For fem år siden bodde Maren Landsnes og Børge Johnsen i et lite rekkehus i Stavanger. I dag kan de boltre seg i tre store stuer på ærverdige Jelsa Prestegård.

– Da jeg var ung, kunne jeg ikke komme meg fort nok bort fra Jelsa. Så fikk jeg barn, og da kunne jeg ikke komme meg fort nok tilbake, sier Maren Landsnes.

Hele familien samlet i midtstuen: Mamma Maren Landsnes, pappa Børge Johnsen og barna Bennik og Tale. Foto: Jan Inge Haga
Stuene i prestegården har fått nytt liv. Foto: Jan Inge Haga
Maren og Børge hadde ikke vært prestegårdseiere lenge før det kom spørsmål om utleie av Borgståvå. Huset fikk dermed en omfattende ansiktsløftning. Foto: Jan Inge Haga

Hun er født og oppvokst på Jelsa i Suldal, mens samboer Børge Johnsen kommer fra Erfjord i samme kommune.

– Dette er et godt sted å bo. Stressnivået er mindre og vi senker skuldrene. Jeg har ikke kjent på savnet av byen. Som småbarnsforeldre får man likevel ikke nyte særlig mye av det byen har å tilby av kulturliv og uteliv. Og skulle behovet melde seg, er det bare å ta seg en tur. Stavanger er ikke så langt unna, sier Maren som er mor til Tale (8) og Bennik (4).

Egen stemning til jul

Skriv det på jelsapresten, heter det i et gammelt munnhell. Siden 1943 hadde det staselige huset vært hjem for bygdas geistlige, men da gården ble lagt ut for salg, var det noen år siden siste jelsaprest hadde bodd der.

Husene var i ferd med å forfalle, og den en gang så vakre og frodige hagen var overgrodd.

– Børge er anleggsgartner, så vi skal nok få styr på hagen. Huset også etter hvert, men vi skal ha tid til familieliv innimellom all oppussingen, sier Maren.

Interiøret bærer preg av at huseierne har humor, som dette maleriet av Børge i Napoleon-positur og medaljer fra Erfjord musikkorps. Foto: Jan Inge Haga
Maren liker å henge opp fine rammer uten bilder og synes de utgjør et kunstverk i seg selv. Foto: Jan Inge Haga
Børge ønsket seg en konjakk-stue med Chesterfield-møbler. Det fikk han. Kartet var ett av flere som lå i huset da familien flyttet inn. Foto: Jan Inge Haga

Hun forteller at familien hadde sett seg om etter noe på Jelsa en god stund da prestegården ble lagt ut for salg

– Vi tenkte at det ikke kunne skade å legge inn et bud. Det gjorde vi, og dermed var det gjort. Vi flyttet inn natt til julaften for fem år siden. Det var magisk. Det er noe helt eget å feire jul i dette huset. Det er noe med atmosfæren og de tre stuene som ligger på rekke og rad.

Søster til Henrik Wergeland

Det staselige hovedhuset har et boareal på over 500 kvadratmeter, og tomten er rett over 4 mål. Eiendommen består av tre bygninger; hovedhuset, et gammelt eldhus og borgstova.

Den blåmalte inngangsdøra fra 1843. Foto: Jan Inge Haga
Prestegården er kjent for flere enn jelsabuen der den ligger og kneiser i skråningen opp mot Jelsaheia. Foto: Jan Inge Haga

– Borgstova var opprinnelige prestebolig, men da presten Edvard Vedøe og hans frue Augusta flyttet hit, mente Augusta at det var for lite. Det var de som fikk hovedhuset bygd i 1843. Det skal visstnok ligne på Eidsvoll prestegård hvor hun vokste opp. Augusta var søster til dikteren Henrik Wergeland, forteller Maren.

Hun leser alt det historiske materialet hun kommer over om eiendommen.

– Det er selvsagt krevende å holde et så stort og gammelt hus, og ikke minst hagen. Men huset er veldig solid og godt bygd, sier hun.

Foreløpig har de malt veggene og lagt eikegulv i begge etasjer. Paret har valgt mørke fager.

– Rommene er store og tåler godt dype farger, sier Maren og forteller at ekteparet har mange planer for huset.

Elghode og ultralydbilder av Bennik i mammas mage. Tapetet er gammelt, og skal etter sigende være et dyrt tapet importert fra Italia. Foto: Jan Inge Haga
Kartet over «Palæstina» fant Maren i kjelleren etter at de hadde flyttet inn. Foto: Jan Inge Haga

– Det er bare det at akkurat nå har vi et hektisk liv med små barn og jobb. En dag, når livet er litt roligere, skal vi få frem de vakre tømmerveggene som helt sikkert finnes bak tapetet. Og bak de kjedelige platene i taket ser jeg for meg at det finnes et vakkert tak med gipsstukkatur, sier hun.

Eklektisk humor

Familiens stil er leken og eklektisk, det vil si at den er en bevisst blanding av stilarter. Her er alt fra loppisfunn til design.

På en vegg henger et elghode, på den andre et gammelt broderi kjøpt på bruktmarked i Sverige.  I den ene stuen står en gammel gyngestol, i den andre et tre plantet i en diger, rosa plastpotte.

– Vi liker å bruke humor når vi innreder, sier Maren.

Hun peker på et fargesterkt maleri som henger i trappehuset. De er et portrett av Børge i Napoleon-positur. Kunstneren bak verket er Marens far, Arnstein Landsnes. På brystet henger to medaljer, festet direkte på maleriet.

– De skal forstille krigsmedaljer, men det er fra Erfjord skolekorps, ler Maren.