– Det var en tradisjonell norsk fjellhytte, bestående av gul furu. Jeg så lite potensial i den hytta.

Karoline Nilssen snakker om den 110 kvadratmeter store hytta som samboeren Espen Westermann arvet for noen år siden.

Hytta ligger 20 minutter utenfor Bodø og ble bygd i 1986. Paret kunne raskt konstatere at lite var endret siden den gang.

– Jeg fikk inntrykk av at hytta var veldig mørk. Innvendig så den veldig rotete og kaotisk ut. Vi tenkte vel begge at det bare var å bli kvitt hytta fortest mulig, for det virket ikke som en veldig koselig plass å være.

– Vi ønsket å pusse opp på budsjett og så miljøvennlig som mulig. Det har vært en artig prosess, sier Espen Westermann og Karoline Nilssen. Foto: Kristina Robinson

Ville selge – ombestemte seg underveis

Da Westermann arvet hytta i 2012, var det vannskader i første etasje som de måtte få fikset. Men etter det ble hytta stående tom.

Det var først for noen måneder siden at paret begynte å tenke på hva de skulle gjøre med den.

– Vi fant ut at vi skulle rydde, male et soverom og deretter legge den ut for salg.

Blomsterkassen i gangen har paret laget selv. Puffen er kjøpt brukt. Foto: Karoline Nilssen

Men jo mer tid de la i prosjektet, desto mer økte trivselen.

– Etter at vi hadde malt det første soverommet og så resultatet, skjønte vi at det var relativt lite innsats som krevdes for å få resten av hytta skikkelig fin. Så vi bare fortsatte.

Prosjektene ble lengre, rommene ble oppusset ett etter ett, og paret bestemte seg til slutt for å beholde hytta selv.

– Det beste med å være her oppe er at du glemmer tiden. Vi har hatt mulighet til å fordype oss i oppussing og møblering uten å legge merke til klokken.

– Vi er ikke noe tradisjonelt par

Underveis har de hentet inspirasjon fra Pinterest og TV-programmer som Eventyrlig oppussing.

Å pusse opp kan være en krevende prosess for mange par, men Nilssen mener det har vært overraskende enkelt.

– Vi er ikke noe tradisjonelt par. Man hører og ser fra mange oppussingsprosesser at det gjerne er kvinnen som tar valgene og mannen som utfører arbeidet. Men her tar vi valgene sammen og pusser opp sammen.

Stuen før og etter. Den blå stolen, Pål-stolen, er opprinnelig fra 60-tallet. Paret kjøpte den brukt og trakk den om. Foto: Karoline Nilssen
Stuen før og etter. Sofaen er et bruktkupp. Foto: Karoline Nilssen

Nilssen ønsket at hytta skulle fremstå som moderne nordisk, uten å miste den tradisjonelle hyttestilen. Heldigvis har hun og samboeren lik smak.

– Han er en sånn som begynner på ti forskjellige ting samtidig og hopper fra prosess til prosess, men jeg liker å begynne på én ting og gjøre det ferdig. Så jeg holdt meg til et rom, mens han hoppet rundt, ler Nilssen.

Lærer mye av Youtube

Hun anser seg selv og samboeren som over gjennomsnittet handy, men understreker at oppussingen de har gjort, er overkommelig for alle.

– Vi har ingen utdanning innenfor håndverksarbeid. Det har gått mye i Youtube-videoer. Og Espen er god til intuitivt å finne løsninger på alle utfordringer, men det har gått relativt knirkefritt.

Miljøvennlig og billig oppussing

Nilssen anslår at de har 15.000 kroner er brukt på oppussing. Parets plan var å bruke minimalt med penger.

– Vi startet med å føre budsjett, men kostnadene har vært så små at vi underveis ikke så poenget med det. Det eneste vi har brukt penger på, er maling og beis. Verktøy hadde vi fra før.

Både stue, kjøkken og gang har fått et strøk med beis. Alle gulv er dekket med samme matte gulvmaling. Nilssen synes det er befriende at den gule furuen er borte med såpass enkle grep.

Kjøkken før og etter. Kjøkkenet er det samme, men Karoline og Espen har gitt det noen strøk med maling i fargen Jotun St. Pauls blue. Foto: Karoline Nilssen
Stolene i spisestuen er fra Hay, men er kjøpt billig brukt. Spisebordet sto på hytta fra før, men har nylig blitt pusset og malt. Foto: Karoline Nilssen

Nesten alt av møbler er kjøpt brukt. Dermed er prisen på innredning blitt kun 10.000 kroner.

