– Man kan nok se at noen av Kristiansands bydeler har høyere snittpriser – og kanskje mer status – enn andre, sier Gustav Sædberg, fagansvarlig og eiendomsmegler i Meglerhuset Sædberg.

Ofte er det slik at de dyreste områdene er de mest sentrumsnære, slik som for eksempel Lund og Kvadraturen. Men også i områder med tilgang til, eller nærhet til sjøen, som Hånestangen, Løvika, Gamle Andøya, Dvergsnes, Flekkerøy og Randesund, er prisnivået høyere enn andre steder.

– Dessuten ser vi også at det er noen bydeler som har høye priser på grunn av nyverdien i områder.

Sædberg nevner områder som Justneshalvøya, Lauvåsen og Dvergsnes.

– Her er det ofte helt nye boliger. Flere av dem har en utleiedel, og det er nok attraktivt for mange, sier han.

Kristiansand nord: Denne eneboligen på Haus i Mosby har fire soverom, utleieleilighet og dobbeltgarasje. Prisantydningen er 3,6 millioner kroner. Foto: Sondre Transeth/ Privatmegleren

– Statusområder hører fortida til

Janne Fjellvang, eiendomsmegler og fagansvarlig i EiendomsMegler 1, vil ikke være med på at det er store statusforskjeller på hvor man bor i byen.

– Statusområder hører vel mer fortida til. I dag finner man alle typer hus i de fleste områder, sier hun.

Fjellvang sier det er vanskelig å sammenligne boligområdene i Kristiansand, og at man med eksempelvis et budsjett på fire millioner kroner, kan få en eldre enebolig i de fleste av byens bydeler.

Kristiansand sentrum: I prosjekterte Idda Park på Grim, vil en leilighet i første etasje ha prislappen 3,8 millioner kroner. Leiligheten vil ha et p-rom på 82 kvadratmeter. Foto: Eiendomsmegler 1

Et kjapt søk et boliger i prisklassen 3,5 til fire millioner kroner på Finn.no, viser store forskjeller i antallet boliger til salgs i de forskjellige områdene av byen. I Kristiansand nord, for eksempel, er det kun en bolig til salgs i prisklassen 3,5 til fire millioner kroner – en enebolig på Haus på Mosby på 238 kvadratmeter.

I Kristiansand sentrum, derimot, er det 54 objekter til salgs i samme prisklasse.

I østre del av byen er det 33 objekter til salgs i denne prisklassen, mens det i Kristiansand vest er 39, ifølge Finn.no.

– Men beliggenhet og standard er avgjørende for hva prisen blir, og jo nærmere byen man kommer, jo mer vil prisen normalt sett øke, forklarer Fjellvang.

Kristiansand sentrum: 3,975 millioner kroner er prisantydningen for den hele tomannsboligen på Grimsvollen. Boligen er bygd i 1909 og har store behov for renovering, ifølge takstmannens rapport. Foto: Meglerhuset Sædberg

Finn.no-søket illustrerer dette. I prisklassen 3,5-4 millioner kroner kan man i Kristiansand sentrum få en leilighet med to-tre soverom.

I Posebyen, for eksempel, har en hjørneleilighet med tre soverom prisantydning på 3,85 millioner kroner, mens en leilighet på 65 kvadratmeter i femteetasje i

Kanalbyen er prosjektert til å koste 3,99 millioner kroner.

Kristiansand øst: 3,99 millioner kroner er prisantydningen for dette enderekkehuset på Hånes. Boligen som er på175 kvadratmeter, har egen utleiedel. Foto: Kurt A. Meihack Engen /Dnb Eiendom

I de vestre bydelene kan man gjerne få litt mer kvadratmeter for pengene.

På Flekkerøy, for eksempel, er det en enebolig fra 2009 med 134 kvadratmeter til salgs, prislappen er satt til 3,99 millioner kroner.

På Fiskå er det en enebolig på 166 kvadratmeter til salgs for 3,7 millioner kroner.

På byens østside, på Hånes, viser Finn.no-søket at man for eksempel kan få et enderekkehus på 175 kvadratmeter, med utleiedel og carport, til 3,99 millioner kroner.

Kristiansand vest: På Fiskå kan man med et budsjett på 3,5-4 millioner kroner, få enebolig med hage. Denne, som har p-rom på 166 kvadratmeter, har prisantydning på 3,7 millioner kroner. Foto: Kurt A. Meihack Engen /Dnb Eiendom

– Betydelig utjevning av prisforskjellene

Ifølge eiendomsmegler Lasse Marcussen i Boligmegleren har det tradisjonelt vært slik at de høyeste eiendomsprisene i byen, har vært på østsiden av Kvadraturen.

– Men i mine 20 år som megler har jeg imidlertid sett betydelig utjevning av forskjellene. Det tror jeg henger sammen med at det er samme kostnad forbundet med bygging, enten det er på Søm eller i Gangdalen.

Marcussen sier videre at han opplever at dagens boligmarked er veldig selektivt.

– Jeg kan ha fellesvisning med 60 interessenter og 5–6 budgivere på noen boliger, mens på andre boliger i samme område, er det ganske stille.

Akkurat det tror han skyldes det store utbudet av bruktboliger.

– Det er kanskje ikke unormalt høyt i forhold til hva det har vært i årene etter finanskrisen, men det er unaturlig høyt i forhold til innbyggertallet i kommunen, sier han.