Det første arkitekt Eskil Frøyen Nybø gjorde da han kjøpte den lille leiligheten i bygården fra 1930, var å lasermåle den på kryss og tvers, opp og ned. I ett år tegnet han, og det ble minst 100 ulike løsninger for hvordan den kunne innredes.

Han tegnet i 3D og brukte VR-briller for å virkelig føle på romopplevelsen og for å finne de beste løsningene. Han ville nemlig ha prøvebodd før han begynte å bygge. Bare sånn kunne han ta avgjørelser som ofte er vanskelige å ta på papiret.

Underveis: Paret håper å kunne inspirere andre til å se muligheten i små leiligheter. Foto: Privat
Eskil Frøyen Nybø og Gry Katrin Reiremo kvittet seg med en god del ting da de nedskalerte boarealet, og det er de godt fornøyd med. Impulsshopping er det også slutt på. Foto: Irene Jacobsen

«Posh compact living»

Nybø er inspirert av konseptet compact living, men dette innebærer ofte finurlige fleksiløsninger man må innordne livet sitt etter, og det ville han absolutt ikke ha. Han ønsket seg et fullverdig kjøkken, et funksjonelt bibliotek, en svær sofa med plass til gjester, en brukbar stue og ellers gode permanente løsninger. Han hadde også lyst å kunne dekke langbord til 12.

Den største utfordringen var at det ikke fantes plass til et soverom på gulvplanet. Når gulvmeterne er få, går mange for en hemsløsning, som igjen betyr at en må klatre i stige for å legge seg – og å stå opp. Arkitekten hadde ikke lyst å sette livet på spill i en bratt stige, han ville heller ikke ha en seng han måtte «trylle» frem. Løsningen ble derfor et slags svevende soverom.

Taket over sengen er malt blått. Ingenting som kan brukes som lagringsplass går til spille. Derfor er bokhyllen her lett tilgjengelig fra både sengen og trappen. Foto: Privat
Her oppe fra føles det som å se ned på byen. De plassbygde hyllene i vinduene gir rom for planter og andre pyntegjenstander i høyden. Dekorpærene som henger ned fra taket, ser på kvelden ut som himmellegemer. Foto: Irene Jacobsen

Fra en til to

Da Nybø kjøpte leiligheten på Torshov i Oslo, var han singel. De første utkastene til planløsning tok derfor kun høyde for at han skulle få plass til seg selv og sine egne ting. Og plassen var god den, før Gry Katrin Reiremo kom inn i både livet og planene hans.

Hun kom selv fra en nesten 60 m² stor leilighet, så alt måtte praktisk talt tegnes om på nytt når den skulle huse to voksne mennesker med deres ting og tang. Var det mulig å få 33 kvadratmeter gulvflate til å føles som en eksklusiv leilighet på 50–60 kvadratmeter?

Eskil Frøyen Nybø og Gry Katrin Reiremo liker å lage mat og liker å ha gjester. At de bor på få kvadratmeter, gjør ingenting – så lenge det du har gjort, er planlagt ned til minste detalj. Foto: Irene Jacobsen

Gjør-det-selv

Det er første gangen Nybø tegner til seg selv, og ikke minst første gangen han tegner en så liten leilighet for to voksne mennesker. Da de flyttet inn i oktober 2020, hadde leiligheten vært en byggeplass i nesten ett og ett halvt år. Før det igjen hadde han brukt omtrent et helt år på planlegging.

– Det er urealistisk å tro at noen ville betalt en arkitekt for å gjøre denne jobben på denne typen leilighet. Særlig fordi løsningene er millimetertilpasset, må den som har planlagt og tegnet den være på byggeplassen daglig. For min del fungerte det fint, for jeg har jo gjort nesten alt selv, sier han og ler.

– De fleste håndverkere ville nok protestert og sagt nei til mange av mine løsninger, rett og slett fordi de ikke har gjort noe lignende før, eller fordi det som oftest finnes enklere veier til mål. Men, da hadde jo resultatet blitt noe annerledes også.

