«1 av 3 tror TV-en vil dø», var overskriften på en artikkel som sto i Aftenposten i 2007. Dataene ble hentet fra Teknologibarometeret.

13 år senere er TV-en slett ikke død. Tvert imot. Etter at smart-TV-ene med apper kom i 2011, og strømmetjenestene bare er blitt bedre og bedre, er TV-en fortsatt et naturlig samlingspunkt i veldig mange hjem.

Behovet for å integrere TV-en i interiøret og boligen på en estetisk og funksjonell måte, er derfor ikke blitt mindre enn før.

TV-en har kunstramme og mulighet til å vise et kunstverk på skjermen når den ikke er i bruk. Det er valgt mørk ramme for at TV-en skal gli sømløst inn i omgivelsene. Foto: Irene Sandved Lunde

Vi vil ikke skryte

– Vi erfarer at det finnes to typer mennesker: De som ikke har noe imot å vise frem at de ser på TV, og de som gjerne vil at TV-en skal gjemmes bort, sier Joakim Astgård, interiørarkitekt i Ett Rom Til AS.

Han mener det ikke er helt nytt å tenke som de sistnevnte.

– I de siste årene har det utviklet seg et slags «anti-hitech», der ting skal være rolig og ikke se så voldsomt ut. Man skal ikke skryte av at man har store høyttalere, men lyden skal likevel være bra.

Hvorvidt TV-en spiller hovedrollen i stuen, kommer også litt an på hvor og hvordan folk bor.

– Størrelsen på boligen har mye å si. I en liten leilighet er plassen mer verdifull enn i et stort hus, og man har mer behov for multifunksjonelle løsninger. Sånn sett er det jo en fordel at mer tilbehør og utstyr blir digitalt, trådløst og krymper i størrelse, sier interiørarkitekten.

– Ønsker du å skjule TV-en eller stå friere med tanke på plassering, kan du integrere den i et plassbygget møbel eller en skjenk der TV-en kan heves og senkes med en TV-heis, foreslår interiørarkitekt Line Strand. Her har beboere valgt en slik løsning på soverommet, der TV-en gjerne brukes mindre enn i stuen. Foto: Irene Sandved Lunde
TV-en utgjør en stor kontrast på det ellers lyse soverommet, så det er praktisk å kunne trykke på en fjernkontroll og heise TV-en ned i skjenken ved behov. Foto: Irene Sandved Lunde

Få vekk fokuset

I et år der vi har tilbrakt mer tid hjemme enn på lenge, har TV-en for mange gjeninntatt hovedrollen som kilde til konsum av kultur, underholdning og nyheter. Det vanligste er å sette TV-en ved en vegg som passer, og så innrede resten av rommet etter det.

– TV-en trenger likevel ikke å være midtpunktet i stuen visuelt, selv om man fremdeles lar seg styre av den når sofaen plasseres, sier Line Strand, interiørarkitekt MNL i Zinc AS.

Formålet er å unngå det «svarte hullet» som oppstår på veggen når TV-en er avslått, og det kan man oppnå på ulike måter.

– En av dem er å male veggen bak TV-en i en mørk farge. Ved å tone ned bakveggen, vil man unngå dette store, ruvende feltet.

En enda flottere løsning kan være å gi veggen en taktilitet i form av svartbeisede spiler, eller et geometrisk mønster ved bruk av finér og/eller lister.

– Da kan man også skjule kabler om det ikke er mulig å bygge dette inn i veggen. Et flott plassbygget møbel under som skjuler diverse signalbokser, men som ivaretar signalet til dem, er også å anbefale, utdyper Strand.

Det finnes TV-er på markedet i dag som ser ut som kunstverk. Du kan velge mellom ulike rammer og en stor base med kjente og ukjente bilder. Her har beboer laget en fargesprek vegg med TV-en i midten. En enkel, nesten gjennomsiktig kabel henger ned bak en gammel kommode, som faktisk ikke inneholder signalbokser, men barnas leker. Foto: Irene Sandved Lunde
Hadde man ikke visst at det var en TV som hang på bildeveggen, kunne man blitt lurt til å tro at denne familien har valgt bort å ha en. Foto: Irene Sandved Lunde

– Totalt unødvendig produkt

Interiørarkitekt Joakim Astgård mener på sin side at TV-benken har utspilt sin rolle.

– TV-benken er jo egentlig et litt interessant konsept. Folk tror fortsatt at de må ha en TV-benk under TV-en og gir ikke slipp på produktet. Men færre og færre har DVD- og videospiller, så det blir jo bare mest et oppsett som skaper rot. Har man for det meste ting i TV-benken som ikke er relatert til TV-en, betyr det jo at man egentlig ikke bruker den. Folk må få øynene opp for hvor unødvendig TV-benken er.

