Forsikringsselskapene merker ingen stor økning i innbrudd på sommerstid.

— Det er en liten myte at det skjer mange flere innbrudd på sommeren. Men vi ser at verdien av det som stjeles er større, fordi tyvene har bedre tid, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring til fvn.no.

Vennesland forteller at det gjelder å være forsiktig og ta forholdsregler før man reiser på ferie.

— Det er lurt å alliere seg med naboene, avtale at man passer på husene til hverandre, tømme postkassen, lukke vinduer og ikke la søppelkassen stå tom.

— Ta forholdsregler

Dersom du har vært uheldig og hatt innbrudd i boligen din, er rådet fra Vennesland følgende:

- Ta raskt kontakt med politiet. Så tar du kontakt med forsikringsselskapet ditt, som vil sørge for takst og rekvirere håndverkere om vil reparere ødelagte dører, vinduer med mer. Dessuten må du fremlegge oversikt over tingene som er blitt stjålet. For mange som opplever innbrudd, kan det være veldig vanskelig psykisk i etterkant. Det er ubehagelig å tenke på at uvedkommende har snoket i dine private eiendeler, derfor er det viktig å ta forholdsregler.

Det heteste tipset fra forsikringsselskapet er - kanskje ikke overraskende - å installere alarm.

— Hvis det står to hus ved siden av hverandre og kun det ene har alarm, går tyven til huset som står uten alarm. Det er også et effektivt virkemiddel til å skremme vekk tyvene, sier Vennesland.

Vi advarer mot mulig innbilt kløe ved lesning av denne artikkelen:

Stor pågang før ferier

Cecilie Knudsen, presseansvarlig i Verisure forteller at det er mange som har boligalarm i Norge.

— Vi merker at det er ekstra stor pågang fra folk som ønsker å sikre boligen sin med alarm, spesielt før ferier. Folk er opptatt av å forebygge innbrudd, og er opptatt av gode sikkerhetsløsninger, sier Knudsen.

Ifølge NHO Service kunne en fjerdedel av innbrudd i boliger uten alarm vært unngått ved å ha installert alarm.

— Alarm har blitt veldig vanlig, og det skal være lett å bruke. Våre alarmer har kamera og det nye nå er at det også er mulighet til å ha tale og lyttefunksjon. Det gjør at vi kan snakke direkte inn i huset dersom alarmen er utløst, og få avklart situasjonen raskt og aksjonert mest mulig korrekt. Er det en tyv i huset, kan vi skremme tyven. Vår anbefaling er å ha bevegelsessensor i hver etasje, og i rom ved mye verdier. Vi anbefaler også å ha magnetkontakter på alle dører og vinduer, som kan være sårbare, samt flere røykvarslere, sier Knudsen.

Mer om tematikken: