Fem spørsmål og svar om hva man bør vurdere før man kjøper seg hytte.

Eksperten: Elin Reitan

Utdanning: Bachelor i Internasjonal Forretningsdrift, Master of Business (Marketing) og Master of Professional Communication

Jobber som: Forbrukerøkonom i Nordea

1. Før man kjøper hytte, hva må man tenke på økonomisk?

– Det er viktig å være nøye med å innkalkulere alle kostnader forbundet med hyttedrømmen før du kjøper deg hytte. Samt legge inn et solid rentehopp i utregningen. Til tross for at utlånsrentene for tiden er lav, kan en hytte fort koste deg opp mot 100.000 i året og vel så det når du inkluderer låne- og driftskostnadene. Utgiftene vil vokse i takt med en eventuell renteøkning.

– Jeg vil også anbefale deg å tenke gjennom hvor mye tid du tror du kommer til å bruke på hytta. Nordmenn er nemlig på topp i Skandinavia når gjelder å eie fritidsbolig, men på bunn i bruk, ifølge en undersøkelse utført av Nordea.

DØGNPRIS: Kjøper du en hytte til to millioner kroner og tilbringer 20 dager i året der, koster hver natt deg over 2600 kroner. Foto: Shutterstock / NTB scanpix / Shutterstock
EKSPERTEN: Elin Reitan. Foto: Mona Nordøy

2. Hytta må ikke ses på som et investeringsobjekt, mener ekspertene. Hvorfor ikke?

– Jeg vil si at hyttemarkedet er enda mer sårbart for ytre påvirkninger enn det boligmarkedet er, rett og slett fordi hyttemarkedet har en annen dynamikk. Alle trenger å ha et tak over hodet og et sted å bo, men alle trenger ikke en hytte.

Hytte er noe som er fint å ha, men ikke noe vi må ha, påpeker Reitan.

- Derfor blir hyttekjøp gjerne nedprioritert i stramme tider, og i nedgangstider har hyttemarkedet en tendens til å falle mer enn boligmarkedet. Forventninger til egen økonomi, som for eksempel utsiktene til egen arbeidssituasjon og lønnsoppgjør, vil derfor ha større effekt på hytteprisene.

TENK OMRÅDE: Er du villig til å kjøpe et stykke unna slalåmbakken kan du få hytte til lavere pris. Foto: Shutterstock / NTB scanpix / Shutterstock
FJELLHYTTE: Vurder hva du ønsker av fasiliteter. Skiløyper eller slalåmbakker? Foto: Shutterstock / NTB scanpix / Shutterstock

3. På et år, hvor mye koster det å ha en gjennomsnittshytte?

– Mange vil oppleve at døgnprisen på hytta er ganske høy. Kjøper du for eksempel en hytte til to millioner kroner og tilbringer 20 dager i året der, koster hver natt deg over 2600 kroner. Regnestykket består av kapitalkostnaden ved å eie hytta, utgifter til vedlikehold, kommunale avgifter, strøm, kjøp og salg. Tilbringer du 40 dager på hytta i året halveres kostnaden.

– Å tenke gjennom hvor ofte du vil bruke hytta er derfor viktig før du blir hytteeier. Og det store spørsmålet du bør stille deg er om prisen er verdt det.

ENKLERE STANDARD: Hytta blir gjerne billigere om man firer litt på kravene. Må du ha oppvaskmaskin eller varmekabler? Foto: Brun, Thomas / NTB scanpix

4. Hvordan kan man forhandle seg frem til en god hyttepris eller sørge for at hytta blir rimeligst mulig i lengden?

– Det er flere grep du kan ta for å gjøre hyttedrømmen mer realistisk:

  1. Gå ned på standarden: Mens det før var vanlig at hytter hadde utedo og var uten innlagt vann, ønsker mange nå en hytte med like høy standard og de fasiliteter som vi har hjemme. Men det koster.

  2. Kjøp hytte sammen med venner og familie: Jeg har inntrykk av at stadig flere går sammen for å kjøpe sin første bolig. Det kan også være en løsning for deg som ønsker å bli hytteeier, men har begrenset med midler. Før dere underskriver kontrakten, bør dere imidlertid tenke godt gjennom hva det betyr å eie sammen med andre. Felleseie er nemlig grobunn for konflikter. Lag gode regler om bruk og betaling før dere inngår felles forpliktelser.

  3. Tjen penger på hytta: Som hytteeier kan du tjene penger på å leie ut hytta. Bruker du hytta jevnlig, mesteparten av året, kan du leie ut helt skattefritt for 10.000 kroner i året. Av inntekter ut over dette er 85 prosent skattepliktige. Utleie kan også være en fin måte å finansiere hyttedrømmen på, men hvis det er planen vil jeg anbefale å lage realistiske kalkulasjoner i forkant. Både pris og belegg avhenger av mange faktorer og vil endre seg over tid.

  4. Tenk beliggenhet: Det er stor forskjell på hytteprisene rundt omkring i landet. Du kan få mer for pengene om du er villig til å bli hytteeier i mindre populære områder.

  5. Lei hytte på åremål: Du trenger ikke å kjøpe hytte for å nyte hyttelivet. Det er mange hytter du kan leie på åremål, og dette er også en fin måte å teste ut hyttelivet på.

UT PÅ TUR: Det er gjerne lettere å omsette en hytte som ligger ved populære skisteder, eller i ettertraktede områder. Foto: Shutterstock / NTB scanpix / Shutterstock

5. Hvilke faktorer gjør hytta lettsolgt om man vil selge?

– Beliggenhet vil i stor grad være avgjørende. Det er gjerne lettere å omsette en hytte som ligger ved populære skisteder, eller i ettertraktede områder.

– Standarden har også mye å si. Mange vurderer også viktigheten av å kunne kjøre helt frem til hytta som høy. At hytta krever lite vedlikehold har jeg også inntrykk av at er viktig for mange, da vi lever i en travel hverdag og ønsker å slappe av når vi har fri.

– Store endringer i nærliggende områder, som for eksempel utbygginger og innskrenkninger av grøntområder, vil påvirke. Det lønner seg derfor å være nøye med å studere tomtegrenser og planer for utbygging før man forplikter seg til kjøp. Sjekk dessuten om du må betale eiendomsskatt og om hyttas tomt er festet. Står hytta på festet tomt, bør du gå gjennom festekontrakten, studere hvilke betingelser den er bygget på og sjekke hvor lang tid det er igjen av festetiden.