Hagen var overgrodd, og skogen sopte borti husveggene. Så hva gjør du, når du trenger en plass å snu bilen, plass til å kjøre inn i carporten og plass til gjester – og samtidig vil hage?

La krukkemiksen bestå av både stauder, ettårige, stauder og små trær. Foto: Irene Jacobsen
Erling Nesse mikser inn bregner og småtrær fra skogen. Slik har han skaffet seg en både stor og frodig hage i løpet av få år uten å bruke mye penger. Foto: Irene Jacobsen
Erling har printet noe av kunsten sin på store metallplater. De tåler både regn og sol og kan henge ute hele året. Foto: Irene Jacobsen

Erling Nesse har lagd grønne hagerom, lune huler uten innsyn og sitteplasser til morgensol og kveldssol i den store innkjørselen. Han har til og med fått plasser å være når det regner eller blåser fra nord.

Det er seks år siden Erling Nesse og Magnar Edland kjøpte den store villaen fra 1920. Opprinnelig ble den bygd som landsted for en skipsreder fra Haugesund. En selvlært arkitekt tegnet den til ham.

Huset hadde egen sigarsalong. Det var her fiffen i Haugesund trakk seg tilbake for å gå på jakt, mens de helt sikkert også diskutere shipping.

Lavbudsjetthage

I tillegg til villaen ble det bygd et stort uthus. Dette har gjennom snart 100 år endret funksjon etter behov og eiere. Fra utedo, vedlager og garasje for bilen i 1920, ombygging til leilighet for en svigermor, for så å bli garasje igjen og til slutt innredet som utleiebolig.

Erling og Magnar bruker det nå som ekstra gjestehus.

– Det er en lavbudsjettshage, dette her. Ting er blitt til under veis, men hele tiden tenker jeg komposisjon. Har du det som rettesnor, er du langt på vei i gang, sier Erling.

En god del av det grønne kommer gratis fra skogen i form av bregner og småtrær. Bit for bit er gårdsplassen blitt grønnere og grønnere.

I skogen rundt hagen til Erling og Magnar vokser det mye bøk. Alle hekkene i hagen er småplanter de har funnet i skogen. Foto: Irene Jacobsen

Bruker gårdsplassen

I utgangspunktet tenkte Erling og Magnar at hagen burde ligge på den andre siden av huset, der utsikten er. Men etter hvert som de har bodd seg inn, er det gårdsplassen som er det stedet de tilbringer mest tid.

Smedens utendørs verksted er nå et lite bålhus der de fyrer opp for kos og grilling. Er det skikkelig kaldt, er det akkurat stort nok til at du kan dra med to stoler og sitte inne i varmen under taket.

– Å overta en gammel hage er egentlig en fornøyelig jobb. Først handler det mest om å rydde. Sage, fjerne trær og kratt. Prøve å få en oversikt over hva som finnes. Det tok lang tid før vi hadde ryddet fram alle murene rundt huset, og enda lenger tid før vi fikk utsikten tilbake, sier Erling.

Krukkearrangementene på gårdsplassen ble til i løpet av fjorårets sommer. Det startet med at hagesenteret hadde stauder til halv pris, og i påvente av et sted å bli plantet havnet de her i krukker. Siden har krukkehagen vokst og skal få bli.

Humle er en klatrefavoritt i denne hagen. Den vokser fort og lager raskt høyde der du ønsker det. Foto: Irene Jacobsen
Istedenfor å grave bed i grusen, kan du bygge plantekasser. Det gjør husveggen mindre dominerende. Foto: Irene Jacobsen
Rekved og en gammel melkemugge fra Figgjo blir et lite blikkfang i et hjørne. Foto: Irene Jacobsen

Erter fra matbutikken

Erling mikser både spiselige planter, ettårige vekster, stauder og inneplanter. De ulike bladstrukturene avgjør hvem som får stå sammen. Han fyller mange av krukkene med erter han kjøper på matbutikken. Tørre grønne, eller gule erter, koster gjerne 6-7 kroner for en eske.

– Legg dem i vann over natta og så tett i fuktig jord. De spirer raskt og vokser med rakettfart.

Erteplantene danner store, ville kuler, som du selvfølgelig også kan spise av.

Bli inspirert på Instagram: @erling.nesse

Gode råd til krukkehagen:

Gjødsel: Når du planter i potter, krukker og kar trenger plantene mer næring enn om de står rett i bakken. Bruk derfor ekstra god jord. Bland for eksempel inn kugjødselkompost, eller gjør som Erling og miks inn gammel sauemøkk. I løpet av sesongen kan du vanne med flytende gjødsel.

Drenering: Noen bruker lecakuler i bunn. Småstein fungerer også fint, men gjør krukka tyngre. Legg litt duk over dreneringslaget før du legger på jord. Store krukker er tingen. Glem de små, de tørker alt for fort ut og gir heller ikke plantene mulighet til å vokse seg store i løpet av sesongen.

Spar penger: Store krukker er dyre. Plant i billige plastkar bakerst og sett de fine krukkene foran.

Vanning: En krukkehage trenger mye vann. På dager med regn klarer den seg selv, men på varme sommerdager må krukkene ofte ha vann hver dag. Står krukkene halvveis i skygge klarer de seg lenger enn om de står i full sol. Invester i automatisk vanningssystem dersom du ikke har tid å sjekke krukkene hver dag. Husk at også vinden tørker ut krukkene.

Planter: Velg planter som tåler å tørke litt, som sedum, timian, rosmarin, oliventrær, furu, eføy, lavendel og takløk.

Vinter: Noen krukker er for store og tunge til å flyttes på vinterlagring og må stå framme hele året. Dekk jorden med mose og kongler så får de en dekorativ funksjon i vinterhalvåret også.