Han anbefaler heller å henge TV-en på veggen og rydde vekk alt fra gulvet under.

– Hva med å heller ha et hjørne lenger inn i rommet der man setter opp et vegghengt høyskap, eller en hylle der alt av teknikk kan plasseres? spør han.

Sett ruteren og TV-boksen i en fin oppbevaringseske, velg små, fine høyttalere med god lyd, og heng en lydplanke under TV-en, tipser interiørarkitekten.

– Kablene kan festes horisontalt fra TV-en og bort til høyskapet. Da får man fjernet det bunntunge langs gulvet og skaper en mer åpenhet i rommet. Det blir også lettere å rengjøre og støvsuge gulvet.

I dette nybygde huset fikk familien mulighet til å bygge TV-løsningen inn i bakveggen, slik at skjermen og høyttalerne går i flukt med veggen. Alle kablene er gjemt bak TV-en og inni veggen. På denne måten skapes det mindre støy og følelse av rot. Foto: Irene Sandved Lunde
Veggen er malt i en dyp blåfarge som gjør at det ikke skapes så stor kontrast mellom den svarte teknologien og omgivelsene. Foto: Irene Sandved Lunde

TV-en som kunst og møbel

TV-produsentene kommer stadig med nye og innovative produkter der fokuset er på design og hvordan produktene integreres best mulig hjemme hos kundene.

– De fleste produsentene tilbyr TV-er med minimal omramming og med en funksjon som gjør at den kan vise et bilde når TV-en avslått. Her kan man roe ned inntrykket slik at TV-en og veggen går i ett og omrammingen knapt synes, sier Line Strand.

Hun fortsetter:

– Det finnes også produkter med kunstrammer der TV-en kan inngå i en bildevegg og på den måten egentlig ikke synes i det hele tatt.

– Folk må få øynene opp for hvor unødvendig TV-benken er. Jeg anbefaler heller å henge TV-en på veggen og rydde vekk alt fra gulvet under. Da får man fjernet det bunntunge langs gulvet og skaper en mer åpenhet i rommet. Det blir også lettere å rengjøre og støvsuge gulvet, sier interiørarkitekt Joakim Astgård. Her har beboer valgt en enkel løsning med tynne og lite prangende hyller som svever over gulvet. Foto: Irene Sandved Lunde
Et eksempel der TV-en inngår i en bildevegg. Her har beboer designet og bygget hyllen under selv og bygget inn alt av kabler i veggen bak da de renoverte huset. Foto: Irene Sandved Lunde
Et eksempel der TV-en inngår i en bildevegg. Her har beboer designet og bygget hyllen under selv og bygget inn alt av kabler i veggen bak da de renoverte huset. Foto: Irene Sandved Lunde

Joakim Astgård trekker frem TV-er som kan gjemmes helt bort.

– Det finnes flotte design-TV-er som står på stativ, som du kan flytte rundt og plassere hvor du vil i boligen. Noen av disse TV-ene adopterer også omgivelsene, slik at de går i ett med interiøret. Denne TV-en kan også settes til side, kanskje bak en gardin eller en plante når den ikke brukes.

Han og kollegene har også bygget hjemmekinoløsninger for kunder der det brukes prosjektor og lerret.

– Lerretet er bygget ned i en skreddersydd kommode der man kan åpne en luke og dra lerretet opp på veggen når man skal se TV, sier han.

Her har beboerne hengt TV-en på veggen mellom to vinduer på soverommet og gjemmer den enkelt bak en gardin når de ikke bruker den. En enkel og rimelig løsning. Foto: Irene Sandved Lunde
Denne TV-en står på et stativ og er formgitt med tanke på hjem og interiør. TV-en er fin å se på fra alle sider og kan derfor plasseres midt i rommet om du vil. Den kan også enkelt settes bak en gardin, en plante eller i et annet rom når den ikke er i bruk. Foto: Kronfoto / Samsung

Gjem bort den TV-en du har

Om du ikke har planer om å gå til anskaffelse av en splitter ny «design-TV», finnes det heldigvis enda flere tips til hvordan du kan gjemme bort den gamle.

– Ønsker du å skjule TV-en eller stå friere med tanke på plassering, kan du integrere den i et plassbygget møbel eller en skjenk der TV-en kan heves og senkes med en TV-heis, foreslår Strand.

Astgård har også et siste hett tips.

– Hvis du har litt dybde i rommet og grei avstand fra sittemøblene til TV-en, er det veldig praktisk å bygge ut et skap eller en hylleseksjon langs hele veggen der TV-en er. Da kan du ha en åpen nisje til TV-en og gjemme alt av ledninger bak den. Signalbokser og annet utstyr kan legges i hyller eller skap ved siden av. I resten av skapene kan du jo oppbevare alt du ikke har plass til andre steder.