Hans og Vibeke Sandvold bygde hytta så stor og praktisk at det er mulig for fire familier å være der samtidig. Foto: Heida Gudmundsdottir

I et rolig hyttefelt på Djupetjønn på Hovden, har Hans Sandvold (59) og kona Vibeke (59) fått drømmehytta som er stor nok for hele familien. På rett over 200 kvadrat fordelt på to etasjer pluss kjeller, har de to bygd ei familiehytte litt utenom det vanlige.

– Jeg vet ikke om så mange andre som har valgt samme hytteløsning som oss, smiler Hans og ønsker oss velkommen til fjells.

Ganga og inngangspartiet er felles for alle. Foto: Heida Gudmundsdottir
For å få det mest mulig åpent i ganga og trapperommet har familien valgt ei trapp i eik, glass og stål. Foto: Heida Gudmundsdottir

For hos familien Sandvold har de gjort en vri litt utenom det vanlige når det kommer til innredning. De har nemlig laget fire små boenheter i samme hytte. En til hvert av de tre barna, og en til dem selv.

– Det er nok noen som blir overrasket over valget vårt, men for oss er dette den optimale løsningen, sier Hans.

Barna har innredet leilighetene slik som de selv ønsker. Eldstemann Kristoffer har valgt et lyst kjøkken i sin avdeling. Foto: Heida Gudmundsdottir
De to soverommene ligger bak kjøkkenet. Foto: Heida Gudmundsdottir

Hytta på fjellet betyr mye for familien – stedet også. Hans og Vibeke har hatt hytte på Hovden siden 1986.

– Vi har hatt hytte på samme sted siden minstemann var fire måneder. Men etter hvert som de har vokst til, og familien har blitt større med både svigerdatter, svigersønner og barnebarn, så kom også behovet for ei større hytte, forteller Hans.

I den andre leiligheten i andre etasje har den ene dattera valgt å gå for blåtoner i innredninga. De to døtrene deler kjøkken, men har hvert sitt bad og to soverom. Foto: Heida Gudmundsdottir
De fleste av møblene i hytta er kjøpt på Ikea. Foto: Heida Gudmundsdottir

Stor tomt

Hyttetomta til Hans og Vibeke var på 2,3 mål, og stor nok i massevis til at de kunne skille ut ei tomt som ble solgt.

– Vi har også ei ekstra tomt her som kan selges. Sammen med oppsparte midler, litt arv og salg av nabotomta kunne vi realisere den nye hyttedrømmen, foreller Vibeke.

Soverommet til Karoline og mannen. Foto: Heida Gudmundsdottir
Soverommet til Karoline og mannen. Foto: Heida Gudmundsdottir

Familien brukte lang tid på å tenke ut hvordan hytta skulle være. Og det var ikke noen enkel avgjørelse å rive den gamle som hadde stått der i så mange år.

– Vi så på muligheten for å bygge på og utvide den, men den var både trekkfull og skjev, så det mest praktiske var å rive og bygge nytt, sier Hans.

Praktisk bod til klær og utstyr. Foto: Heida Gudmundsdottir
Skiboden har god plass til alt skiutstyr. Foto: Heida Gudmundsdottir

Ekteparet tok med både sønnen og døtrene i planlegginga for at den nye hytta skulle bli mest mulig praktisk.

– Noe av det viktigste for oss var at vi skulle få ei hytte som var stor nok til at alle kan være på fjellet samtidig. Vi hadde ikke lyst til å dele opp feriene med å være på hytta annenhver gang, forteller Hans.

Vaskerommet er ikke bare stort, men også praktisk innredet for at fire familier skal kunne bruke det samtidig. Foto: Heida Gudmundsdottir
Hver familie har sin seksjon med kurver til skittentøy Foto: Heida Gudmundsdottir

Samlingspunkt

For med de tre barna Kristoffer (33), Karoline (31) og Martine (28), som alle er bosatt i Oslo, ønsket de at hytta skulle være et samlingspunkt for familien også i framtida.

– Vi har vært på Hovden siden barna var små. Alle har venner her oppe og trives så godt, så det har aldri vært noe alternativ å være noe annet sted, forteller Hans.

Fra ganga er det inngang til leiligheten til Vibeke og Hans. Foto: Heida Gudmundsdottir

Etter tre år med søknadsprosesser, riving og bygging, kunne familien i fjor vinter innta sin nye hytte på Djupetjønn.

– Vi var uten hytte i tre år mens vi skilte ut tomter, søkte om byggetillatelse, og bygget ny. Alle savnet fjellet i den perioden, forteller Vibeke.

I avdelinga til den ene dattera er stort kjøkken og god spiseplass prioritert. Foto: Heida Gudmundsdottir
Fra spiseplassen er det utsikt utover Djupetjønn. Foto: Heida Gudmundsdottir

I den 200 kvadratmeter hytta har hvert av barna fått en egen avdeling på 45 kvadratmeter som rommer både kjøkken, bad og to soverom. Det samme har Vibeke og Hans.