Med unntak av Ikea-lampene i stua, er det meste funnet på Finn.no og i «kjøp og salg»-grupper på Facebook.

30-åringen innrømmer at hun har kjøpt lite brukt tidligere.

– Derfor åpnet det seg en ny verden for meg da jeg startet å lete etter bruktkupp. Du får jo fantastisk flotte ting nesten helt gratis. Vi har også pusset opp møbler som er blitt gitt bort.

Hele hytta ble møblert på et par måneder.

– Før vi setter i gang med ting, har vi stadig diskusjoner om hva vi har lyst til. Jeg liker veldig godt at vi har meninger begge to, sier Nilssen.

Yndlingsrommet

Nilssens favorittrom er gangen. Her sto det opprinnelig et garderobeskap på hjul. Da dette ble trillet bort, etterlot det seg et stort hull i veggen.

Favorittrommet. Speilet består av speilfliser fra Ikea og byggematerialer på Byggmakker. Veggen har fått et strøk med Jotun-beis i fargen kullsvart. Foto: Karoline Nilssen

Paret kjøpte speilfliser fra Ikea og byggematerialer på Byggmakker for å tette tomrommet.

– Vi bygde speilveggen ut fra en idé vi så på Pinterest og ble veldig fornøyd med resultatet.

Det har gått med mange timer i egenarbeid. Siden januar har paret tilbrakt annenhver helg på hytta. Da er det praktisk at stedet ligger kun 20 minutters kjøring unna Bodø der de begge bor.

Korona-timet hytte

– Vi har hatt mye hjemmekontor på hytta. Noe av det første vi gjorde, var å skaffe internettdekning slik at vi kunne sitte og jobbe herfra i koronatiden. Vi har følt oss veldig heldige som har kunnet reise til hytte i egen kommune.

Nå er planen å pusse opp de resterende to soverommene slik at familie og venner kan komme på besøk. I tillegg skal uteområdet fornyes.

– Det er en liten balkong på fremsiden av hytta, men denne skal utvides. Vi ser frem mot mange fine dager her fremover – spesielt nå som vi alle skal ha norgesferie.

Soverom før og etter. – Du kan si at det ballet på seg med oppussing, og nå er vi snart ferdig med 110 m² Foto: Karoline Nilssen

Karoline og Espens tips til andre som ønsker å pusse opp hytta billigst mulig:

  • Du kommer veldig langt med overflatebehandling. Maling og beising er ikke så kostnadskrevende så lenge man kan gjøre jobben selv.

  • Ta godt vare på pensler, og vask dem imellom bruk. Da holder de lenge.

  • Bruk tid på planlegging. Ide fleste tilfeller finnes det billige DIY-løsninger som kan se like bra ut som å kjøpe nytt eller å leie inn håndverkere.

  • Du kan lære alt som har med oppussing å gjøre på Youtube eller ved å google litt.

  • Så lenge man klarer å ha litt is i magen får man tak i det meste av møbler på bruktmarkedet.

  • Puss opp møblene du har fra før. Det finnes så mange kule skatter på gamle hytter som kan få et nytt liv med nytt stoff, maling eller nye håndtak.

  • Selg det du ikke vil ha for å finansiere nye møbler.

  • Dra på skattejakt på loft og kjellere hos foreldre, besteforeldre, onkler og tanter.

Sparer mest på egen innsats

Byggmester og forfatter av boken Lønnsom oppussing, Kjetil Henriksen, sier det er imponerende og inspirerende å se hva paret har fått til med enkle midler.

– Jeg vil absolutt si at dette er en overkommelig oppgave for dem som kan gjøre en innsats selv. I en oppussing er egen innsatsfaktor den største besparelsen man har tilgjengelig.

Han synes også at flere bør se verdien i brukte gjenstander til innredningen. Skal du pusse opp en hytte, vil Henriksen anbefale å oppgradere kvaliteten på bygget samtidig.

– En gammel hytte eller bolig har dårlig isoleringsevne og stort varmetap. Dette kunne man med enkle grep gjort samtidig som man oppgraderer det visuelle. Til slutt vil jeg også legge vekt på at det er viktig å avdekke eventuelle fuktskader før man visuelt oppgraderer en eldre hytte.

I januar startet samboerparet oppussingen av den 34 år gamle hytta. Til sommeren står uteområdet for tur. Foto: Karoline Nilssen