en del av del originale murveggen. Veggene er malt i fargen Oslo. Foto: Jeanette Bækkevold
Den gamle telefonen har Helge kjøpt på bruktmarkedet i Birkelunden, og bamsen er kjøpt på et marked i Cape Town. Det store bildet er laget av Magne Furuholmen, det lille av Fredrick Arnøy. Foto: Jeanette Bækkevold
På veggen på gjesterommet henger bilder av Alberto Gonzalo, Anne-Mette Lassesen, Marianne Heske og Andreas Lundberg. Banneret fra et mesterskap i fekting fant han i en bruktbutikk i San Francisco og tenkte det kunne bli et fint minne fra en langhelg på tur med mor. Bordet er kjøpt på auksjon. Foto: Jeanette Bækkevold
Den grønne lenestolen fant Gjertveit i en bruktbutikk. Stolen har hatt et langt liv i Dagligstuen på Hotel Continental før røykelovens tid. Det måtte mange runder med vaskemiddel til for å fjerne røyklukten. Bildet er laget av Bjarne Melgaard, og den blå vasen er kjøpt i Paris. Foto: Jeanette Bækkevold

Han var på utkikk en god stund før denne leiligheten i en bygård fra 1898, midt på Olaf Ryes plass, plutselig dukket opp på markedet våren 2015.

– Av en eller annen grunn var det ingen andre på visning. Jeg møtte bare én annen, og han hadde gått feil, viste det seg, sier Gjertveit og ler.

– Leiligheten var ikke noe oppussingsobjekt, men heller ikke sånn at ingenting måtte gjøres, så den falt kanskje mellom to stoler av den grunn, ikke vet jeg.

I alle fall fikk han kjøpt den og var en lykkelig mann.

– Jeg kunne krysse av alt på ønskelisten. Jeg måtte ikke gjøre så mye med leiligheten, men jeg valgte å gjøre en del likevel.

God prosjektleder

De originale tregulvene hadde litt ulike lakk-nyanser, så han valgte å få slipe ned alle. Stukkatur og rosetter ble pusset, veggene helsparklet og vinduene malt.

Det gamle kjøkkenet ble tatt ned og solgt på Finn.no.

– Om jeg er handy? Å nei, men jeg er god i prosjektledelse. Jeg satte bort jobben til dyktige håndverkere, og var stadig innom for å følge med på arbeidet, sier han.

Det verste med å pusse opp er at det må tas så utrolig mange valg, mener han:

– Det er så mange ting å ta stilling til som jeg overhodet ikke har reflektert over før. Når flisleggeren ringer meg på jobben og spør hvilken farge jeg vil ha på fugene, blir jeg litt sånn «eeh, hva er normalt, da?». «Det varierer», er svaret. Da må jeg jo bare ta ett eller annet. Men det er så gøy å finne fagfolk som virkelig kan det de driver med. De ansatte i malingsbutikken som på stående fot vet at jeg må ha ulik glansgrad på de forskjellige underlagene i gangen, for eksempel. Sånt vet jo ikke jeg, og det blir jeg imponert over at folk kan.

Billig kjøkken

Det nye kjøkkenet fikk han bygget av de rimeligste modulene fra Ikea. Benkeskap ble brukt som overskap over vasken og komfyren, og dermed fikk han en innkubet kjøkkenkrok som han hadde ønsket seg.

En kjøkkenøy ble bygget med smale skap på den ene siden og dype skuffer på den andre for å utnytte oppbevaringsplassen maksimalt.

– I stedet for å bruke mye penger på selve kjøkkeninnredningen, valgte jeg en billigere løsning slik at jeg heller kunne legge litt ekstra i en fin benkeplate i marmor. Den måtte det fem mann til for å få båret opp til fjerde etasje.

Ryddig

Et lite pent sikringsskap i gangen ble kamuflert ved at det ble bygget en praktisk hylle rundt det, og både hyllen og veggene ble malt i en mørk blå farge i kontrast til de hvite veggene i stue, kjøkken og soverom.

Gjertveit valgte billigste sort kjøkkenmoduler og la heller litt mer penger i en benkeplate i marmor. Ved å bruke benkeskap som overskap har han fått en innkubet krok til vasken og komfyren. Kjøkkenøya har smale skap på den ene siden og dype skuffer på den andre. Maleriet er laget av Taylor White. Foto: Jeanette Bækkevold
Soverommet er lyst og svalt med utgang til balkong mot bakgården. Over sengen henger et bilde av Bjarne Melgaard. Foto: Jeanette Bækkevold

Helge Gjertveit har innredet en lekker og stilig leilighet, men er egentlig ikke veldig opptatt av interiør, ikke i den forstand at han følger nøye med på trender og stadig gjør endringer i hjemmet.

– Nei, jeg er vel sånn middels interessert, det viktigste er at det er ryddig rundt meg. Jeg fungerer dårlig i rot, altså. Når det koker som verst på jobben, da rydder jeg pulten.