Langs snødekte fjell og vakker natur midt i fjellbygda Brokke i Setesdal, ligger hytta Lozebu til Renate Larsen Lorentzen og hennes familie på fire.

Hytta på 200 kvadratmeter ble bygd for omtrent tre år siden, etter at Renate og ektemannen Håkon fant ut at de ønsket et sted der familien kan koble av etter en hektisk hverdag. Men det hele som avgjorde kjøpet av tomta var den korte avstanden til Renates foreldre, som har hytte bare et steinkast unna.

– Vi lånte ofte foreldrene mine sin hytte her før vi bygde vår egen, og der kjente vi at roen senket seg over oss som familie. Så ønsket vi et sted der barna kan gå fram og tilbake til besteforeldrene sine. De ser dem ikke ofte i hverdagen siden vi bor i Lillesand og de er bosatt i Mandal, forklarer Renate Larsen Lorentzen.

Billige løsninger og materialer

Hytta på 200 kvadratmeter ligger vakkert til på Brokke i Valle kommune. Foto: Jacob Buchard

Da Renate og Håkon planla investering av egen hytte, ga Renates far henne en idé: Finn ei tomt til en gunstig pris i nærheten, og bygge den etter deres plantegning.

Men for å bygge drømmehytta måtte det bli på et stramt budsjett, for at familieøkonomien skulle gå rundt. Derfor bestemte ektemannen Håkon seg for å ta på seg arbeidshanskene og utføre bygginga helt aleine, med god veiledning fra svigerfar. Mens Renate valgte ut materialene, fargekombinasjonene og design.

Renate Larsen Lorentzen deler ofte hyttelivet med sine 271.000 Instagram-følgere. – Jeg henter mye inspirasjon fra naturen, sier hun. Foto: Jacob Buchardt

Lorentzen ønsker ikke gå ut med eksakt sum, men innrømmer at det er mulig å bygge sin egen drømmehytte på et relativt stramt budsjett. Ekteparet sparte flere tusen kroner ved å benytte seg av egen arbeidskraft.

– Det koster å leie snekker. Derfor er alt hentet, snekret og bygd helt selv for å gjøre det billigst mulig. Vi har funnet rimelige materialer og løsninger etter vårt budsjett. Noen av løsningene er kanskje ikke drømmeløsningene, men det er dette vi har hatt muligheten til.

Grunnet billige løsninger, ønsket Lorentzen å få fram hytteatmosfæren ved å bruke ulike trematerialer som en del av interiøret. Her har ektemannen til Renate gjort om en gammel trekasse til en kommode. Foto: Jacob Buchard

39-åringen understreker at de kun har anvendt murer til å legge fliser, elektriker og rørlegger der det har vært høyst nødvendig.

– Vi har uten tvil spart en del penger på å ta planløsningen som min mor har designet selv, sammenlignet med å leie artiktekt, håndverkere og kjøpe en ferdig designet hytte.

Larsen Lorentzen elsker å finne interiørmaterialer enten brukt eller på budsjett, som har en historie. – Denne kjelka fikk jeg av ei venninne i gave. Et lekkert arvegods fra gården hennes. Foto: Jacob Buchard

200 kvadratmeter nøye planlagt

Familien Lorentzen bygget grunnmuren til hytta sommeren 2016, og vinterferien året etter kunne familien allerede ta den i bruk. Ektemannen brukte totalt 49 helger i løpet av ett helt år på å få drømmehytta ferdigstilt høsten 2017.

Kjøkkenet er romslig og har en åpen løsning inn til stua. Spisebordet fra By Løth hentet Renate i Danmark for å spare et par tusenlapper av budsjettet. Foto: Jacob Buchard

Renate legger til at rimelige vegg- og golvmaterialer ble prioritert i enkelte rom for å få holde budsjettet nede. Og hardt arbeid var nøkkelen til at familien kunne spise sitt første måltid på hytta etter bare et halvt år med bygging.

– Spisebordet på kjøkkenet satt vi opp samme kvelden vi ble ferdig. Selv om mye gjensto, kunne vi ikke vente med å ta hytta i bruk, minnes hun med et smil.

Stilen i stua understreker Renates interiørpreferanser: Moderne møter nasjonalromantikken. Skiene bak sofaen tilhørte hennes oldefar. Dyreskinnet og trebordet i stua skal gi den avslappende hyttefølelsen. For å få et moderne preg har hun valgt lyse tak og hengt opp en stilfull taklampe. Foto: Jacob Buchard

Hytta på 200 kvadratmeter har vært nøye planlagt og gjennomtenkt:

Alle vinduer og dører er store i størrelse for å slippe inn naturlig lys i rommene, og for å få mest mulig ut av utsikten.

Stuebordet er pyntet med blomster og fjær. Foto: Jacob Buchard

– Jeg vil ha naturen med meg inn, derfor har jeg det helt åpent og valgte vekk gardiner. I stua visste jeg at jeg ville ha en stor sofa og hadde behov for å ha vinduene litt lenger oppe enn man kanskje har til vanlig, sier hun.

Kjøkkenet er lyst og moderne, og har en åpen kjøkkenløsning inn mot stua, for å utnytte plassen. Det et ett bad med en låvedør som har inngang til vaskerom.

