Enkelte eiendomsmeglere har en tendens til å overdrive i annonser. Et av begrepene som kanskje misbrukes mest, er et steinkast.

Hvis man søker på steinkast på Finn.no, finner man nok av eksempler. Tidligere i høst lå det en leilighet på Høyenhall i Oslo til salgs.

I boligannonsen heter det: «Leiligheten befinner seg i et etablert bomiljø blant frodige grøntområder, men samtidig bare et steinkast unna sentrum».

For dem som ikke vet hvor Høyenhall er, kan vi opplyse om at det er et boligstrøk i Østensjø bydel, øst for Oslo sentrum. Ifølge Google Maps er det litt over tre kilometer – eller en gåtur på 50 minutter – fra Oslo Sentralstasjon.

I videoen øverst i artikkelen kan du se hvordan det gikk da vi sjekket hvor mange steinkast leiligheten på Høyenhall egentlig ligger unna Oslo sentrum.

«ET STEINKAST»: Boligblokken på Høyenhall, øst i Oslo, ligger ifølge boligannonsen et steinkast unna Oslo sentrum. Sannheten er at det er tre kilometer. Foto: Fredrik Saltbones

– Det er jo svindelpreget språkbruk. Her fører man folk bak lyset. Jeg trodde ikke du ville klare å finne et så ekstremt eksempel, sier språkguru Finn-Erik Vinje.

– Hva vil et steinkast si?

– Et steinkast er et steinkast. Det er jo ingen eksakt definisjon, men mer enn 50–60 meter er det vel neppe, sier Vinje.

LANG GÅTUR: Det tar ifølge Google Maps 50 minutter å gå fra boligen på Høyenhall til Oslo Sentralstasjon. Foto: Skjermdump: Google Maps

Megler: – Jeg kaster veldig langt

Eiendomsmegler Bjørnar Hagerup Nilssen, som solgte leiligheten på Høyenhall, må le da vi ringer.

– Jeg kaster veldig langt, sier Nilssen med et smil.

Fra Høyenhall er det stort sett nedoverbakker til sentrum. At det går fort med sykkel eller bil dit, er bakgrunnen for valget av begrepet, forklarer megleren.

– I dette tilfellet er «et steinkast» en generell betegnelse på at det ikke er langt unna. Men man kan alltid tenke mer over hvilke begrep man bruker. Jeg kunne nok skrevet «kort avstand til sentrum» i stedet. Men det vil også da være et definisjonsspørsmål: Hva er kort avstand? sier Bjørnar Hagerup Nilssen fra Eiendomsmegler 1.

– Var det noen som ga uttrykk for at de følte seg lurt, da de kom på visning?

– Nei, forsikrer megleren.

Herskapelig og panoramautsikt

Men det er flere begrep som misbrukes i boligannonser, mener Finn-Erik Vinje. Herskapelig og panoramautsikt er blant disse.

Herskapelig brukes om alt fra store, praktfulle villaer til moderne funkishus og leiligheter med stukkatur i taket. Det sistnevnte blir feil, mener språkeksperten.

– Et herskapelig bygg er et bygg som gir inntrykk av stor velstand og fornemme mennesker med stor rikdom. Boligene er ofte store; ikke særlig mindre enn 300 kvadratmeter. Selv om det er jo et litt tøyelig begrep, kan ikke en leilighet på 130 kvadratmeter være herskapelig, og det kan heller ikke et rekkehus være, sier Vinje.

Panoramautsikt er noe Vinje selv har sett at misbrukes ofte. I boligannonser brukes det gjerne hvis boligen har stor og fin utsikt.

– Det er et begrep som brukes lettvint, sier Vinje om temaet han har uttalt seg om tidligere. Les hva panoramautsikt betyr her.

«ROMSLIG»: Dette soverommet er romslig, ifølge boligannonsen. Finn-Erik Vinje er ikke enig. Er du? Foto: Skjermdump Finn.no

«Unik leilighet» med «romslig soverom»

Men det virker ikke alltid som det er så lett å forstå hva mer dagligdagse ord betyr, heller. I en boligannonse for en leilighet på Sagene i Oslo blir begrepet romslig dratt vel langt.

Når man scroller seg til bilde nummer 14, som er et bilde fra soverommet, står det «romslig hovedsoverom med god plass til dobbeltseng» i billedteksten.

Selve bilde gir imidlertid et annet inntrykk, da sengen strekker seg fra vegg til vegg. Soverommet ser vel egentlig heller ganske lite ut.

– Dette er en tilsnikelse. I et romslig soverom må det være god plass, og det må ha god plass til annet enn sengen som står der også, sier Vinje.

Slik forklarer megleren bruken av «romslig»

I den samme annonsen kalles treromsleiligheten på Sagene også unik, uten at det er så lett å forstå hva som er så unikt med den.

– Bildet av soverommet gir et feil bilde av soverommet, fordi det ser mindre ut på bilde enn det gjør i virkeligheten. Det kommer av at det er en stor seng som tar mye plass. Vi ser naturligvis at sammenlignet med snittet av soverommene i Norge, er ikke soverommet veldig stort, men dette var en lokal beskrivelse av dette rommet i dette borettslaget, sier megler Aslak Eimstad i Privatmegleren.

– Hvorfor er leiligheten unik?

– Det er en treromsleilighet i en blokk og et borettslag som er preget av toromsleiligheter. Så hvis man ønsker seg denne gode beliggenheten og vil ha et ekstra soverom, så vil dette være en sjelden bolig i dette borettslaget.

Meglersjef: – Kan bli mer bevisste

Vinje mener meglere generelt er for «slepphendte med adjektivene», og han kommer derfor med en oppfordring:

– Meglerbransjen bør være forsiktig, sånn at den ikke ødelegger renommeet sitt, mener han.

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, erkjenner at enkelte meglere har et forbedringspotensial på dette området.

– Gjennomgående er de fleste meglere gode på dette, men det er noen som kan bli mer bevisste på ordbruk og tekst. Vi ser innimellom at det er dårlig språk og floskekaltige utsagn i boligannonser, sier Carl O. Geving.

Han påpeker også at det er viktig at teksten i boligannonsen ikke er misvisende.

– Gir man direkte feilinformasjon som har betydning for salget, kan megleren komme i ansvar, sier Geving.