Jo flere av punktene du kan krysse av på listen, desto mer populær er boligen din i teorien.

– Man vil betale mer enn en halv million ekstra for en leilighet i toppetasjen. I tillegg er utsyn veldig viktig, og at det ikke er innsyn, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Men når man kjøper bolig er det ofte fordi man får en følelse av å trives, tror Øye. Folk er ikke rasjonelle. Det er abstrakt og vanskelig å måle hva som får folk til å tenke «her blir det bra å bo», idet de trår over dørstokken.

DETTE BETYR MEST: – Det kan være store forskjeller på pris i samme gate. Boligen går suverent best om den ligger litt usjenert til, med balkong med utsikt og det er litt boltreplass rundt, forteller eiendomsmegler Silje Heggø. Foto: Shutterstock, NTB scanpix

Dette er mest attraktivt for kjøperne:

1. God størrelse

2. To soverom

3. Gjestetoalett

4. Toppetasje

5. God standard

6. Utsikt

7. Turområde/park i nærheten

8. Åpen kjøkkenløsning

9. Åpen og luftig romløsning

10. Stor terrasse, gjerne delvis overbygget

11. Godt lydisolert til naboer

12. Energieffektivt

Kilde: Prognosesenteret og undersøkelsen «Future living». Folk har svart på hvilke kvaliteter de legger mest vekt på når de skal kjøpe leilighet. Punktene over er viktige for mer enn 50 prosent av respondentene.

ØYE: – Noen ganger er det vanskelig å sette fingeren på hvorfor folk ikke får solgt boligen. Det er ofte småting eller en følelse, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret. Foto: Eszter Simone

Flere pluss: Heis, peis og vestvendt balkong

Undersøkelser blant eiendomsmeglerne fra «Meglerinnsikt» viser at beliggenheten er viktig, ifølge Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

I tillegg bør boligen ha soverom, god standard, sol, vestvendt balkong, heis, peis og parkeringsplass.

Tre grupper og boligene de vil ha

Geving deler inn folk i tre hovedgrupper som ønsker ulike boliger. Unge, barnefamilier og eldre.

– Unge vil ofte bo sentralt nær alle urbane fasiliteter med gangavstand eller kollektiv transport til jobb: Typisk en toroms eller treroms i byen, sier Geving.

Barnefamilier vil gjerne ha rekkehus eller enebolig, eventuelt leilighet med tre-fire soverom. Boligen bør ligge nær attraktiv skolekrets, barnehage og friluftsområder, ifølge Geving. Den skal ikke være så sentral, men heller ikke for langt unna jobben.

Eldre vil gjerne flytte fra enebolig til lettstelt leilighet av nyere dato, med gangavstand til butikker og infrastruktur. De vil helst at leiligheten skal være i samme område som de bor i dag, ifølge Geving.

GEVING: - Folk kjøper med hjertet og følelser, ikke hodet. Det er enklere å selge en attraktiv, fin og velstelt bolig. Foto: CF-Wesenberg

Dette er salgsvinneren, ifølge megleren

Som regel er beliggenheten viktigst for høy pris, ifølge eiendomsmegler og daglig leder Silje Heggø i Eiendomsmegler 1 Majorstuen. Det kan godt være en rønne, men ligger den riktig sted og har utsikt, har det mye å si for prisen.

– Det kan være store forskjeller på pris i samme gate. Boligen går suverent best om den ligger litt usjenert til, med balkong med utsikt og det er litt boltreplass rundt. Da har du det du trenger for å få en god pris, sier Heggø.

BELIGGENHET: Har du bolig i Gimle terrasse på Frogner, er du sikret, ifølge Silje Heggø. – Vi har en liste over folk som vil dit. Foto: Eiendomsmegler 1

Mange fokuserer på smådetaljer, som tapetstrie på veggene, erfarer Heggø. Fokuser heller på beliggenhet og utsikt. Oppgraderer du veggene kan prisstigningen bli enorm på sikt, påpeker hun.

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet, bekrefter Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren. Man kan gjøre noe med det meste annet, men man kan ikke fikse beliggenheten.

– Det er attraktivt om boligen er nære skole eller nær vannet. Og det det er bra om boligen er i en høyere etasje. Det kan også være et pluss om det er nærhet til skog eller friareal, kontra nærhet til høyspentmaster eller togskinner, sier Meier.

– Praktiske familieboliger og bittesmå leiligheter sentralt går uansett. Det er vanskeligere om du har en svær, gammel sveitservilla helt ensomt i skogen, sier legger hun til.