– Hagen er i forandring og vakker store deler av året, og når det jeg dyrker og sår også er nyttig, blir det jo enda bedre, smiler Grethe.

Noen av leserne drar kanskje kjensel på den uredde damen med hang til lekne farger og humoristiske innslag.

Forrige gang vi besøkte henne, bodde hun i åttende etasje i en blokk, men for en hagedesigner så ble savnet etter bakkekontakt og verandadør direkte ut til egen hage for stort.

– Mange pensjonister skal på død og liv flytte i en praktisk leilighet hvor det hverken er vedlikehold eller hage, og da kan det fort bli en passiv tilværelse. Her er det også så tilrettelagt at jeg kan bli boende hele livet, men jeg har i tillegg fått egen hage, og det er midt i blinken, smiler 68-åringen fornøyd.

Sorte detaljer, slik som disse kurvstolene, går igjen i hele leiligheten. Stuen har hvitt, grønt og natur som hovedfarger. Foto: Børre Eskedahl
De gjennomsiktige designstolene har Grethe kjøpt brukt. – Det gir et lettere uttrykk enn mer massive stoler, sier hun. Foto: Børre Eskedahl

Farger som gjør godt

Blomster, møbler og pynt i klare og gode farger gjør noe med humøret selv om høsten er i ferd med å ta tak og regnet bøtter ned over Brøvig Gård.

Inne i gangen står det et brett med fluesopp som egentlig er julepynt og soveromskapene har fått nye knotter fra barneavdelingen på Ikea.

Grethe har vært opptatt av interiør hele livet, og minnes at hun gikk med barnevogn hjemmefra til byen for å kjøpe Bonytt på Narvesen.

– Vi var unge og hadde ikke så god råd, så jeg prioritere Bonytt fremfor å betale busspenger, ler hun.

Klare farger i kombinasjon med varm terrakotta og grønne vekster, går igjen som en rød tråd i den frodige hagen. Foto: Børre Eskedahl
– Jeg har jobbet som hagedesigner siden 1995 og trives blant det som vokser og gror. Hagen her hjemme er lettstelt og passelig stor, og jeg koser meg her ute, forteller hun. Foto: Børre Eskedahl

Men dette er lenge siden, og Grethe har også hatt flere hjem siden den gang. Felles for dem alle, er det lekne og uhøytidelige uttrykket.

Men hun er samtidig opptatt av god design og solid håndverk, og hennes danske kjæreste, som er en anerkjent billedhugger, har også satt sitt preg på leiligheten med sitt håndverk.

– Jeg er glad i god design og skikkelig kvalitet. Mye av det jeg har her hjemme har fulgt meg lenge, men så har det samtidig forsvunnet litt på veien og noe nytt har kommet til.

Brunt og slitt

Nå er det ett år siden Grethe tok med seg flyttelasset fra Grim til Vågsbygd. Men det ble en real oppussingsrunde før hun kunne flytte inn.

– Jeg kjøpte nytt gulv i Danmark, men ellers har det ikke vært så dyre investeringer. Det var mye brunt og slitt her, men det er utrolig hvor langt man kommer med maling, påpeker hun.

Og selv om de fleste flatene er lyse, er likevel hjemmet som en forfriskende vitaminpille. Rommene er innredet etter fargetema og i stuen er det hvitt, grønt og natur som går igjen.

– Jeg har bygget det opp omtrent slik som jeg tenker når jeg designer en hage. Jeg starter alltid med rammen, som i dette tilfelle betydde å male alle veggene hvite. Deretter handler det om først å plassere de største tingene, slik som møbler, og deretter fylle på og prøve seg litt frem, smiler hun.

Grethe har reist mye, og på flere av turene har hun kjøpt keramikkegg. Noen av dem ligger til pynt i en gammel keramikkskål. Foto: Børre Eskedahl
Hodet kommer fra en gammel hattefabrikk og pidestallen fant Grethe på søppelet. Foto: Børre Eskedahl
Grethes kjæreste, den anerkjente danske billedhuggeren Jørn Rønnau, har laget over 1000 hus i forbindelse med kulturprosjektet «Den usynlige by». Les mer om hans arbeider på www.ronnau.dk Foto: Børre Eskedahl

– Så enkelt som det?

– Jeg gjør det kanskje litt automatisk, men jeg liker å ha et tema for hvert rom, gjerne en farge, og så er det alltid noen detaljer i sort i alle rom.

Og Grethe innreder aller helst med ting som hun kjenner opprinnelsen til.

– For meg så handler det om å skape hygge med hverdagslige ting, og mange av dem har jeg jo et forhold til. Det kan være keramikk som jeg har samlet over tid eller et gammelt skap som min avdøde mann laget for mangfoldige år siden, forklarer hun.

– Pene hverdagsting står fremme til pynt i åpne kjøkkenhyller. Foto: Børre Eskedahl
Kjøkkeninnredningen er frisket opp med nye knotter og fargeglade detaljer. Foto: Børre Eskedahl
Det er forfriskende å våkne i et soverom med røde detaljer. De fleste tekstilene har Grethe sydd selv. Foto: Børre Eskedahl

Verdsetter håndverk

Og når alt er på plass og hun er ferdig, så finner hun på noe nytt. Som å samle på dodukker.

– He he, man må ha det litt moro. Husker du dodukkene? De heklede dukkene som man trakk over doruller? Nå samler jeg på dem og planlegger å lage en utstilling.

Tidligere hadde hun en utstilling med broderier som hun satte i glass og ramme.

Grethe har en helt særegen sans når det gjelder å sette gjenstander sammen i grupper. Det kunne fort blitt et rotet uttrykk, men her i Vågsbygd blir det i stedet gjennomført og lekkert. Foto: Børre Eskedahl
Badet var en ganske sørgelig sak, men ikke etter at Grethe tryllet med malingskosten. I dette hjemmet så blir man til og med i godt humør av en varmeflaske og et medisinskap. Foto: Børre Eskedahl

– Det er kvinner som har brukt mangfoldige timer på dette håndarbeidet, og det synes jeg vi bør verdsette, forklarer Grethe.

Nå henger noen av broderiene i glass og ramme hjemme i Vågsbygd, i fint selskap med gøye detaljer i nesten hele regnbuens farger.

– Rødt og grønt er primærfarger. Noen synes det er voldsomt, men for meg så er dette trygge og enkle farger å bruke.

Og de setter henne i godt humør.

– Når jeg står opp om morgenen og går ut på kjøkkenet for å lage meg en kaffe på den knallrøde kaffemaskinen, så smiler livet, avslutter Grethe Gerhardsen Træland.