Sveitservillaen ligger på en liten kolle ved sjøen. En gang var hagen områdets aller fineste. Fasaden er flott hvis man ser bort fra slitasjen. Det er søppel så langt øyet kan se, en blanding av gammel mat og elektriske apparater.

Romfolk tok over villaen ulovlig for noen år siden. Redningen kom denne våren da huset lå for salg: Hanne B. Nystrøm. Med samboeren Stein Aarum skal hun få lyset tilbake i den gamle sveitservillaen. Men først må de fjerne sporene etter dem som ulovlig tok over og flyttet inn.

– Dette huset ropte til meg. Det er umulig å beskrive tilstanden. Ute er det enorme hauger med elektriske apparater, tekstiler, matrester, sier Nystrøm.

– Vi tenker praktisk, ellers er det helt umulig å gjennomføre dette, sier Nystrøm. Hun går ikke noe sted uten nyttelast. Foto: Tobias Willumstad Myrland
– Vi er her sammen i hvert fall hver helg. Foreløpig kan jeg bare tømme og vaske og rive noen ting, men det er begrenset. Det er ingen ende på hva jeg kan gjøre ute, sier Hanne B. Nystrøm. Foto: Tobias Willumstad Myrland

I innkjørselen sto to utbrente bilvrak. Likevel la paret inn et bud rundt på 580.000 kroner, ikke langt fra prisantydning.

– Målet er at vi skal feire jul her neste år. Det kan bli spennende.

Førsteprioritet ble å rydde tomten. Foto: Privat
Hauger med søppel møtte de nye eierne. Foto: Privat
– Nå som alt av gresset har begynt og legge seg etter sommeren, begynner søppel å dukke opp nede i hagen også. Det er ingen ende på det, sier Nystrøm. Foto: Tobias Willumstad Myrland

– Ble syk av å være her

Tre arbeidsoppgaver var førsteprioritet da de tok over: Å tømme eiendommen for søppel, å kartlegge feil som kunne gjøre husets tilstands verre enn det var og å finne detaljer og ting de kunne ta vare på. De har gjort alt etter boken, ifølge eksperten.

– Moren min følte hun ble syk av å være her. Hun min kom hit og var her i nøyaktig tre minutter. Da så jeg hun gikk nedover veien for å komme seg vekk, ler Nystrøm.

Men det skal ta tid å snu husets skjebne fra rivningsprosjekt til feriehus.

Bilvrakene ble hentet før de overtok. Paret har fylt den store tilhengeren og kassebilen 15 ganger. Fremdeles er det overveldende mye søppel og ødelagte bygningsmaterialer liggende rundt.

Et skikkelig oppussingsprosjekt er altså ingen spøk. Kjelleren er tømt, fikset og luftet ut. Den er på ingen måte beboelig, men tørkingen reduserer faren for fukt og lekkasjer ellers i boligen. Taket over første etasje er tømt for stubbeloftsleire. Paret sto med leire til knærne mens det sto på.

Brystpanelet og døren kan beholdes. Det er Nystrøm glad for. Dette rommet blir spisestue. Foto: Tobias Willumstad Myrland
Her skal det bli stort kjøkken i fremtiden. Det har vært et slags soverom eller oppholdsrom før huset fikk nye eiere. Foto: Tobias Willumstad Myrland
Platene utenpå panelet var fuktskadde og mørke av sopp. Taket over er tømt for stubbeloftsleire og skal snart lukkes igjen. I fremtiden blir rommet atelier for Nystrøm. Foto: Tobias Willumstad Myrland
Gulvet ble fylt av stubbeloftsleire da paret åpnet taket. Leiren ble brukt som isolasjon. Foto: Privat

Prøver å finne originaldetaljer

En rørlegger har holdt på en del timer. Kjøkkenet var fuktskadet. I rommet der Nystrøm skal ha atelier i fremtiden, var veggene svarte av muggsopp. Panelet under hadde klart seg. Men hvor i alle dager kom vannet fra? Jo, hvis man skrudde på vasken i andre etasje, sprutet det vann fra en vask i et klesskap i rommet ved siden av.

– Nå kan ingenting skje. Det blir ikke større ødeleggelser eller vannlekkasjer.

Det originale gulvet er stort sett dekket av laminat på sponplater.

– Jeg hater laminat. Og den strien fra 80-tallet. Det er som jeg må slite med fæle materialer hele livet. Hører jeg MDF, blir jeg rasende, sier Nystrøm som har pusset opp flere hus i sitt liv.

Hun har ingen planer om å «skrape seg ned til det første malingslaget». Det viktigste er at materialene skal være ordentlige. Paret skal holde seg til stilen, men likevel unne seg litt kunstnerisk frihet.

På badet i første etasje står det et orgel fra en tidligere beboer. Badet må også pusses opp. Foto: Tobias Willumstad Myrland

Nystrøm viser oss rundt i første etasje, der det skal bli kjøkken, stue, spisestue, atelier og inngang. Under trappen er det bad. Midt på flisegulvet står et nedstøvet orgel.

– Det er jo et lekkert bad som vi selvfølgelig ikke skal gjøre noe med, sier Nystrøm og ler høyt.

Litt galgenhumor må til når man vasser i møkk og søppel.

– Det er ikke så trivelig her inne ennå. Og det hender motivasjonen blir lav, men det varer ikke lenge. Når man går og tenker på ideene og visjonene, er det enklere å beholde motivasjonen.

