At vi begge hadde mye kunnskap og erfaring med kulturvern og fortidsminner var nok avgjørende for at vi turte å kaste oss på et slikt prosjekt, smiler Anne-Lise Torvund og skjenker i kaffe fra den gamle kaffekjelen.

På den gamle grua spraker det i tørr ved og vi lukker øynene et øyeblikk bare for å sanse alt enda bedre. Å få sitte ved et kjøkkenbord i et så gammelt hus, hvor så å si alt det originale er intakt, er ikke alle forunt å få oppleve.

Men planene og drømmene til paret er mange og de ønsker at flere skal få kunne dele opplevelsene her i fremtiden.

– Hit er alle interesserte velkommen, fra skoleklasser til historielag, sier Tore Ovlien.

– Ja, kanskje vi kan arrangere aktiviteter som julemarked og kosestund med besøk av nissen før jul, supplerer Torvund.

– Vi føler oss veldig heldige som har fått bevare en slik skatt. Vi har lært mye under prosessen og deler gjerne denne lærdommen med andre som har samme interesse som oss, bekrefter de begge.

HARDT ARBEID: Etter mange og lange timer med god innsats kan endelig paret nyte godene denne perlen har å by på. Her er det så rolig og fredelig at man ikke har noe annet valg enn å slappe av. Foto: Helge Eek
SVUNNEN TID: Full blomstring og humlesus her om sommeren, og nostalgisk juleidyll her på denne tiden av året kan sjarmere enhver i senk. Foto: Helge Eek

Stor kunnskap

Mikkelrud er en gammel skogfinneplass med aner helt tilbake på 1600-tallet. På den tiden kom det innvandrende finner hit, men de synlige aldersbevis går ikke så langt tilbake.

På en av de øverste stokkene i løa kan man tydelig se tallet 1805 hugget inn. Paret har brukt all sin kunnskap og energi på at bygningene skal fremstå slik de gjorde i 1805.

Mye har de gjort selv. Men de har også fått god hjelp av erfarne håndverkere som kan mye om gamle håndverksteknikker.

PIP-PIP: Fuglene er heller ikke glemt til jul, og et julenek skaper koselig julestemning ute. Sammen med litt granbar er det all den utvendige pynten plassen trenger. Foto: Helge Eek
GOD JUL: Til og med juletreet ser ut som fra oldemors tid og det har levende, små lys på. Her må alltid en sitte lysvakt av gangen. Foto: Helge Eek
UTE OG INNE: Den gamle, flotte kjøkkenbenken har fått en rød duk og litt pynt fra naturen. Litt rødt er alt som skal til her for å gi god, gammeldags stemning. Foto: Helge Eek

– Vi har vært medlemmer av Fortidsminneforeningen i mange år, sier Ovlien.

Hjemme har han et eget verksted hvor han har restaurert alle de gamle vinduene i stuebygningen. Det var jo selvsagt ikke et alternativ å sette inn nye ruter her hos dem.

– Folk tror at gamle vinduer er så trekkfulle og dårlige, men det stemmer ikke, konstaterer Ovlien.

– Gamle vinduer har allerede vist at de er solide, siden de ofte er 50 år eller mer. Fikser man dem så vil de vare minst like lenge til. I tillegg er de mer klimavennlige fordi de er laget på en mer bærekraftig måte, sier han.

Gjennomgående for hele prosessen de har vært igjennom er kunnskap om gamle håndverksteknikker. De har blant annet fått hjelp av laftere til å gjenreise den gamle låven.

Til grua måtte de ha hjelp av en mann med kunnskap om gammel leirmuring. En av de få som kan dette håndverket i dag.

Bygde hytta over sprekken i landskapet: På en bratt og ulendt tomt på svabergene knytter hytta de ulike nivåene sammen via en klatrende Z-form

GOD TID. Det lyser så koselig i flere tente parafinlamper og levende lys. Over det lille bordet på kjøkkenet henger den eneste lyspæren i huset og den er god å ha når avisen skal leses. Foto: Helge Eek

På jakt etter drømmestedet

I mange år hadde paret fra Aurskog vært på jakt etter et gammelt hus. De hadde vært på mang en visning i Sverige, men ikke funnet det de lette etter.

Så fikk de nyss om at Mikkelrud skulle selges og de var så heldige å få kjøpt plassen før den ble lagt ut for salg.

– Her hadde et gammelt ektepar bodd hele sitt liv, uten hverken innlagt vann eller kjøleskap, forteller Torvund.

– Jeg må jo innrømme at det er godt å komme hjem til dusjen, ler hun, selv om jeg er glad i det enkle livet.

Norsk hytte vekker internasjonal oppsikt: Hytta er en av over 100 norske prosjekter som skal vises frem

En lang prosess

Da de tok over plassen i 2010 var det nær ved å rase sammen. De måtte da først sette i stand et gammelt skogshusvær som var satt opp for skogsarbeidere en gang i tiden.

Der sov de mens de fulgte håndverkerne i prosessen.

– Det har vært viktig for oss å delta hele tiden, sier Ovlien.

– Ja, man lærer mye av det og det har nok vært avgjørende for at dette er blitt så vellykket, sier Torvund.

Paret har vært heldige med håndverkerne de har brukt, og har fått god hjelp til å søke midler av Kulturminnefondet.

KOS. Anne Lise kan sette seg fornøyd tilbake å nyte kaffekoppen og jobben de har lagt ned. Paret håper flere gamle trehus vil få oppreisning rundt i landet vårt. Foto: Helge Eek

Riktig tempo og riktige søknader kan her være avgjørende for om man får støtte eller ei.

Og det er ikke bare bygningene på Mikkelrud som er spesielle, men også marka rundt. Den gamle slåtteengen rundt husene inneholder rundt 150 forskjellige blomster og dette er et stort og unikt antall.

Biologer fra Universitetet i Oslo har gledet seg over dette i mange år.

Det kommer av at det ikke er brukt gjødsel her etter 1960 og marka må slås hvert år for å opprettholde denne vegetasjonen.

Full blomstring og humlesus her om sommeren, og nostalgisk juleidyll her på denne tiden av året kan sjarmere enhver i senk. Og på grunn av veldig engasjerte og flinke mennesker, kan Mikkelrud husmannsplass leve videre i mange, mange år til.