Bordet kan bli omtrent så mye større. Ilegg-platene ligger under sjeselongdelen av sofaen, og med det kan det lett dekkes til 12 i den lille leiligheten. Foto: Irene Jacobsen
Den plassbygde sofaen er laget på Ikea-skuffer. Frontene er selvlagde av heltre eik. Foto: Irene Jacobsen
Legg merke til armlenet i sofaen. Det er faktisk romdeleren mellom kjøkken og stue og kan flyttes ved behov. Foto: Irene Jacobsen

Modifisering

Det skjuler seg mangt et Ikea-skrog bak eikefasadene i leiligheten. Trappen opp til soverommet er for eksempel pimpa kjøkkenskuffer. Det samme er sofaen.

– Å modifisere Ikea-skrog er blant de mest økonomiske måter å gjøre plassbygde møbler på. Penger og arbeid er heller lagt ned i å lage personlige håndtak, generelle overflater og fronter i eik.

De ville ha en skikkelig trapp, ikke bare en stige opp til soverommet. Løsningen ble å lage den akkurat så smal som det er mulig å få den – med inntrinn og opptrinn som en helt vanlig trapp. Foto: Irene Jacobsen
Alle trinnene i trappen er egentlig skuffer og bokser til oppbevaring. Foto: Irene Jacobsen

Filosofien

Stilen, tanken og ideen bak interiøret er nøye gjennomtenkt. Her er assosiasjoner til det nordiske, skandinavisk – og en touch av retro. Det er både moderne og tidsriktig, men det er i det klassiske han har hentet inspirasjonen.

– Jeg har også gløttet til den mer nærliggende Art-deco-perioden fra tidlig 1900-tall. Noe som stemmer godt med tanke på når dette bygget ble satt opp, forteller han.

For eksempel har han brukt en del listverk, og både vinhyllen, knaggene i gangen og eikerosetten i biblioteket hinter til andre stilarter. Det høye vertikale rommet og vinduene gir assosiasjoner til gotikken.

– Vinduene fremstår nesten som en søylerekke. Det gjør at man inne i leiligheten nesten får en opplevelse av å være ute under en pergola. Du leser dette enkelt ved å se på det hvitmalte som det fysiske i rommet, mens det blåmalte, sammen med vinduene, representerer himmelen og alt bakenfor.

Men, legg merke til at det blå aldri møter det hvite, påpeker Nybø.

– Eiken kommer alltid imellom som en megler, eller som en slags pepperkakeform som lager hull i det hvite. Hele leiligheten er komponert ut fra denne enkle regelen og med bare tre farger: hvitt, blått og eik.

Bak TV-skjermen skjuler det seg enda mer god lagringsplass. Nettverksdingsene er gjemt ute av syne, og store kjøkkenmaskiner slipper å stå fremme på benken. Foto: Irene Jacobsen
Kjøkkenskuffene under TV-skjermen er på hjul og kan rulles ut og bli til en kjøkkenøy og bakebord. Foto: Irene Jacobsen
Den mobile kjøkkenøyen brukes også som trapp når du må opp i de øverste skapene. Foto: Irene Jacobsen

Slik unngår du rot på lite plass

Ikke å planlegge for maks lagring er en bortkastet mulighet, ifølge arkitekten. Hans råd er derfor å være ærlig med seg selv og planlegge for rot. Lag nok oppbevaringsplasser, men dropp åpne hyller og ting som akkumulerer rot.

– Vi har laget oss gode systemer, forteller Gry Katrin Reiremo.

– Noen ting er plassert i bod, ting vi ikke brukte, har vi kvittet oss med. Det som har en funksjon, har vi beholdt. En bra konsekvens av å bo som dette, er at vi ikke driver med spontanshopping lenger.

Hun liker livet her oppe i høyden, over gateplanet, med himmelen og taklandskapet som utsikt.

I Sandakerveien på Torshov har Eskil Frøyen Nybø og Gry Katrin Reiremo gjort en 33 kvadratmeter stor hybel om til en leilighet som funker for to. Foto: Irene Jacobsen

Arkitektens tips

  • Styr unna moter og trender. De kommer mest sannsynlig til å gå over. Men, anerkjenn god design, og la deg inspirere.

  • Vær realist. Om du er visuell av deg, la det likevel ikke gå på bekostning av funksjon. Funksjon er en betydelig komponent av begrepet design.