Nytt år gir nye muligheter for fornyelse og endring, også når det kommer til interiøret.

Vi har spurt én fargeekspert og tre interiørstylister om hvilke trender vi vil se i året som kommer.

Signe Schineller

Interiørstylist og blogger bak Instagram-kontoen signeshineller.

FÅ TRENDSKIFTER: – Trendskiftene er ikke lenger like drastiske som tidligere. Før i tiden var det en ny stil hvert tiår, og 70-, 80- og 90-tallet var svært forskjellige fra hverandre. I dag er det få endringer fra år til år, sier interiørstylist Signe Schineller. Foto: Tom Skelton

– Hvilke trender vil vi se i 2019?

– Trendene er i dag preget av tid, verden og miljøet. Folk er mer bevisste på disse tingene. Den androgyne og nedtonede stilen vil fortsette. Ting skal ikke stikke seg ikke ut i særlig grad. Det japanske, som gjerne er enkelt og naturlig, vil nok derfor bli mer og mer populært.

– Interiør basert på arv, tradisjon og håndverk vil vi også se mer av. Treverket skal ha patina og være robust. Keramikken skal ikke være masseprodusert og perfekt, men gjerne ha en skjev hank eller et hakk. Strikking er en trend som allerede har tatt av.

– Hvilke trender er på vei ut av bildet?

– De grove kontrastene med en enkel vegg i farger, samt tapeter med grafiske og fargerike mønstre, tror jeg er på vei ut. Tidligere har disse elementene vært tegn på lekenhet, men lekenhet vil komme i en annen versjon fremover.

– Ting skal være mindre bearbeidet. Det blir med andre ord mindre syntetisk og plast i interiøret. Jeg tror det handler om at vi i en usikker verden preget av terror og enorm digitalisering søker tilbake til det trygge og varige i hjemmene våre. Vi ønsker at tiden skal stoppe opp litt.

– I tillegg tror jeg «trenden om å følge trender» vil falle mer og mer bort. Hjemmet skal være preget av personlig stil og identitet. Det er ikke så farlig at andre ikke liker stilen din, så lenge du selv gjør det.

NYE STOFFER: Stoffer som bouclé og cordfløyel vil innta trendbildet i 2019, mener interiørstylist Karina Lilleeng Holmen. – Om Chanel hadde designet en stol hadde den vært trukket i bouclé, sier hun. Foto: Filippa Tredal

Karina Lilleeng Holmen

Interiørdesigner, stylist og eier av interiørbutikken Eske

– Hvilke trender vil vi se i 2019?

Boucléstoffet i hvitt er en favoritt blant trendy møbelleverandører i øyeblikket. Cordfløyel gjør dessuten et sterkt comeback som stoffvalg på både møbler og puter. Fløyel har lenge vært favoritten blant det norske folk, men cordfløyel i alt fra subtile beigefarger til sterkere jordfarger er nå tilbake i trendbildet. Ikke siden 70-tallet har vi sett så mye fokus på dette stoffet.

– Tørkede blomster er nok et minne fra fortiden som kommer sterkt tilbake. Glem de sirlige tørkede bukettene fra 80-tallet, og lek deg med store, ville oppsatser inspirert av naturen.

– Sort eller oksidert metall er også en trend som gjør seg gjeldende både på lamper, tilbehør og armaturer til bad og kjøkken. Det gir en mer industriell følelse til interiøret, og passer flott sammen med de nøytrale fargetonene og årets tekstilfavoritter.

– Hvilke trender er på vei ut av bildet?

– Fokuset på messing på alt fra sofaben, kraner og dusjer til tilbehør og belysning er ved å dabbe av. Nå er det stål og sort metall som kommer.

– Fløyel vil også gå bort fra å være det mest populære møbelstoffet. Fokuser nå på mer naturlige materialer som cordfløyel, lin og ull.

KJØP BRUKT: Interiørstylist Elisabeth Halbjørhus oppfordrer alle til å kjøpe mer brukt. – Kjøp vintage, sjekk finn.no eller bruktbutikken i gaten. De har så mye bra og man blir så kreativ av å omgi seg med møbler og interiør som vitner om et levd liv, sier hun. Foto: Privat

Elisabeth Halbjørhus

Interiørstylist og blogger bak pureinterior.no

– Hvilke trender vil vi se i 2019?

– I 2019 vil vi se enda mer treverk enn tidligere. Lyst treverk som ask og eik vil dominere, mens vi stadig trekker med oss teak og rotting videre fra inneværende sesong. I tillegg tror jeg transparente overflater vil bli ettertraktet. Se derfor gjerne etter bord med glassflater eller bord laget av pleksiglass neste gang du er på bruktbutikk. 70-tallets varme fargepalett blir med oss videre, men blir utfordret av 90-tallets glade farger. Skulpturelle former og skulpturer, gjerne i glass, vil vi også se mer av.

– Hvilke trender er på vei ut av bildet?

– Jeg tror det helt minimalistiske vil vike til fordel for maksimalismen. De som liker det stilrent vil nok fremdeles ha det forholdsvis minimalistisk, men man ser tendenser hvor de hvite og grå veggene byttes ut til fordel for varmfargede vegger.

– Den største endringen tror jeg vil bli at den store messing crushen gradvis erstattes av sølv. Til min store glede kommer de kalde metallene endelig til å få større plass i trendbildet.

– Print på interiør og tekstiler blir med oss videre, men det floralske erstattes nå med ulike typer dyreprint i spennende kreasjoner. Ellers vil vi se putetrekk i voluminøse stoffer som velur, gjerne kombinert med jordnære tekstiler som lin, bomull og skinn.

EGEN STIL: Personlige valg når det kommer til farger blir det viktigste i 2019, mener fargeekspert Dagny Thurmann-Moe. – Noen ønsker terrakotta i gangen, andre på soverommet eller i stuen. Mens andre vil ha grønt eller gult, eller noe helt annet. Foto: Gorm Kallestad

Dagny Thurmann-Moe

Daglig leder ved Dagny Fargestudio

– Hvilke fargetrender vil vi se i 2019?

– Det skjer ikke så mye fra år til år, men vi vil se at grønt, terrakotta og gult vil styrke seg i årene fremover. Alle tre farger vil bli mer og mer synlige gjennom 2019. Disse fargene kommer i veldig mange forskjellige nyanser, og vi ser at malingsprodusentene jobber med å styrke nyanser av disse i kolleksjonene sine.

– Hvilke farger er på vei ut av trendbildet?

– Det er de samme som i fjor: gråskalaen, fra hvitt til grått. Sort holder seg på detaljer. Dette handler om ønsket om mer personlige hjem. Det er krevende å få til med gråskalaen hvor man ender opp med det samme kataloguttrykket som alle andre.

Hva vil du råde folk til når det kommer til fargevalg?

– Ikke bruk mange trendfarger fra fargekart med kort varighet (ett år). Disse får mye oppmerksomhet og publisitet, og du vil fortere bli lei av dem. Du kan gjerne velge én av fargene fra kartet, men ikke mange sammen. Det er den enkleste måten å skape en fargepalett som blir raskt utdatert.

– Ta selvstendige valg, finn ut av hvilke farger som har fulgt deg i mange år, og velg farger fra forskjellige produsenter. Det kan høres litt knotete ut når man er stresset og har dårlig tid, men du får igjen for det på sikt. Det vil gi hjemmet ditt et mer varig uttrykk. Og husk: En god fargepalett for hjemmet ditt skal vare i ti-15 år.