Stein Aarum tar en pause mellom slagene. Døren bak ham er nå revet og erstattet med en mer tidsriktig. Metalltrappen skal bort. Foto: Privat
Huset skal være feriested i første omgang. Foto: Tobias Willumstad Myrland

Har ikke vært storslått eller utsmykket

Nystrøm tror ikke budsjettet var all verden da huset ble bygget. Huset har ikke vært veldig storslått eller utsmykket, for eksempel er det samme rekkverk ute på balkongen som i trappen inne.

I begge etasjene er det stort sett lagt plater og strie på veggene. Noen steder har de funnet gammelt panel og i ett rom er det intakt brystpanel. På gulvene er det laminat-«fliser» og laminat som skal ligne tre.

Den originale inngangen har vært ved innkjørselen, men er bygget igjen. Veggen skal åpnes og ny dobbel inngangsdør er kjøpt brukt.

Forbipasserende og naboer har fortalt at hagen en gang var Kornsjøs fineste. Nå består den av store gresstuer og søppel.

– Jeg tror hagen er tapt. De har gravd opp mye her og drenert. Men det har vært mannfolk, vet du. De har bare kastet på med pukk. Men det er bare småtterier å lage hage her, sammenlignet med resten. Det skal vi klare.

Her blir det ny inngang. I dag er inngangen ved balkongen. Nye, gamle dører allerede kjøpt inn. Stein Aarum tar ut et nytt vindu hver gang han er i huset. Setter inn nytt treverk og ny kitt og setter det på plass igjen. Foto: Tobias Willumstad Myrland
Døren går ut på balkongen i andre etasje. Her skal det bli stue. «Solstua», skal den hete. Foto: Tobias Willumstad Myrland
Veggen i stua er blitt stor huskelapp. De viktigste punktene er sjekket av. Foto: Tobias Willumstad Myrland
– Trappen er jo kjempepen og nydelig, ler Nystrøm. Trinnene er dekket av avrettingsmasse og laminat. Sistnevnte skal fjernes og erstattes med tre. Foto: Tobias Willumstad Myrland

– Stemningen har vært tung i lang tid

– Det morsomme er å planlegge. Jeg holder på i hodet hele tiden.

Fargen på huset er noe av det hun kverner på. Antagelig har det vært hvitt med grønt eller burgunder i vinduene. Det er mulig huset får en lys gulfarge til våren. Detaljene og karmene får andre farger.

– Siden stemningen har vært så tung her i så lang tid, må vi ha inn noe mer sol.

Den største gleden er å tråle Finn for brukte skatter. Det ene rommet er lagring for en herskapelig, gammel spisestue, en sofa og noen bokhyller. Ny, men gammel dør til kjøkkenet står klar. Kjellerstuen hjemme i Fredrikstad er fylt med ting som skal inn i feriehuset.

– Motivasjonen min er interessen for innredning og arkitektur. Jeg må lage noe. Enten om det er en utstilling, en skulptur eller å lage en stemning i et helt hus. Jo større, desto bedre. Jeg har vokst opp med at det ikke er noe valg å være handy eller ikke. Jeg fikk verktøykasse til jul da jeg var ni-ti år gammel, sier Nystrøm, som er kunstner.

Nysgjerrig på hvordan feriehuset blir til slutt? Vi følger oppussingsprosessen gjennom 2020.

Til våren skal paret skifte taket og forhåpentlig skrape og male panelet. Den tidligere eieren rakk å bytte det. Balkongen står i fare for å falle ned og trenger nye stokker. Foto: Tobias Willumstad Myrland
En gang het huset Vigens leiegård. Foran i hagen var det trevarefabrikk. Sjefen bodde i huset og leide sannsynligvis ut deler av det. Det har også hett Ragnhild-huset. Nysgjerrige naboer og forbipasserende stikker stadig innom mens paret holder på. Slik kommer historiene frem. Foto: Tobias Willumstad Myrland
Fra annonsen: Opprinnelig en flott sveitservilla som må sees på som et rivnings-/total rehabiliteringsobjekt. Foto: Tobias Willumstad Myrland
Noen rom var fylt til randen, som dette. Paret har kastet fra døråpningene og gått gradvis innover, redde for hva de skulle finne. Foto: Tobias Willumstad Myrland
Badet i andre etasje kan ikke brukes. I fremtiden er planen å fikse toalettet og kanskje ha vask og vaskemaskin der inne. Foto: Tobias Willumstad Myrland
Nye, brukte møbler som blir en del av spisestuen står lagret i et nyvasket rom. Foto: Tobias Willumstad Myrland

Eksperten: Slik går du frem ved totalrehabilitering

Skal man rehabilitere et helt hus, må man gjøre en sjekk av alt fra topp til bunn, anbefaler seniorforsker Trond Bøhlerengen i Sintef.

En slik prosess vil være omfattende, kostbar og arbeidskrevende.

– Man bør vite hva man går til. Det passer kanskje best for håndverkere eller folk som er veldig glade i snekring og fiksing. De kan gå inn med åpne øyne og forstå hvor mye arbeid det blir, sier Bøhlerengen.

Man bør ha et annet sted å bo i mellomtiden. Skal man ikke gjøre jobben selv, bør man innhente anbud på totalrehabilitering av huset/boligen fra flere firmaer. Sørg for å spørre etter referanser fra tilsvarende jobber.

Se faktaboksen under for punktvis fremgangsmåte ved rehabilitering.