I 2014 kjøpte Liv Jæger en nybygd 67 m² stor kritthvit og trist leilighet på bakkeplan. Med få og rimelige grep har hun klart å skape et lunt og personlig hjem, der blant annet hjemmekontoret er i gangen og det billige kjøkkenet har fått et mer eksklusivt preg ved hjelp av litt maling.

Det var ikke mange interessenter på visning, i den et år gamle leiligheten på Ensjø i Oslo. Jæger derimot, så muligheten og slo til. Det var særlig den 21 m² store markterrassen den store hageentusiasten så mulighetene i. Her kunne hun lage og forme sin egen oase.

I tillegg så Jæger at det var mye høyere under taket her i førsteetasje, enn i leilighetene oppover i etasjene.

Med få og rimelige grep har Liv Jæger klart å skape et lunt og personlig hjem i en nybygd leilighet på Ensjø i Oslo. Foto: Monica F. Johannessen
Foto: Monica F. Johannessen

I dagens nybygg kan det være vanskelig å skape et personlig hjem. Tekniske element som sprinkleranlegg er synlig, og boenhetene fremstår ofte som upersonlige med sine asketiske rette vinkler og kritthvite vegger.

Jæger har sin profesjonelle bakgrunn innen retail og interiør, det å komme på gode innredningsløsninger er noe hun kan. Hun har bodd og jobbet i mange ulike kulturer, og dermed fått med seg mye inspirasjon og lærdom.

I midten av leiligheten ligger stuen med åpent kjøkken og utgang til terrassen. Her i 1. etasje er høyden 20 cm høyere enn oppover i etasjene, noe som er en stor fordel i forhold til lys og luft. Jæger har i tillegg festet gardinene i skinner i taket, slik at høyden strekkes ytterligere. Foto: Monica F. Johannessen
Liv Jæger valgte å male bakveggen mellom benken og underskapene i en matt sort farge, for å dempe den store hvite kjøkkensonen. Foto: Monica F. Johannessen

Strukket i bredden og i høyden

Jæger er spesielt opptatt av å gjøre mye ut av lite, så da hun flyttet inn i leiligheten, kjøpte hun ingenting nytt, bortsett fra hvitevarene. Hun har knapt brukt noe penger på å innrede, men har likevel klart å skape et harmonisk og hyggelig hjem.

– Når du skal innrede en steril leilighet uten sjel, er det først og fremst viktig å skape en helhet ved å jobbe med farger og materialer, sier hun.

Ved å holde dørene åpne til gang og soverom oppleves leiligheten større enn den i virkeligheten er. Foto: Monica F. Johannessen

I kvadratmeter er ikke leiligheten stor, men takhøyden på 2,85 meter får den til å virke større. Jæger har også brukt en del virkemidler, for å strekke inntrykket både i bredde og i høyde. Ved å montere bokhyller på soverommet og ha døren åpen inn mot stuen, oppleves rommet som en del av stuen, uten at du ser sengen. Ved å henge gardiner i taket i stedet for rett over vinduene, strekkes også rommene i høyden.

– Gardinene er rett og slett rimelig bomullslerret til 29 kroner meteren. Og det, i tillegg til maling over kjøkkenbenken, er det eneste jeg har brukt av penger på leiligheten ved siden av hvitevarene, forteller Jæger.

Spisestuestolene – designet av Hans Brattrud i 1957 – har samme farge som gulvet slik at de flyter sammen. Lampene over spisebordet har Liv Jæger funnet på et antikvariat i Stockholm, og stammer visstnok fra et skip. Foto: Monica F. Johannessen
Liv har gjort om gangen til et hyggelig oppholds- og arbeidsrom. Gamle møbler huser klær og et gammelt og stygt stereoanlegg fra 1980-tallet, som fremdeles er i bruk. Foto: Monica F. Johannessen

Lagde nytt oppholdsrom i gangen

Leiligheten har stue med åpent kjøkken, innebod, et hovedsoverom i tillegg til et lite gjesterom, og en stor gang som er vanlig i mange nybygg. Gjesterommet er et godt sted å sove, men ikke et sted å oppholde seg i.

