Tirsdag ble 30 kvadratmeter på Torshov i Oslo solgt for 3.454.000 kroner, et par hundre tusen over prisantydning. Prisen var høy i utgangspunktet, og den voldsomme interessen var ikke ventet, forteller megler Jens Myhrstad i DNB Eiendom. Cirka 70 personer var på visning og 130 på liste for leiligheten.

Myhrstad har jobbet hele sommeren og forteller at mange studenter er på boligjakt med foreldrene sine. Flere eksperter melder om stor interesse for små leiligheter. I tillegg til studentene og førstegangskjøperne er enda en gruppe med på å presse opp prisene: investorene.

– Det er få sentrale, små leiligheter ute. Mange har råd til bolig i prisklassen, og det gir trykk. I tillegg er folk hjemme og har tid til å kjøpe bolig nå, sier Myhrstad.

Det er elleville tilstander, ifølge Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB:

  • Banken har utstedt opp mot 40 prosent flere finansieringsbevis juli i år sammenlignet med juli 2019.

  • Boligene i DNBs portefølje har steget 0,5 og 1 prosent på landsbasis og 2 prosent i Oslo fra juni til juli, men prisutviklingen er i ferd med å normaliseres.

  • Salgsvolumet er 40 prosent høyere enn samme periode i fjor.

  • Omsetningstiden er fem dager høyere enn juli 2019. Det kan bety at det er solgt en del boliger som har ligget lenge i markedet.

I tillegg til små, sentrale leiligheter har boliger med «sommerkvaliteter» hatt mange besøkende, ifølge Dalsbø.

For eksempel hus med svømmebasseng. Luksusvillaene har også gått unna, meldte Dagens Næringsliv tidligere i uken.

Redd for «ubehagelig vekst»

– Flere er hjemme, og det er paradoksalt nok blitt et løft i markedet. Når norsk økonomi går nedover, går også renten ned, og folk flest får bedre kjøpekraft, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Aktiviteten er altså i stor grad rentedrevet, mener han. Man ser det både på vanlige forbrukere og på investorer.

– Vi har gitt uttrykk for en viss bekymring. Det minner om utviklingen fra 2015 til 2016 med voldsom vekst og euforiske tilstander. Før boliglånsforskriften ble revidert og det kom en knekk i 2017. Jeg er litt redd for en ny runde med ubehagelig vekst i boligprisene, sier Geving.

Et mer balansert marked, som man har sett fra 2018, er en drøm for både meglere og kjøpere, mener han. Selgerne har også hatt god omsetning.

Det er Oslo han er mest bekymret for. Førstegangskjøperne får ikke råd til bolig, det blir konkurranse mellom mange kjøpere, og prisene eskalerer. Geving tror man vil se tendensen videre i juli, august og september.

– Prisnivået er høyt i alle pressområdene. Det er ikke bygget leiligheter under 35 kvadratmeter i noe særlig omfang siden 2007. Det er dem som mange investerer i til utleie, og som mange førstegangskjøpere ser etter, sier Geving.

Det var et vindu da markedet gikk trått i mars og delvis i april, minner han om. I den perioden fikk også mange førstegangskjøpere et vindu, men det er lukket, mener han.

Carl Geving er bekymret for boligprisveksten og en lignende situasjon som i 2016. Da steg boligprisene 12,8 prosent på landsbasis. Men i Oslo og Drammen steg prisene henholdsvis 23,3 prosent og 16,5 prosent. Enkelte bydeler i Oslo hadde vekst på mer enn 25 prosent. Foto: Guttorm Stilen Johansen, Inviso

Denne boligtypen går unna

Småleilighetene går så det suser, ifølge Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret. Det er et årlig fenomen, mener han. Årsaken er at det er bygget for få små leiligheter. Samtidig har under 20 prosent av studentene tilgang på studentbolig, og universiteter og høyskoler sentraliseres.

– Da kan du ikke bo utenfor byen. Prisene for utleieleilighetene er så høye at mange foreldre hjelper ungene inn på boligmarkedet. Dette skjer hvert eneste år.

I tillegg konkurrerer studentenes foreldre med investorer. Normalt er investorene på sommerferie, men nå er de hjemme og klør i fingrene etter å investere, mener Øye.

– At det går unna i luksusmarkedet, er uinteressant i helheten. Det er snakk om få boliger. Men teorien er at denne gruppen er hjemme og klør etter å investere.

– Oslo skiller seg ut med stor interesse. Men også i Stavanger og Bergen er det få små leiligheter. I Kristiansand og Trondheim er det rolig nå, selv om Kristiansand også har få leiligheter i førstegangskjøper-størrelse, sier Øye.

Kraftig etterspørsel etter lån

Danske bank anbefalte en periode å selge bolig før man kjøpte. Det har de gått bort fra. I mai og juni har pågangen etter lån og finansieringsbevis vært to til tre ganger høyere enn tidligere somre, forteller Aleksander Dahl, leder for Retail Banking.

– Det er kraftig etterspørsel. Mesteparten dreier seg om boliglån, men også lån til oppussing, båt, hytte og campingvogn, sier Dahl.

Han tror den lave renten er hovedårsaken til pågangen, at mange har fått bedre betjeningsevne.

Færre ber om avdragsfrihet for eksisterende lån. Pågangen var langt større i mars og første halvdel i april, forteller Dahl.