Kjøkkenet er stilfullt og enkelt for å kunne bli flittig brukt når Renate skal ha plass til å lage deilige fristelser på kjøkkenet. Foto: Jacob Buchard

– Vi har innredet etter våre behov som familie. Stua var viktig for oss å ha åpent og mulighet for stor plass til sofa og TV, for å få en avslappende følelse. Den åpne kjøkkenløsninga ble innredet for å bli et naturlig samlingspunkt når vi har venner på besøk.

I dette soverommet har Renate valgt én vegg med tungt treverk og laminert golv for å skape hytteatmosfæren. – Det var en rask og rimelig løsning for å gjøre gjesterommet ekstra hyggelig. Foto: Jacob Buchard
Soverommet er delikat innredet med en lampe, stol og pledd i naturmaterialer, som tre og lin. Foto: Jacob Buchard

Det er også tre soverom, to boder, en utestue, i tillegg til et romslig lounge-område i andre etasje.

– Vi tegnet inn en ekstra gang, en vedbod, og en ekstra stor bod der vi har alt av klær og skiutstyr, som vi aldri fikk hjemme i Lillesand. Det er en drøm for en familie på fem å ha så mye plass, ler hun.

For å få en rød tråd og gi den nasjonalromantiske følelsen på badet, som i resten av hytta, er det blitt satt opp en låvedør ved badekaret. Foto: Jacob Buchard
Badet er lyst med mørke materialer for å gi en kontrast. Foto: Jacob Buchard

Nasjonalromantikk møter moderne

Renate inspireres av mørke farger og tungt treverk, men bryter opp kontrasten med lyst tregolv for å få det lunt inni utestua. Her hygger familien sin med en kopp kakao på vinteren og slikker sol når det går over til varmere temperatur. Foto: Jacob Buchard

Etter å ha oppvokst store deler av barndomsårene på Lista og i Mandal med sand mellom tærne og den vakre floraen Norges sørligste kommune har å by på, er Renate med god grunn svært opptatt av å få en smakebit av Sørlandsnaturen som en del av innredninga:

Lorentzen leker med levende lys og røffe interiørdetaljer i utestua. Foto: Jacob Buchard

Jordfarger og naturmaterialer som treverk, ull, skinn, blomster og lin er en rød tråd hun har i hele hytteinteriøret på Brokke.

– Det skal være godt og hyggelig å komme hit, derfor har jeg valgt mest mulig naturmaterialer.

Lekre detaljer på spisebordet. Foto: Jacob Buchard
Detaljer fra naturen, som plantene og trematerialene, går igjen på kjøkkenet. Foto: Jacob Buchard

Når du entrer hytta blir du møtt med et par gamle ski som dekor og bilder med nasjonalromantiskpreg, som illustrerer den gamle norske tursekken og skistaven. Renate liker å harmonere det nasjonalromantiske med det moderne for å skape den lune hyttefølelsen.

I ganga har Renate latt seg inspirere av eventyrlig oppussing. Ved siden av skinnstolen har hun valgt å sette fram et par gamle ski hun fant tilfeldigvis ute i Brokke. På veggen har hun hengt opp bilder, som hun assosierer med norsk hytteliv. Foto: Jacob Buchard

Går man opp i andre etasje kjenner man at skuldrene senker seg når man entrer lounge-området med tunge, hjemmesnekra sittegrupper. Dette er et naturlig samlingspunkt for sene kvelder med brettspill og film. Her høres ofte lyden av barnelatter når døtrene har venner på besøk.

Røffe treverk går igjen i hele hytta. Lounge-området består av en hjemmesnekret sittegruppe som blir et naturlig samlingspunkt når familien får besøk. Foto: Jacob Buchard

Men når Renate skal koble helt av, er det tent levende lys mens peisen knitrer godt når minusgradene brer seg over hyttefeltet.

Peisen benyttes av familien Lorentzen etter lang dag på Brokke Alpinsenter, for å få varmen i kroppen og nyte hyttetilværelsen innendørs. Foto: Jacob Buchard

– Jeg fyrer først i peisen og trakter meg kaffe når ungene sover, for å gjøre meg klar før dagen starter. Utover dagen står vi på slalåm eller tilbringer ettermiddag ute og fyrer i bålpanna. Det hender vi tar barna ut av skolen på en torsdag for å reise hit, for vi klarer ikke å vente med å tilbringe tid sammen her, forteller hun smilende og ler.

På hytta i Brokke kan Renate Larsen Lorentzen (39) koble helt av. Foto: Jacob Buchard

Selv om hytta ble ferdig bygd for tre år siden påpeker Renate at Lozebu aldri blir helt komplett.

– Vi koser oss når vi gjør småprosjektene sammen. Min mann og jeg kan ta oss en helg her bare for å få kose oss og henge opp en lampe, fortsetter hun med sjarmerende smil, og legger til:

Etter at lysene fra Hadeland Glassverk Lights kom inn på kjøkkenet, har det kommer til sin rett her inne, mener Renate. Foto: Jacob Buchard

– Det neste vi skal gjøre nå er å koble til strøm i utestua for å få inn en peis, avslutter Larsen Lorentzen dagdrømmende.