-Jeg foretrekker å spise dem ferske, og er ganske avslappet til om jeg rekker å spise opp alt, sier Anne Havåg Holter-Hovind fra en av Norges mest leste hageblogger, Moseplassen.no.

Men samtidig synes hun det er hyggelig å tørke urter, aller mest for å bruke dem som gaver.

-Da blander jeg urter og salt i blenderen og legger dem på bakepapir og tørker det i ovnen. Så legger jeg det over på glass. Jeg synes det er hyggelig å kunne gi hjemmelagde smågaver som folk kan bruke opp, fortsetter hun.

Hanne Slyngstad-Hægeland, bak bloggen Fruen fra Haven og den nyoppstartede Hobbygartnerskolen, har både en hage og et drivhus fullt av urter. Hun ramser opp både gressløk, mynte, oregano, timian, koriander, persille, salvie og basilikum, når vi spør hva hun har.

Bier og humler er både ønskelig og nødvendig i hagen vår, og de elsker blomstene på urtene. Foto: Foto: Moseplassen.no

-Jeg plukket nettopp en haug av basilikumblader som jeg tørket på varmluft i 30 grader i ovnen. Da det var knusttørt, la jeg det på glass. Jeg bruker det i pasta- og pizzasauser utover vinteren, forklarer Hanne.

Les også Styr unna disse.

Lag egne basilikumplanter

Hun forteller at det er veldig enkelt å ta stiklinger av basilikum, og dermed å lage flere planter utover sommeren.

-Knip av et skudd, fjern et bladpar og sett det i vann. I løpet av en uke har det blitt nye røtter, og så er det bare å plante det ut.

De andre urtene hun har, bruker hun både ferske, i salt og i urtesmør. Og ikke minst til pesto og te.

Bier og humler er både ønskelig og nødvendig i hagen vår, og de elsker blomstene på urtene. Foto: Foto: Moseplassen.no

Hannes nye favoritt

-Pesto av gressløk er min nye favoritt, det er nydelig. Men en del av de andre urtene samler jeg i bunter som jeg henger i taket. Når de er tørre, legger jeg dem på glass som står fremme på kjøkkenet. Jeg bruker dem hele tiden. Mynte er for eksempel kjempedeilig i te, både som ferskt og som tørket utover vinteren, forklarer Hanne.

Hun anbefaler også å blande gul løk, chili, urter og salt i foodprosessoren og tørke i ovnen. Når alt er tørket og knust, blir det et svært smakfullt urtesalt.

-Vi bruker ofte saltet sammen med en deilig olivenolje og balsamico og dypper i godt brød. Det smaker nydelig.

Les også Visste du at?

Klipp dem ned

Hanne anbefaler å klippe urtene ned før de går i blomst.

-Når urtene går i blomst, går de over i en annen syklus og blir trevlete i stilkene. Derfor klipper jeg dem ganske langt ned før de kommer så langt, for da holder de seg unge og friske lenger utover sommeren, fortsetter hun.

Anne fra Moseplassen.no, derimot, lar gjerne sine urter gå i blomst.

-Ja, jeg synes de er så flotte når de blomstrer. Det ene er jo at blomstene på urtene kan spises, men blomstene tiltrekker seg også bier og humler. Og humlene vil jeg gjerne ha mange av i hagen min.

Bier og humler er både ønskelig og nødvendig i hagen vår, og de elsker blomstene på urtene. Foto: Foto: Moseplassen.no

Senk skuldrene

Og så lukter urtene så godt, derfor mener Anne at man ikke skal få dårlig samvittighet om man ikke får utnyttet alt.

-Jeg liker å vite at jeg har urter i hagen som jeg kan bruke i mat. Men det er like viktig at de bare er der og skaper et hyggelig miljø. Det er jo ikke gull, bare urter, så det er ikke noe vits å stresse med at du må bruke dem. I hagen skal man ha lave skuldre og ingen bekymringer over det man ikke får gjort, avslutter Anne Havåg Holter-Hovind fra Moseplassen.no.