Kjerringråd, eller «lifehacks», florer på nettet. Vi har samlet noen av de beste triksene for hjemmet, både egne og andres.

Hacking er et uttrykk fra PC-verdenen. «Lifehacks» betyr at man hacker hverdagen, altså gjør hverdagen enklere med saker og ting man har hjemme.

Det dreier seg om å «tage hvad man hager» – doruller, borrelås, gummistrikker og neglelakk. Åpne vinflasken med en sko? Fjerne kjernen i jordbæret med et sugerør? Vaske kluten i mikrobølgeovnen? Alt er mulig.

— Min favoritt er tipset med dorull og innpakningspapir. Man klipper en dorull og har den rundt innpakningspapiret, så holder papiret seg på plass. Jeg har også brukt trikset for å få oppvasksåpe til å vare lenger. Man lager en egen skål med såpe og varmt vann ved siden av vasken, så dypper man oppvaskbørsten i såpeskålen, sier Veronica Steffarud.

Hva er ditt beste triks? Send oss en epost, eller si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

Gafler under PC-en

Steffarud og samboeren Jørgen Jacobsen startet bloggen «Hack livet – en liten blogg med lure ideer» for ett års tid siden. De har tatt utgangspunkt i at man ikke trenger å kjøpe noe for å utføre triksene.

Iblant får de kommentarer og tips om triks fra leserne, i tillegg lar de seg inspirere av amerikanske blogger om «lifehacks».

— Jeg synes det er veldig gøy å lese andres tips og triks for å gjøre hverdagen enklere. Det er spesielt morsomt å finne tips jeg kan bruke jevnlig. Samtidig er det ikke alle tips som er like enkle å bruke, sier Steffarud.

FAVORITTEN: Veronica Steffaruds favorittriks er dorulltrikset. Klipp en tom dorull i to, sett den rundt rullen med innpakningspapir. Da ruller ikke papiret ut. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

Hun henviser da til tipset for å kjøle ned en overopphetet PC ved å legge gafler med taggene ned under PC-en. «Det er ikke så anvendelig hvis man vil ha PC-en i fanget».

— Men jeg vil tørre å påstå at det er et tips der ute for absolutt alle, sier Steffarud.

Triks og tips

Noen av triksene under inspirert av «99 lifehacks», andre tips er fra Miriam Wicklund, Elisabeth Dalseg i DinSide bolig, nettet, venner og kolleger.

— Hvis du har brent fast mat i en kasserolle eller ildfast form, hell i vaskepulver for klær med vann og la det stå noen timer. Hvis det er veldig forbrent, la det stå et par dager. Noen sverger til bakepulver.

— Sliter du med vanskelig plastemballasje? Prøv å åpne med en boksåpner.

- Plasser en gummistrikk over malingsspannet, så strikken ligger over åpningen på bøtten. Dra malingspenselen over strikken for å fjerne overflødig maling fra penselen.

— Gratis kokebokholder: En buksehenger fra en klesbutikk kan henges opp på en skapknott på kjøkkenet. I klypene på hengeren henger du opp kokeboken.

POPCORNRÅD: Lag en liten åpning i popcornposen, hold den opp ned og rist, så faller upoppede maiskorn ut. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

— Spar tid, og unngå søl: Hell ferdig omelett- eller pannekakemiks på en ren ketchupflaske.

— Lag to små hull med drill i søppelbøtten for å slippe vakuum. Borr hullene cirka femten centimeter fra bunnen, litt fra hverandre. Da blir det både enklere å ta opp den gamle søppelposen, og sette inn ny.

- Forsvinner ofte fjernkontrollen kan du feste borrelås på siden av bordet, og bak fjernkontrollen. Da vet du alltid hvor du har den, hvis du husker å sette den fast etter bruk ...

— Varme opp restemat i mikrobølgeovnen? Legg maten som en smultring/krans på asjetten, så varmes den jevnere opp. Skal du varme opp pizza, kan du sette inn et glass vann i mikroen, så beholder skorpene sprøheten. Mikrobølgeovnen kan også brukes til å vaske kluter: Skyll den illeluktende kluten, legg den i mikrobølgeovnen på full effekt i tre-fire minutter, og skyll den etterpå.

— Lukter klærne surt? Vask dem uten vaskemiddel, med eddik. Vask dem på nytt med vaskemiddel etterpå.

— Grønske på klær skal forsvinne hvis du gnir flekken med selters eller sodavann, eller prøv med oppvasksåpe som Zalo.

— Sliter du med å få opp glasset med sylteagurker? Dytt inn en kniv på siden av lokket, der det er litt åpning. Bend kniven inn til du har fått inn luft. Du har fått det til når du kan trykke på midten av lokket, og det lager lyd. Å helle varmt vann over lokket kan også fungere.

DORULLTRIKS: Tomme doruller kan legges i eske, en pr. kabel som rulles sammen. Kablene blir enklere å finne, og du slipper kabelknuter. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

— Når man skal kappe lister så kan listene fort flise seg opp når man sager. Sett maskeringsteip der du skal kappe, så slipper du flisete lister.

- Hvis du vrir kluter eller våte tekstiler, prøv å vri tommel mot tommel, så får du dobbelt så stor kraft.

— Sølt stearin på gulvet? Skrap det opp med bankkortet. Sølt stearin på mindre objekter? Hell over varmt vann til stearinen slipper.

— Gni hvitvin på rødvinsflekken, det kan være nok til å fjerne den. Du kan også fjerne kokende vann over flekken, hvis stoffet tåler det. Har du sølt rødvin på et klesplagg, kan du koke det i melk. Salt kan også fungere på rødvinsflekker, flekken bør være våt.

— Gni dusjkabinettet med aske fra peisen, og fjern den etterpå. Du blir kvitt belegget, men det kan være litt grisete. Eddik fjerner også kalk.

— Bananfluene skal visstnok forsvinne hvis du blander 50/50 eddik og vann, og en sprut Zalo i en skål. Blandingen setter du på kjøkkenbenken.

NB! Alle tips og triks utføres på eget ansvar