Jæger har derimot gjort gangen som på prospektet kun var innredet med en fryseboks, til et hyggelig oppholds- og arbeidsrom. Hun ville ikke som mange gjør, bruke det til garderobeskap, oppbevaring av sykler og mengder av skotøy. I stedet har hun innredet et hjemmekontor og inkludert gamle møbler som huser klær og et gammelt og stygt stereoanlegg fra 1980-tallet, som fremdeles er i bruk.

Jæger har mye familie som kommer langveis fra på overnattingsbesøk.

– Foruten at rommet fungerer som et ekstra oppholdsrom og hjemmekontor, synes barna i familien at det er gøy å sjekke inn på tantes hotell ved skrivepulten, forteller Liv.

Det er utsikt til terrassen fra soveromsvinduet også. Liv kjøper aldri blomster, men tar inn det hun har lyst på fra terrassen eller fra skogen. Foto: Monica F. Johannessen
På det lille gjesterommet, har den ene sengen fått ekstra lange ben slik at det blir plass til gjestenes kofferter. Foto: Monica F. Johannessen

Grønne soner

I det hele tatt har det vært viktig for Liv å kunne ha besøk, uten å føle at man sitter oppå hverandre. Derfor er det viktig å skape ulike soner, mener hun.

Det har hun også gjort på markterrassen, som er innredet med ulike møbler samt både pryd- og nyttevekster. Der tilbringer hun mye tid. Litt tid på å stelle vekster, og litt til kun avslapning. Den grønne oasen har hun strukket til innsiden for å dra utsiden inn og innsiden ut. På den måten virker leiligheten enda større når døren står åpen.

Liv bruker planter som enkle virkemidler både funksjonelt og for det estetiske uttrykket. Når høsten kommer og tomatplantene har takket for seg for sesongen, fyller hun krukkene med mose. Hun tørker urter, hvitløk og chili over kjøkkenvasken, og ampler med hengeplanter skjuler for innsyn.

– Det er i det hele tatt mye billig man kan gjøre med planter. Du trenger ikke engang å kjøpe nye. Be venner og familie om stiklinger, og ta frø fra eksisterende planter, anbefaler hun.

Også terrassen er inndelt i ulike soner. I det ene hjørnet ligger spisehjørnet der Liv inntar sine måltider så ofte som mulig. Lampen over bordet er en gammel kinesisk lykt. Foto: Monica F. Johannessen
Når høsten kommer og planter visner, fyller Liv utekrukkene med mose. Foto: Monica F. Johannessen
Jæger mener det er mye fint og gratis å hente i naturen. De tørkede kråkebollene er ferieminner fra Lofoten. Foto: Monica F. Johannessen

Setter pris på gjenbruk

Møbler, lamper og tekstiler er medbrakt fra et langt liv på ulike bosteder i inn- og utland. På veggene henger minner i form av gamle fotografier og kunst, men ikke på alle veggene. Liv mener nemlig at det er viktig med såkalte pausevegger, slik at hjemmet ikke føles for overmøblert. Likeledes mener hun at vi ikke bør lage for mye symmetri, det vil si ikke sett to like lamper på hver sin side av sofaen eller like lysestaker på hver ende av spisebordet.

– Det er unødvendig å kjøpe alt nytt. Setter du pris på tingene dine vil du alltids finne en plass til de, hvis du tør å tenke litt utenfor boksen.

I vinduet henger ampler med grønne planter i, som skjermer for innsyn. Foto: Monica F. Johannessen

Livs beste innredningstips:

  • Tenk helhet, og bruk farger og materialer som harmonerer fra rom til rom.

  • Nye boliger, trenger å tilføres mykhet og varme. Derfor bør du ikke kjøpe alt nytt.

  • Strekk oppfatningen av takhøyden ved å henge gardinene fra skinner i taket.

  • La noen vegger være helt rene. Det skaper ro og balanse.

  • Ikke lag for mye symmetri med objekter og møbler. Husk at stillebener gjør seg best med objekter i oddetall.

  • Du trenger ikke bruke en formue på blomster og planter. Ta grønt inn fra hagen og i naturen. Da skaper du den stemningen som er i sesong inne også.

  • Sank frø fra planter og tørk dem, for å plante dem ut til våren.

  • Bruk grønne planter for å skjerme for innsyn.

  • Har du gamle familiebilder eller feriefotografier du liker? Forstørr dem og heng dem på veggen. På den måten får du mye mer personlig «kunst» på veggene.