– Generelt sett så vet mannen i gata lite om flaggreglene, sier Anders Gjervan, salgssjef i Oslo Flaggfabrikk.

Han forteller at flaggstenger er populært, særlig på hytter og hos dem som bor litt utenfor bykjernen.

– Noen få har full kontroll på reglene, og kan dem på rams. Men det er ikke sjelden at vi gir råd om når og hvordan folk skal flagge, fortsetter han.

I Norge kan man i utgangspunktet flagge på akkurat den dagen man vil. Privatpersoner er ikke pålagt å flagge på offentlige flaggdager, men det er vanlig å gjøre det. Det samme er det på bursdager, konfirmasjoner, bryllup, dåp eller andre merkedager.

Forskjell ved lys og mørk årstid

Hovedregelen er at flagget skal heises ved soloppgang, og fires ned ved solnedgang, ifølge Skikk og Bruk. Men siden det i Norge er et varierende antall timer med dagslys, har man delt opp flaggtidene i to ulike kategorier.

Fra og med mars til og med oktober skal det norske flagget ikke heises før kl. 08.00, og ikke fires ned senere enn kl. 21. Dersom solen går ned før dette, må man fire flagget ned før kl. 21.

LES OGSÅ: Det finnes krav om hvor mange stikkontakter en bolig skal ha. Har du riktig antall hjemme hos deg?

I den mørkere årstiden, altså fra og med november til og med februar skal flagges ikke heises før kl. 09.00. Flagget fires ved solnedgang, og aldri senere enn kl. 21.00.

I Nordland, Troms og Finnmark gjelder det egne regler for månedene november til og med februar. Da skal flagget heises etter kl. 10.00 og ikke fires etter kl. 15.00.

Halv stang er ikke halv stang

I forbindelse med dødsfall, er det vanlig å flagge på halv stang både på dødsdagen og bisettelsesdagen. Flagget skal da først heises helt til topps og deretter fires ned til halv stang – noe som betyr at flagget fires ned en tredel av stangens lengde. Etter begravelsen, heises flagget til topps, ifølge Flaggregler.no.

Elles er det viktig å huske at flagg aldri skal berøre bakken. Dessuten bør man skifte ut falmede og slitte flagg, for da er det ikke lenger verdig som nasjonalsymbol. Gamle flagg skal ikke rett i søpla, de skal ødelegges ved å enten brennes eller sprettes opp i sømmene slik at fargene skilles, ifølge Flaggregler.no.

LES OGSÅ: Der andre ser søppel, ser Pieter verdifulle materialer

Dette bør du vite om flagging i Norge:

- Man skal behandle et flagg med respekt

- Et flagg skal aldri berøre bakken

- Privatpersoner skal flagge med handelsflagget, mens staten skal flagge med statsflagget som har splitt og tunge

- Flaggets lengde skal være 1/3 av lengden av flaggstangen når flaggstang står på bakke

- Flagg som står vannrett, eller fra bygning skal være 1/2 av lengden av stangens lengde

- Ved flaggheising skal man ikke heise to flagg på samme flaggstang

- Dersom et flagg brukes til dekorasjon, skal det henge fritt, og ikke spikres eller kunne tråkkes på

- Et ødelagt eller slitt flagg skal enten brennes eller sprettes opp slik at fargene skilles fra hverandre

- Flaggets proporsjoner: Lengde: 6-1-2-1-12 med henholdsvis rød, hvit, blå, hvit og rød farge. Høyde: 6-1-2-1-6 med henholdsvis rød, hvit, blå, hvit og rød farge

- De eksakte fargene i det Norske flagget er fastsatt av Utenriksdepartementet etter Pantone-systemet. Den røde delen av flagget skal ha fargen PMS 032U, mens den blå delen har fargen PMS 281U. Dette er samme rødfarge som det danske flagget, og samme blåfarge som det franske.

Kilde: Flaggregler.no, Oslo Flaggfabrikk, Lov om Norges Flag fra 1898