Bakgrunn: Gjennom en serie artikler gir vi forbrukere tips og triks for å kunne leve grønnere liv. Ingen pekefingre, kun opplysning.

Ekspertene:

  • Ingun Grimstad Klepp. Seniorforsker ved SIFO og Oslo Met. Aktuell med boken Lettstelt. Rene klær med lite arbeid og miljøbelastning sammen med Tone Skårdal Tobiasson.

  • Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet.

Både klær og hjem kan vaskes miljøvennlig, effektivt og billig. Og hvis du har et ønske om å vaske sjeldnere og samtidig holde det rent, finnes det noen triks.

1. – Dropp vaskemidlene

– Fjern mest mulig skitt uten bruk av kjemikalier. Det blir like bra når man vasker med bare vann, sier Klepp.

Det er ingen grunn til å overdrive bruken av kjemikalier vi ikke har bruk for, mener hun. Klepp nevner blant annet skyllemiddel og produkter som inneholder parfyme.

– Det er mange gode grunner til å redusere kjemikaliebruken. Særlig dem som inneholder hormonforstyrrende stoffer. Vi vet hva noen kjemikalier gjør, men det er en kjempejobb å følge med på alt som forbruker. Dessuten er vi i kontakt med mengder av kjemikalier, sier Klepp.

  • Man trenger vaskemidler til klesvasken, men vi trenger ikke parfymere klærne med skyllemidler, mener Klepp.

  • Velg miljømerkede produkter når det finnes, anbefaler hun.

  • Bruker du vaskemidler, bør du unngå bruk av sprayer, mener eksperten. Sprayen finfordeler midlene i luften sånn at man puster det inn.

Først en runde med våt mikrofiberklut. Deretter en runde pussing med en glassklut. Speilet ble rent og blankt. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

2. Harde flater og flekker

– Eddik er et kjempefint vaskemiddel. Man kan ha det direkte på flekker eller blande i vannet. Det fungerer på både badekar og fliser. Harde flekker kan man ta med litt natron eller bakepulver med vann. Det fungerer også bra på kalkbelegg rundt kraner og på fliser, sier Maren Esmark.

De fleste flekker går bort med vanlig såpe og vann på klut, erfarer hun. Naturvernforbundet anbefaler bruk av mikrofiberklut, da trenger man egentlig ikke såpe.

3. Du skal vel ikke spise av toalettet?

Heller ikke toalettet trenger sterke midler for å bli rent, ifølge Klepp. Man skal ikke spise der og trenger derfor ikke drive med bakteriebekjempelse. En fuktig klut og eventuelt litt såpe holder. Nedi do trenger man dobørsten.

– Man skal fjerne lukt og belegg, men man trenger ikke bruker sterke midler. For uansett hvor mye du vasker toalettet, vil du aldri finne på å slikke på kanten, sier Klepp.

Denne miksen er ypperlig for å vaske skitne dusjdører. Foto: Dan P. Neegaard

4. Kontaktflater og korona

Dørhåndtak, kjøleskapsdør og lignende: En ren mikrofiberklut med vann er normalt effektiv for vasking av kontaktflater, ifølge Klepp. Korona gjør vaskingen litt annerledes, erkjenner hun.

Viruset fjernes enkelt med manuell rengjøring med vanlige rengjøringsmidler, ifølge Helsedirektoratet. Risikoen for smitte etter kontakt med gjenstander og overflater regnes som lav, så lenge man har god håndhygiene.

5. Glass og speil

Vanlig oppvasksåpe eller eddik fungerer fint på blanke og harde flater, ifølge Esmark. Vask over flaten med klut og tørk av etterpå. Unngå spray, alternativt velg en som er svanemerket, anbefaler hun. Husk å bruke en mikrofiberklut som passer til speil og glass.

Støv bør kastes i søppelet, ifølge Esmark. Da hjelper det å støvsuge før mopping. Foto: Vidar Ruud / NTB

6. Støvsug før du vasker

En del støv er mikroplast, ifølge Esmark.

– De fleste tekstilene loer og avgir mikrofiber. Er tekstilen av plast, er loet mikroplast. Støv binder mikroplast, men også miljøgifter som frigjøres fra alle elektroniske apparater vi har rundt oss. Derfor bør man alltid støvsuge før man vasker gulvene, sier hun.

Da går mer mikroplast i støvsugeren og deretter i søppelet. Når du vasker gulvet, bør støvet tørkes opp med papir. Ikke kast støv i do. Unngå av samme grunn å skylle moppen i vasken før du har renset bort støv, anbefaler Esmark.

Hvis du dropper støvsuging før mopping, kan du samle opp støvet med papir og kaste det i søppelet.

7. Dusjdører: Dette middelet lager du selv

Når hudfett blander seg med kalk i vannet, dannes en hinne av såkalt kalksåpe. Man må ha et surt middel for å løse opp kalksåpe, som for eksempel eddik. Da vi testet vaskemidler mot kjerringråd, var den hjemmelagde blandingen mest effektiv.

To deler oppvaskmiddel og én del eddik blandes sammen. Vi påførte middelet med klut, gnikket litt på enkelte flekker, lot det virke noen minutter og skyllet av.

8. Tips for å vaske sjeldnere

Å holde ting rene er lurere enn å vaske dem, påpeker Klepp. All vasking er en belastning med tanke på bruk av strøm, kjemikalier og tid.

  • Noen grep er åpenbare. Vi tar av oss på beina når vi går inn i huset. Det burde man kanskje også gjøre på skoler og arbeidsplasser, mener Klepp.

  • Genseren blir raskere svett om den sitter tett i armhulen.

  • På en hvit, blank genser synes flekker fortere enn en mønstrete i grovere stoff.

  • Bruk forkle når du lager mat.

  • Et håndkle som tørker raskt, er rent lenger enn et i en våt krøll.

  • Har du sølt litt, bør du tørke det ordentlig vekk. Da unngår du at møkk sprer seg. Se for deg sukker eller tomatsaus.