Det er noe eget ved hytten som ligger så sjenert, men likevel tronende mellom haugene i Dalane i sørenden av Rogaland. Der knausene er bratte og utsikten vid, fant paret fra Sandnes tomten de hadde lett etter.

Det skulle gå åtte år fra de skaffet seg tomten til de flyttet inn i hytten. Det betød at de fikk god tid til å tenke nøye gjennom hva slags stil de kunne tenke seg. En dag, da de hadde arkitekten Bryon Murdoch med seg til hyttetomten, skjedde det noe som skulle få bitene til å falle på plass.

Fra motsatt side av tjernet ser man hytten og annekset oppe i skråningen der det ligger passe tilbaketrukket og passe langt utpå knausen. Foto: Lise Bjelland
Som en stor kampestein, side om side med de andre, ligger Berglyd. Foto: Lise Bjelland
Skylaget åpner seg og slipper solen gjennom. Havet kommer til syne. Foto: Lise Bjelland

Føler seg som vinnere

De føler seg som vinnere, med den eneste hytten i området, med god adkomst fra vei, en egen naturtomt og en enestående utsikt. De visste ikke at opplevelsen av å være på sin egen hytte, skulle være så til de grader god for kropp og sjel.

– Jammen godt at det ble slik, så lenge som vi har ventet, sier Gunn Bjørg Wee Lunde.

Hun sikter til den økonomiske kostnaden en hytte som dette har. Hadde det ikke vært for at de arvet sine foreldre, hadde det trolig ikke blitt noen hytte.

Allrom med eik på vegger og i tak. Kjøkkenet er fra Ikea. Foto: Lise Bjelland
Kaldt ute, lunt og godt inne. Foto: Lise Bjelland
På parets soverom har de egen utgang til terrassen langsmed hytten, eget bad og et fargerikt klede fra reiser i Asia. Foto: Lise Bjelland
Rett bak hodeenden på sengen i annekset er det dusj og toalett. Foto: Lise Bjelland

Nå koser Gunn Bjørg seg med hytten mens hun retter en stor takk til sine foreldre, omgitt av hyttevegger og tak dekket av hennes barndoms favorittmateriale; norsk eik. Her føler hun seg hjemme.

Som en fjellformasjon

Da arkitekt Bryon Murdoch var med på befaring til hyttetomten, kom løsningen:

– Han skisserte kort fortalt en hytteform med spisst tak. Store vinduer i endeveggen og et lite anneks ved siden av. Så enkelt – og så smart. Vi falt pladask og gikk i gang med å fullføre tegningene, forteller Gunn Bjørg.

Fra utsiden ser man effekten av å ha to lag med søyler utenpå mønet. Det forlenger opplevelsen av hytten uten å virke for massivt. Foto: Lise Bjelland
Den store vindusflaten tar inn hele naturen. Foto: Lise Bjelland
Fra sengen ser man ut over fjell, knauser og havet. I hjørnet står en gammel pidestall som Gunn Bjørg har arvet. Foto: Lise Bjelland

Etter felles befaringer ble det tatt viktige avgjørelser om hvordan hytten skulle ta hensyn til de omkringliggende omgivelsene. Dette er en hytte som er definert av fjellformasjoner, både når den betraktes tett på og på avstand.

John Arve og Gunn Bjørg Wee Lunde bruker hytten året rundt. Foto: Lise Bjelland
John Arve har funnet ro i godstolen i favoritthjørnet. Foto: Lise Bjelland
Kledningen er lun og lys og veldig praktisk både å vedlikeholde og å montere opp. Foto: Lise Bjelland
Panelet gir glød til rommet. Foto: Lise Bjelland
Slagbenken som er tegnet av Gunn Bjørg og bygd av snekker Tore Edland, tjener både som avlastningsbenk, oppbevaringsplass og en deilig plass å slenge seg. Foto: Lise Bjelland
Tett inntil et fjell gir en viss lunhet, samtidig som det skaper et dramatisk uttrykk. Foto: Lise Bjelland
Et gjesterom med panoramautsikt, helt usjenert. Foto: Lise Bjelland
Midt på veggen dukker dette lille bjørneansiktet opp på eikepanelet. Foto: Lise Bjelland

– Fjellene som ligger et stykke foran hytten, skaper en todeling av utsikten mot havet. Også hytta er delt opp i to bygg med en vinkel som tar utgangspunkt i utsikten mot havet, forklarer arkitekten.

– Målet har vært å skape en illusjon av at man befinner seg i et katedrallignende rom, eller inni et eiketre, midt i en ramme av natur, fjell og hav.

De to bygningene, hytten og annekset, ligger ikke vinkelrett i forhold til hverandre. Rommet som skapes mellom dem, tjener som en uteplass i le for vind og med den samme storslåtte utsikten som ses både fra hytten og annekset.

Terrenget egnet seg til å lage annekset som en toetasjes minihytte med stue og etter hvert også et minikjøkken oppe, og seng med bad nede.

På berget det blå

Den siste bratte kneiken før man kommer opp til hyttens nivå, får en til å undre seg over hva slags sted dette er. Men det er før man ser utsikten. Da er undringen borte. For her åpner både havet og himmelen seg.

Fra hytten som har fått navnet Berglyd, som har en stedshistorie som går mer enn 1000 år tilbake, har man orkesterplass til det hele.

Bryon Murdoch fra Aros arkitekter i Sandnes assosierer:

– Hytten er en gjenspeiling av Guds natur med bruk av minimalistiske og essensielle materialer. Det slipte betonggulvet blir som fjell under føttene, sier han.

Frihetsfølelsen er enestående. Fjell, knauser, trær og enkelte beiteområder ligger tett innpå tomten.

Gunn Bjørg og John Arve tenkte praktisk når rominndelingen ble gjort. Ett stort allrom med kjøkken og stue og herlig høyde under taket.

I bakkant ligger gjestebad og lagringsplass, og helt i motsatt ende ligger de voksnes eget soverom og bad med dør ut. På hemsen er det to soverom pluss to senger som kan benyttes som sofa.

Det betongslipte gulvet tåler tråkking inn og ut av dørene med sko på, noe det ofte blir mye av særlig sommerstid.

– Hytten er bygd for å brukes mye av mange, sier Gunn Bjørg.

I annekset tar de imot gjester som kan få sin egen lille hytte mens de er på besøk. En kjempegod og trivelig idé, synes eierne.

– Uansett hvem vi har med oss av gjester, så er det deilig å ha sin egen plass og kunne tilby det samme til gjestene våre. Det å ha et anneks har vært så utrolig mye kjekkere enn hva jeg hadde forestilt meg, sier Gunn Bjørg.

Tid for lavmælt samvær

– Less is more, har vært vårt utgangspunkt. Derfor er det lite farger og mye natur. Hytten brukes året rundt og med små grep, gjerne ting vi finner i naturen, setter vi den i stil med riktig årstid. Den rolige innredningen gjør oss rolige, og tiden vi tilbringer her veldig verdifull, sier Gunn Bjørg.

I jobbsammenheng reiser hun sammen med sin mann på kryss og tvers i verden.

Fra fjelltoppen bak hytten kan de se til Lindesnes på klare dager. På skytunge dager ser de ikke så langt, men når skyene letter er det nesten magisk å oppleve lyset som oppstår. Det er disse øyeblikkene som gjør turen til Berglyd i Dalane verdt hvert sekund.