Omkranset av furutrær ser man rett ut i det grønne fra de fleste vinduene i huset til Helle Hynne og Magnus Berg på Skarnes i Hedmark.

Rådyr krysser ofte tomten, som føles usjenert selv om den ligger i et boligområde. – Første gang jeg så huset tenkte jeg «her blir det mye oppussing fremover». Men jeg likte selve huset og planløsningen veldig godt. Og hagen og beliggenheten. Det var et veldig bra utgangspunkt for å lage et hjem slik vi ville ha det, forteller Hynne. Huset fra 1950 har fått et realt ansiktsløft på innsiden, der samboerparet har gjort noe i nesten alle rom etter at de flyttet inn i 2013.

– All oppussing minus kjøkkenet er gjort av oss. Magnus snekrer, og jeg maler og beiser, forteller hun om arbeidsfordelingen.

– Vi har gjort mye, men vi har brukt lang tid og tatt flere pauser.

Huset var opprinnelig gult og blått da de flyttet inn i 2013. Foto: Karen Gjermundrød
Kjøkkenet ble pusset opp i 2017. Her var det opprinnelig kontor. Kjøkkenet ble flyttet for å få mer veggplass til innredning, da opprinnelig kjøkken har tre dører og to vinduer. De vakre grønne flisene er håndlagde i terrakotta fra Italia. Foto: Karen Gjermundrød

Lamper i farget glass

Romløsningene er endret noe ved å åpne opp mellom rom i både første og andre etasje.

Huset er preget av uredd fargebruk og forkjærlighet for tekstiler.

Ikke minst er det umulig å ikke legge merke til alle de unike lampene i huset. Hynne har elsket farget glass så lenge hun kan huske.

– Jeg er veldig glad i lamper og skulle gjerne hatt flere. Jeg liker lamper i farget glass, for da lyser de ekstra fint. Pærene skal helst være svake, da jeg liker dunkel belysning best. Hans-Agne Jakobsson har designet mange fine lamper. Drømmen er en diger lysekrone i messing og blågrønt glass av ham, forteller hun.

Ved soverommet har de åpnet opp til neste rom og bygget et romslig walk-in-closet til hele familien.

De blå og gule fargene fra soverommet fortsetter inn i dette rommet slik at rommene henger sammen. – Det skal sies at vi bodde her lenge før vi hadde noe som helst system for klesoppbevaring, så jeg kjenner fortsatt på takknemligheten for dette rommet. Og som du ser, så digger jeg fargekombinasjonen blått og gult, legger Hynne til.

Fugletitterommet

Vegg i vegg med soverom og garderobe er husets mest særegne rom lokalisert. Den ene veggen består av bare glass rett ut mot det grønne, mens resten av rommet gir en boksfølelse med oljede finérplater med nydelig struktur.

Veggen på motsatt side av vinduene ligner en bikube og er laget av sekskantede trefliser, skjært ut og pusset av Berg – etter en idé Hynne kom over på Pinterest. Taklampen på dette rommet har hun selv laget av telysholdere som hun har boret hull i.

– Her hadde vi lyst på en stue som vi kunne bruke til å bare titte ut. En slags innendørs veranda. Opprinnelig var det bare et lite vindu her, så da Magnus tok frem motorsagen og fjernet hele veggen, ble jeg rimelig begeistret over alt lyset som kom inn, smiler Hynne. I skogen utenfor har de hengt opp flere fuglekasser og et fuglebrett, så de har nok å følge med på. Det eneste hun angrer litt på i etterkant av oppussingsprosessen er at de kastet korea-panelet som opprinnelig var på veggene i fugletitterommet, som kunne vært brukt i et annet rom. – Vi trives veldig godt her, og synes vi har et hus som det er godt å slappe av i. Det vi liker best er at huset ligger litt for seg selv med skogen rett på tomten, og at vi har god plass, forteller de.