– Det vil si, de to jentene våre har felles kjøkken, men ellers har alle hvert sitt. Vi har latt barna innrede sin egen avdeling slik de ønsker, forteller Hans.

Det eneste som egentlig er felles er ganga og kjelleren.

– Eller, alt er egentlig felles, men med den løsninga vi har valgt så har alle mulighet til å trekke seg tilbake og lukke døra hvis de ønsker, forteller Vibeke. Familien har vært nøye med planlegginga, og har bygget så arealeffektivt som mulig.

Kjøkkeninnredninga til den ene leiligheten i andre etasje er i sort og hvitt. Foto: Heida Gudmundsdottir

Noe av forutsetningen for Hans og Vibeke da de valgte å bygge nytt var at de fikk en stor kjeller med gode lagringsmuligheter. For når man er fire familier som gjerne vil være på hytta samtidig, så er praktiske løsninger nummer én for å få ting til å fungere.

– Det er mye ski, utstyr og klær som skal få plass i hytta når så mange skal være på samme plass samtidig, forteller Hans.

Detaljer fra avdelinga til de to døtrene. Foto: Heida Gudmundsdottir

I kjelleretasjen har de innredet et stort vaskerom, skibod, oppholdsrom og et ekstra toalett. – Denne etasjen er gull verdt, og er mye av grunnen til at vi alle kan være her oppe samtidig, forteller han.

Regelen for bruk av hytta er at hvis noen ønsker å ha med seg venner på fjellet, kan de andre avdelingene benyttes fritt av alle hvis det står tomt. – Sånn har vi gjort for at det skal kunne være mulig å ta med venner, sier Hans.

I leiligheten til Vibeke og Hans i første etasje er sofagruppe og spisebord prioritert til fordel for et mindre kjøkken. Foto: Heida Gudmundsdottir
Rundt spisebordet i avdelinga til Hans og Vibeke har de plass til å ha hele familien på middag. – Vi kan trekke ut bordet slik at det blir et ekstra stort langbord, forteller Vibeke. Foto: Heida Gudmundsdottir

Lydisolert

Hans og Vibeke har vært opptatt av at det skal være best mulig lydisolering mellom rommene og etasjene. Slik at det faktisk skal være mulig å trekke seg unna og få litt fred og ro for dem som ønsker det.

– I tillegg har vi også ekstra lydtette dører, forteller Hans.

Innredninga i hytta er kanskje litt utradisjonell i forhold til mange andre fjellhytter. Panelvegger er byttet ut med vegger i gips, og familien har også valgt en gjennomgående lys fargepalett.

– Det har vi gjort fordi vi har laget små avdelinger slik at det skal oppleves lyst og luftig, forteller Vibeke.

Badet til Vibeke og Hans er innredet med lyse fliser på golv og vegge Foto: Heida Gudmundsdottir

I avdelinga til Hans og Vibeke har de valgt et mindre kjøkken, men prioritert en stor sofa og stort spisebord.

– Vi er glad i å ha gjester, så nå har vi fått det sånn at vi fint kan ha hele familien på middag inne hos oss, forteller Vibeke.

– Og med flere kjøkken i samme hytte er det jo veldig praktisk at vi kan ta i bruk flere oppvaskmaskiner etter middag, skyter Hans inn.

Utsikt fra hytta til Vibeke og Hans. Foto: Heida Gudmundsdottir

I alle rom er det store vinduer som gir masse lys og kaster flotte skygger.

– Både inne og ute er det flere steder hvor du kan sitte med ei bok og en kaffekopp og nyte forskjellige utsikter og stemninger, forteller Hans.

Styrer strømmen fra telefonen

For noen er det fremdeles en del av sjarmen å bruke fredagskvelden på å få varme i hytta. Da Hans og familien satte sitt hytteprosjekt i gang, var det viktig å ta høyde for mulighetene som ligger i smarthusteknologien. Derfor er hytta innredet med en smarthusfunksjon slik at alt strømforbruk kan styres via en app på telefonen.

– Først og fremst har vi styring av lys og varme på en effektiv måte. Ved å kunne kontrollere varmen, kan vi alltid komme opp til ei varm hytte, og ha full oversikt over kostnadene. Vi kan også velge å bare varme opp én avdeling hvis vi ønsker det, sier Hans.

Hans er glad i å lage mat og disker gjerne opp med tapas til hele familien Foto: Heida Gudmundsdottir
Hytta til familien Sandvold ser ut som ei vanlig hytte på utsiden, men når man kommer er ikke hytta innredet som ei tradisjonell fjellhytte Foto: Heida Gudmundsdottir

Overgangen fra liten til stor hytte har vært fin for familien Sandvold. Og selv om noe av hyttesjarmen ble borte da de 57 kvadratene ble byttet ut med rundt 300 kvadrat, kunne ikke familien vært mer fornøyd.

– Vi har vært så takknemlig for den 57 kvadratmeter hytta vi har hatt i alle år, og vi hadde aldri hatt behov for ei så stor hytte som dette hvis ikke det var for at vi ville gjøre dette for barna, sier Vibeke.