BENK: Ilse Crawford har designet en rekke møbler og småvarer for Ikea denne sesongen. Korkmaterialet er gjennomgående i alle produktene. Foto: Pierre Wester
KRAKK: Kork isolerer litt, så mon tro om ikke det er ekstra behagelig å sitte på et sete av kork. Foto: Pierre Wester
BORD: Korkmaterialet er gjennomgående i alle produktene fra Ilse Crawford. Foto: Pierre Wester

Du trodde kanskje det var tregulv i leiligheten på bildet øverst?

Det er i så fall ikke så rart, for korkgulvet ser unektelig ut som en tradisjonell parkett, men kjernen er laget av kork fra korkeiktrær.

Kork kan nemlig brukes til langt mer enn korktavler, vinkorker og korkgulv noen kanskje husker fra barndommen.

— Korkgulvet finnes fortsatt, men det nye er at det kan leveres i mange farger. Men det vi ser mer og mer av nå, er korkgulv med en overflatefilm som ser ut som tregulv, sier Ann Jeanette Myrland i RBI Interiør.

Korkgulv deles inn i tre områder; cork comfort, hydrocork og artcomfort.

Hydrocork har en kjerne av kork og overflate av vinyl, og er dermed vannbestandig og kan brukes i våtrom.

Se bildene:

KORKA: Jasper Morrison designet krakkene Cork Family for Vitra i 2014. Settet består av tre krakker, med mange bruksområder. Foto: Vitra.no

Artcomfort er spesielt slitesterkt og har en laminatoverflate med tregulv-look, og passer fint i stue og andre oppholdsrom.Men kork blir også brukt mer og mer i småmøbler. Også Ikea slår på korktromma denne høsten.

— Ilse Crawford har laget en kolleksjon sammen med Ikea hvor kork er brukt i stor utstrekning, forklarer Stine Odland i Ikea.

Står stødig i historien:

Naturmaterialet

Kork er et bærekraftig materiale. Korken er selve barken på korkeiktreet som vokser i Portugal.

KORKFOT: Denne nye lampen fra Ikea har en fot av kork. Foto: Pierre Wester
GODE EGENSKAPER: Corky Carafel, designet av Andreas Angesvik for Muuto i 2011, har en kork av kork. - Korkmaterialet har unike egenskaper, det er slitesterkt og føyelig. Korken kan skrus hardt igjen, så den blir lufttett, men er samtidig lett å få op igjen, sier designeren. Foto: Andreasengesvik.no

Etter at korken høstes fra treet, tar det ni år før den vokser ut igjen, slik at man kan plukke bark fra samme tre mange ganger.— Det er moro at flere produsenter tar i bruk kork. Det er et naturmateriale med egenskaper nesten som tekstil. Det luner godt i rommet, bedrer akustikken og er lyddempende, sier interiørarkitekt Helén Sollie i SMStudio.

TRENDY: Disse flaskene fra Ilse Crawford og Ikea er nye denne høsten, og har kork av kork. Foto: Marcus Lawett

Kork har samme egenskap som treverk, ved at det kan skjæres i, limes og behandles. Men det trenger ikke behandles.— Kork er litt uperfekt og gir liv og varme til rommet. Organiske og naturlige materialer vi kan ta og føle på er en viktig trend. Vi ser mer og mer naturmaterialer, og nettopp fokus på bærekraft og naturlige materialer en nok noe av grunnen til at kork er i vinden igjen, mener Odland i Ikea.

Ante ikke at det skulle bli så vellykket:

Soldig klassiker

Men selv om kork er på vei inn i mange hjem om dagen, har enkelte designere brukt materialet lenge.

KORKET GULV: Hydrocork er et gulv egnet for våtrom. Det har en kjerne av kork og en overflate av vinyl, dermed blir det svært vannbestandig. Foto: Sagakork

Designer Andreas Engesvik benyttet kork i korken på en karaffel han har designet.Og hjemme hos ham selv, er designer Jesper Morrison og Vitras korkkrakker, Cork Familiy Stool, i daglig bruk.

— Korkkrakkene bruker vi hele tiden som fotstøtte og småbord, og barna tuller og leker med dem. Kork er et naturmateriale som er sterkt og velegnet til mye, sier Engesvik.

At han valgte kork da han designet Corky Carafel for Muuto i 2011, var derfor et meget bevisst valg.

PENNEHOLDER: Putt opp i penner og ark og sett den på kontoret, så er du plutselig blitt supertrendy. Foto: Bloomingville.dk

— Kork har suverene egenskaper og kan formes bedre enn andre materialer. Korken kan skrus til så den blir lufttett og sitter skikkelig, samtidig som den er lett å få løs igjen.- Kommer du til å bruke kork i flere av dine design framover?

— Ja, det regner jeg med. Ikke fordi det er et trendmateriale, men fordi det er et sympatisk og greit materiale som er fint å bruke der det passer, avslutter designer Andreas Engesvik.

Les også: